Last news in Fakti

24 Април, 2015 16:56 1 232 6

Германия прие резолюция за арменския геноцид

  • германия-
  • бундестаг-
  • геноцид

Решението бе прието с голямо мнозинство

Германия прие резолюция за арменския геноцид - 1
Снимка: БТА/AP

Германският парламент прие резолюция, с която определя избиването на 1.5 арменци от Османската империя  през Първата световна война „геноцид“, съобщи Ройтерс.

Подобно решение бе прието от Австрия и Франция, но Германия дълго време избягваше да нарече събитията от 1915 г. геноцид. Тя рискува скандал с Анкара, която е най-големият търговски партньор на ЕС. В същото време в Германия има огромна турска диаспора, която също може да възнегодува.

Резолюцията беше приета с голямо мнозинство от представителите на долната камара на Бундестага, която днес имаше специално заседание по случай 100-годишнината от арменския геноцид.  По рано през седмицата подобна резолюция бе приета от австрийския парламент, а от Туриця заявиха, че това ще окаже „продължителен негативен ефект“ в отношенията на Анкара с Виена.

„Това, което е станало в средата на Първата световна война в Османската империя пред очите на света беше геноцид“, заяви председателят на Бундестага  Норберт Ламерт при даването на начало на дебатите.

През вчерашния ден определението „геноцид“ използва и  германския президент Йоахим Гаук по време на църковна служба.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    3 0 Отговор
    Германия си е Германия. Достойна държава, достоен народ. Не цепи басма на никого. Не като наш страхлив Бойко и гербаджий - ибрикчии. Не било геноцид, ами масово изтребление.
  • 2 ярослав станчев

    2 0 Отговор
    Нали и ние приехме сега.Ама малко средна стана нашата резолюция.То средна страна на триъгълника няма,обаче нашите политици я измислиха.Хитри ей,ни на единия полюс нито на другия,някъде по средата,където сме само ние.Хем имало геноцид,хем нямало.Ма не било баш геноцид,а изтребление,ама било малко такова,ама пак геноцид да се разбираразбираш ли,ама не точно като истинския геноцид,а ей така по-мек е нашия геноцид,не като немския.
    А Австрия,Франция,Германия,Русия,те какво ли разбират от геноцид.
  • 3 onq s konq

    0 3 Отговор
    Май е мн трудно да се раэбере че да сравняваш Германия и България и все едно да сравняваш несравними неща?!Нито по територия,нито по население,нито по брутен вътрешен продукт,нито по международен авторитет...Дреме ли й на Германия эа Турция?-НЕ.А ние ГРАНИЧИМ с тая държава и отношенията ни с нея са ни особено важни в икономическо отношение.3наем какви проблеми сме имали с тях по границата относно ТИР-овете ни,в момента са ни спасителната сламка эа иэноса на месо и още десетки важни неща ,които могат да се случват само при нормални и добросъседски отношения.Но това вие не го мислите,щото трябва макар и малко моэък,пък и по-лесно е да се плюе по правителство,эа което не сте гласували!

    Коментиран от #5, #6

  • 4 Бойко

    3 0 Отговор
    Абе Боко П.тко такава това ли ти е мъжеството което демонстрираш пред обществото-падна им на колене на Д.П.С. по голяма мишка от теб няма-приятна ти с.ирка на Д.П.С !!! дано ти се падне Пе.вски-и да те извика на бис :)
  • 5 Чип

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    И кво да им легнем и разтворим краката ли?Иди на Капъ куле и се разчекни,като си такъв голям мераклия.
  • 6 ярослав станчев

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    В Германия има 7-8 милиона турци-официално,а неофициално сигурно са двойно повече.Обаче на Германия не и пука дали са турци или не.Щом са там значи са германци.Какво си заплещил за отношения.Отношенията са едно,а истината и историята друго.Заради единия комшулук дай да си претворим историята и да отричаме какво е било.Или ще имаме малко гордост и достойнство и съседите ни ще се съобразяват с нас или ще сме поредната колония.Ти кое избираш???
Новини по държави: