Last news in Fakti

29 Март, 2015 19:51 1 341 2

Иран и "шесторката" се разбраха по ключови ядрени въпроси

  • иран-
  • "шесторката"-
  • иранската ядрена програма-
  • лозана-
  • израел-
  • бенямин нетаняху-
  • сащ-
  • джон кери

Ислямската република - готова да съкрати с две трети апаратурата си за обогатяване на уран

Иран и "шесторката" се разбраха по ключови ядрени въпроси - 1
Снимка: АП/БТА

Иран и "шесторката" на световните държави посредници, решаващи в Лозана съдбата на иранската ядрена програма, постигнаха съгласие по ключови въпроси, съобщиха АФП и ТАСС. Източник на руската информационна агенция е нарекъл случващото се „моментът на истината“ и е казал, че страните са пристъпили към обсъждане на формулировките за възможните договорености.

След пристигането в Лозана на руския външен министър Сергей Лавров, който се присъедини последен, "шесторката“ на Русия, САЩ, Китай, Великобритания, Франция и Германия ще проведе заседание на ниво министри, което се очаква да се проточи до късно през нощта. Външните министри на Франция и Германия вече отмениха посещенията си в Казахстан, планирани за понеделник. Държавният секретар на САЩ Джон Кери отложи заминаването си за Вашингтон. Представителят на Иран Абас Аракчи също заяви, че иранската делегация ще остане колкото е необходимо.

Източник на АФП разкри и първите детайли за подготвяното споразумение: Иран е готов да съкрати с около две трети апаратурата, използвана за обогатяване на уран и да изнесе от страната голяма част от ядрените материали. Ирански източник пък е заявил, е страната е съгласна да „замрази“ апаратурата, което ще спомогне да се избегне закриването на изследователските центрове на негова територия.

По-рано днес премиерът на Израел Бенямин Нетаняху каза на заседание на своето правителство, че „очертаващото се споразумение между водещите световни държави и Иран е много по-лошо, отколкото сме предполагали“, без да споменава детайли. Израел е главният противник на споразумението с Иран, макар да е традиционен съюзник на САЩ, които полагат огромни дипломатически усилия за постигането на договореност.

Държавите посредници искат да гарантират мирния характер на ядрената програма на ислямската република, а Иран от своя страна се стреми да постигне отмяна на санкциите спрямо Техеран. Страните са се разбрали да изработят рамково споразумение до края на месеца и да финализират споразумението до края на юни. Иран се е съгласил за мониторинг на обявените от него запаси от ядрени материали.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Valentin Waltschew

    0 0 Отговор
    не САЩ а Обама "полага оргомни усилия" за споразумение с Иран. Обама не е САЩ, Конгреса е САЩ, и той е твърдо против всякакви споразумения с Иран, понеже те лъжат света от 40 години за тяхната ядрена програма, само преди месеци беше открит друг секретен комплекс за обогатяване на уран ... и кой знае колко други такива има.
  • 2 onq s konq

    0 1 Отговор
    Цялата работа е,че САЩ не искат да воюват на мн фронтове и "спораэумяването" с Иран ще им даде въэможност да се съсредоточат върху Украйна.
Новини по държави: