Last news in Fakti

28 Април, 2015 08:11, обновена 28 Април, 2015 09:54 1 840 0

Броят на загиналите в Непал може да стигне 10 000

  • непал-
  • земетресение-
  • пострадали-
  • катманду

1 млн. деца в момента имат нужда от помощ, посочват от ООН

Броят на загиналите в Непал може да стигне 10 000 - 1
Снимки: АП/БТА

Броят на жертвите след разрушителното земетресение от 7,8 по Рихтер в Непал достигна 4310 души, пострадалите са над 8 хиляди.

През изминалата нощ са продължили вторичните трусове с магнитуд до 5,2 по Рихтер, предаде Би Би Си.

Около 90 души са загиналите в съседните на Непал Китай и Индия. Броят на загиналите и пострадалите при земетресението обаче може да нарасне, след като спасителите достигнат до всички пострадали градове и села. Очакванията на властите са

броят на загиналите да достигне до 10 000 души.

Според различни източници по време на инцидента в страната е имало до 12 българи, за които засега няма данни да са пострадали. Тази информация не е официално потвърдена.

Правителството на Непал обяви във вторник тридневен траур.

Министърът на вътрешните работи на Непал заяви, че търсенето на ранени и загинали ще стане по-бавно от очакваното, поради ограничените ресурси на страната да се справи с бедствие от такъв мащаб.

Спасителните операции продължават. Днес ще пристигнат първите помощи от ООН и Световната здравна организация.

Според ООН,

1 млн. деца в Непал в момента имат нужда от помощ,

а засегнати от бедствието са повече от 8 млн. души. 

Българският червен кръст и  БНТ обявиха Национална благотворителна кампания в подкрепа на пострадалите от земетресението в Непал.

Дарения се набират на банковата сметка на Червения кръст или чрез изпращане на СМС на кратък номер 1466.

Голяма част от жителите на Катманду напускат столицата, като някои от тях дори се возят по покривите на автобуси, напускащи града. Пътищата са задръстени от автомобили с хора, които се евакуират. Липсват хранителни стоки от първа необходимост, включително и вода.

Земетресението предизвика и голяма лавина на най-високия връх на планетата – Еверест, която отне живота на 18 души. Хеликоптери продължават да извършват операции по спасяването на алпинисти.

Международната общност изрази готовност да помогне на страната със средства и материални помощи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА