Last news in Fakti

25 Януари, 2015 12:55 2 929 0

Токио разменя терористка за втория японски заложник?

  • разменят-
  • терористка-
  • японски заложник-
  • кенджи гото-
  • харуна юкава-
  • саджида ар ришауи-
  • япония-
  • йордания-
  • "ислямска държава"

Саджида ар Ришауи е осъдена на смърт в Йордания за ликвидиране на повече от 60 души при извършени от нея атаки

Токио разменя терористка за втория японски заложник? - 1
Японци настояват пред резиденцията на премиера Абе за спасяването на 47-годишния журналист Кенджи Гото. Снимка: АП/БТА

Япония не изключва възможността да размени терористката Саджида ар Ришауи, която лежи в затвор в Йордания, срещу спасението на все още живия заложник Кенджи Гото, съобщи „Ройтерс“ след пресконференция на генералния секретар на кабинета на министрите Йошихида Суга в Токио.
„По въпроса за освобождаването на Кенджи Гото ще изхождаме от това, че съхраняването на човешкия живот е първостепенна задача. За това ще положим всички необходими усилия. Сътрудничим си с Йордания по този въпрос“, заяви Суга.

"Нямаме основание да отричаме, че другият заложник Харуна Юкава е загинал. Проверяваме тази информация, но бойците, които го държат, не влизат във връзка“, обясни той.

По-рано в ефира на тв NHK премиерът на Япония Шиндзо Абе каза, че вероятността разпространеното в мрежата ново видео от „Ислямска държава“ да отговаря на действителността е висока и рязко осъди убийството. Експерти твърдят, че гласът, който звучи в записа, наистина е на Гото.

Саджида ар Ришауи през 2005 г. заедно със съпруга си предприе терористична атака над хотел „Радисън“ в йорданската столица Аман, но прикрепеното на кърста й взривно устройство не сработи и тя остана жива, припомни Си Ен Ен. Тя е осъдена на смърт за терористични актове, при които са загинали над 60 души. Според японски експерти, размяната й с Гото би била трудно осъществима, тъй като Саджида е знакова фигура за обществеността в Йордания и освобождаването й не би минало незабелязано.

Вашингтон ще помогне на японските власти да се намерят виновните за убийството на Харуна Юкава, казва се в изявление на американския президент Барак Обама, публикувано на официалния сайт на Белия дом днес, с което косвено се потвърждава гибелта на заложника. САЩ решително осъждат убийството на японския гражданин и стоят рамо до рамо с Япония, а американските служби продължават да предприемат решителни действия за отслабването и окончателното поражение на „Ислямска държава“, казва се още в изявлението.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: