Last news in Fakti

20 Април, 2015 15:08 873 1

Спешна среща на ЕС заради кризата с имигрантите

  • люксмебург-
  • имигранти-
  • ес-
  • бежанци

Срещата е заради последния случай в Средиземно море, в който загинаха стотици бежанци

Спешна среща на ЕС заради кризата с имигрантите - 1
Снимка: БТА/AP

Външните министри на ЕС се срещат в Люксембург, където ще обсъдят смъртта на стотиците бежанци, които загинаха в кораб край бреговете на Либия, който е трябвало нелегално да ги превози към Италия през Средиземно море, съобщи Би Би Си.

Счита се, че на своя борд корабът е превозвал над 900  души, от които след неговото потъване са оцелели само 28. От ООН заявиха, че маршрута между Северна Африка и Италия вече се е превърнал в най-смъртоносния в света.

Комисарят по външните работи на ЕС Федерика Могерини заяви , че към момента няма лесно или магическо решение на тази ситуация.

„Имаме политическото и морално задължение да установим нашата роля. Трябва да действаме заедно като европейци. Европейският съюз се гради около защитата на човешките права, човешкото достойнство и човешкия живот. Трябва да сме последователни в това.“

Премиерът на Малта Йозеф Мускат заяви пред радио Би Би Си, че Либия е ключов фактор за разрешаване на кризата.

„Съществуват престъпни групи, които в момента изживяват апогей при организирането на подобни пътувания в разнебитени лодки. Има нужда от това либийските фракции да се обединят, за да образуват правителство на националното единство.“

Според премиера на Испания Марино Рахой, Европа рискува „да навреди на доверието към себе си, ако не успее да предотврати тези трагични случаи, които се случват всеки ден.“

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обмисля и свикването на специална среща  относно кризата, дата за която все още не е определена.

Трафикантите на хора в Либия се възползват от политическата криза в страната, използвайки я като отправна точка за превозването на имигранти, които бягат от насилието и икономическите затруднения в Африка и Близкия Изток.  Счита се, че поне 1500 имигранти са се удавили до този момент през годината. Според данни на ЕС само през тази година 35 000 души са навлезли в Европа от Северна Африка. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Spewn1

    0 0 Отговор
    Колонизаторите хилядолетия наред крадат богатствата на тия народа. В известна степен те са виновни за положението на тези народи.