Last news in Fakti

19 Април, 2015 13:03, обновена 20 Април, 2015 11:08 3 209 5

Стотици бежанци се удавиха край либийския бряг (Видео)

  • либия-
  • бежанци-
  • италия

В съботната си меса папа Франциск призова ЕС по-активно да помага на Италия

Стотици бежанци се удавиха край либийския бряг (Видео) - 1
Снимка: АП/БТА

Стотици бежанци са загинали след потъването на кораб на 17 мили от  либийския бряг. Трагичният инцидент се е разиграл в нощта на  събота срещу неделя, съобщава АП.
Трагичната новина беше потвърдена и от Върховния комисариат на ООН  за бежанците.
 

На кораба с мигранти, потънал през нощта на събота срещу неделя край брега на Либия, е имало 950 души. Това е заявил оцелял от корабокрушението бежанец от Бангладеш.


"Бяхме 950 души на борда, сред тях бяха между 40 и 50 деца и 200 жени. Трафикантите заключиха хората в трюмовете и им попречиха да напуснат кораба", разказва оцелелия.

Първоначално беше съобщено, че на кораба е имало 700 души.

Най-малко 20-тина души са се успели да се спасят.  В спасителните дейности участват 18 кораба  и два хеликоптера. Противоречиви са все още данните за спасените.

Италианските  власти предполагат, че бежанците са се струпали на едната палуба,  когато към тях се приближил търговски кораб, който трябвало да ги  откара до Лампедуза.

В съботната си меса папа Франциск призова ЕС по-активно да помага  на Италия в опита й да се справи с наплива от бежанци. Само за  последните седем дни около 10 000 имигранти се стовариха на  италианския бряг, съобщи Ройтерс.

ЕС свика спешна среща на министрите на външните и вътрешните  работи след последната злополука с потънал кораб с имигранти в  Средиземно море край Лампедуза.
В същото време Върховният представител на ЕС по въпросите на  външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини  призова европейските правителства да подкрепят действията в защита  на имигрантите в Средиземно море.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кольо

    0 0 Отговор
    направо безплатни билети за чартър им осигурете...
  • 2 Киро

    0 1 Отговор
    Стига с манипулациите бе, какви бежанци са тия?? Да не би в държавите им, граничещи със Средиземно море да има война, че да са бежанци?

    Тия са си чисти емигранти, надяващи се да се пльоснат на помощи в Европа, да си чоплят носа по цял ден и да бият челата пред джамията!

    Вън от Европа, да си седят там!
  • 3 хрущял

    0 0 Отговор
    950 хлебарки се запознали с бог Нептун! По-добре да се давят преди да са стигнали Европа, че точно тези след време ще ни колят като пилета в собствените ни домове!!!
  • 4 СиС

    2 0 Отговор
    Кире--"професоре" тези са точно бежанци-не че ги харесвам--но отговорността за тях носи основно САЩ.Те направиха Арабската пролет в северна Африка-в Либия,Тунис,Египет,Алжир..... и са тези бежанци.Ако САЩ не беше донесла демокрацията и в Сирия,Ирак и Афганистан-сега нямаше да има и у нас мюслита.Мойто предложение е--Който носи проблем в дадена държава-да им приема емигрантите....
  • 5 Киро

    0 0 Отговор
    В сравнение с тебе не съм просто професор, а истински академик!

    Човечето, дето дрънка глупости.

    Бежанец е човек, който бяга от война или от природно бедствие и се води бежанец до следващата държава, в която влезе!

    В момента в никоя от северноафриканските държави няма война, нито природни бедствия, тоест, тези нямат нищо общо с бежанци, а са чисти емигранти!

    Сега разбра ли? ..чети бавно, че да схванеш!