Last news in Fakti

29 Януари, 2015 16:20 1 927 13

Русия плаши с излизане от Съвета на Европа

  • русия-
  • пасе-
  • съвета на европа-
  • сергей наришкин-
  • правомощия-
  • право на глас-
  • лишаване

Поводът е лишаването на делегацията на страната от право на глас и други правомоция в ПАСЕ

Председателят на Държавната дума на Русия Сергей Наришкин потвърди изразената позиция от руската делегация на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, че страната се оттегля от ПАСЕ до края на годината и обмисля въпроса доколко е целесъобразно членството й в Съвета на Европа.

"Ако руската делегация няма да има всички пълномощия и най-важното - право на глас, за нас губи смисъл при такива условия да работим на място в ПАСЕ“, коментира Наришкин, цитиран от "Интерфакс".

Изявлението му идва, след като Асамблеята гласува за лишаване на делегацията на Русия от право на глас и участие в ръководните структури на организацията, което фактически й отнема инструментите на влияние.

Трябва да прекратим всякакво сътрудничество с тази стремително губеща авторитет организация на европейски бюрократи, заяви председателят на комитета по конституционно законодателство Андрей Клишас. "Поведението на мнозинството в ПАСЕ е обикновена глупост и страх от това, че принципите на свободното слово, към които се придържат руските парламентаристи, ще разрушат измишльотините, зад които се прикрива неонацисткият режим в Киев с помощта на европейските лидери“, дръзко коментира предприемачът милионер, цитиран от РИА „Новости“.

За да излезе от Съвета на Европа, не е нужно страната член да предприема каквито и да било процедурни усилия, твърди Би Би Си. Според устава на организацията, достатъчно е само да уведоми за това си решение генералния секретариат на СЕ. Ако това се направи в първите 9 месеца на финансовата година, членството се прекратява от  следващата година. Генералният секретар на организацията трябва да предаде уведомлението за оттегляне на Комитета на министрите, който да го обсъди на поредното си заседание и да вземе решение за юридическите и финансовите последствия. Вноските на Русия за членство в Европейския съвет за 2014 г. възлизаха на 32 млн. И 281 000 евро, или 10,5% от бюджета на организацията.

Излизането на Русия от СЕ означава и прекратяване на компетенциите й в Страсбургския съд. Slon отбелязва, че създаването на СЕ през 1949 г. е било сериозно постижение на европейската дипломация, но предвид появата на други интеграционни структури със сериозни средства и реални пълномощия ПАСЕ би трябвало отдавна да бъде разпусната като безсмислено и безпомощно копие на Европарламента. Изданието отбелязва, че СЕ е превърнат в нискобюджетен заместител на ЕС, включващ страните, които е „скъпо и опасно“ да бъдат взети в реалния Евросъюз. Главните сред безсмислените му структури са Съдът по правата на човека в Страсбург и Парламентарната асамблея, коментира Slon. 

Припомняме, че през април 2014 г. ПАСЕ изключи руските представители от всички ръководни органи ан Асамблеята до края на годината. Повод за това беше присъединяването на Крим към РФ. Сегашното решение за отнемането на правото на страната на глас и други правомощия е свързано с ескалацията на конфликта в Югоизточна Украйна след кървавите събитията в Мариупол. Аналогичен решение по отношение на руската делегация в ПАСЕ имаше и през 2000 г. във връзка с нарушаването на човешките права в Чечня.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай вълю

    0 1 Отговор
    да се махат и да вървят на м....та си че да си отдъхнем от тези

    Коментиран от #2, #3

  • 2 999

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "бай вълю":

    Като те гледам с тези малки букви ми приличаш на Димитрова а и еднакво бълвате глупости като ибрикчии.

    Коментиран от #7

  • 3 Бай хой

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "бай вълю":

    Бай вълю не беше ли тоя дето предаде Бенковски на турците.

    Те такива хора с такива идеали са и в управата на държавата ни.

    По статията - тия санкции ги подготвят от преди нова година явно от тогава са подготвени и кръвопролитията в Мариупол.

    И защо повод е Мариупол след като ежедневно украинците проливат кръвта на мирни граждани и деца в Донецк, Горловка и в много други селища.

    Коментиран от #4, #6

  • 4 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Бай хой":

    ех,тези европеици не виждат тва дето путиновиста тук със 100 те ника вижда :)!хунтата обстрелва мирните градове с руско население ,а путин праща хуманитарни конвои:)!кротките руски сепаратисти проведоха лигитимни референдуми ама никой по света не ги признава,явно света е пълен с фашисти,нали васко!

    Коментиран от #8

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 999

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бай хой":

    Не само Бенковски , а и БЪЛГАРИЯ предадоха сега на САЩ.
  • 7 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "999":

    Хванаха някои хора, че пишат от няколко профила. Не, че не го знаехме, тя простотията няма край...
  • 8 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Десислава Димитрова":

    Десе всичко което пишеш е точно толкова вярно, колкото и че пиша от няколко ника. Мухахаха, заблудена душица, то когато взорът надежда от нигде не види започва даси вбразява горкото.

    И тези европейци май са подпомогнати да излязат на власт също както и хунтата в киев.

    Коментиран от #9

  • 9 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Бай хой":

    васко и ти прие тактиката на путин :)!крадеца вика дръжте крадеца :)!не случайно си васко 100 те ника ,характерните поетични напъни и специфични изрази бликат от поне десетина ника ,а и минусите в групаж също :)!не ти се сърдя ,шъ знайш ,капацитета ти е виден ,както казват хората ,толкова си ти е акъла!

    Коментиран от #10, #11

  • 10 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Десислава Димитрова":

    Пак говориш глупости, човека който коментираш е влезнал, като гост и не може да слага + или -. А за 100-те ника, кой пише или не, знаем вече, даже и простите го разбраха
  • 11 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Десислава Димитрова":

    Ако имаш в предвид тактиката на Путин през последните няколко години когато спомогна за провеждане на две чудесни олимпиади твърдо да. Но не ти прави чест да поддържаш тактиката на терористите от вашингтон, които сеят раздори и откъдето минат пламват войни и тероризъм.

    Коментиран от #13

  • 12 калитко

    0 0 Отговор
    тия бушмени ги изхвърлят от всякъде никой не иска взимане даване с терористи
  • 13 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Бай хой":

    ако го мерим по олимпиади,проври ес и сащ и канада и австралия колко са направили!путин когато дойде го адмирира целия свят,той бе надеждата, че русия ще стане нормална модерна държава със силна икономика и с ценностен стаднарт.в началото всичко се движеше в тази посока,укрепи държавността подгони нечесно забогателите,смачка престъпността,отвори се към света,но се оказа че типично по руски това е бил сценарии за овладяването на русия от една клика ,която има за основна цел властването на всяка цена и с всички средства.първите смущаващи сигнали дойдоха от чечня и полвинчатите решения по потушаването на конфликта там,след това почнаха да умират опоненти и журналисти,после се наруши руската конституция и екипа путин ,медведев окупира властта ,а сега започна да напада и съседните държави.жалкото е че накрая сметката пак ще я плати многоизстрадалия руски народ,както и съседите му.