Last news in Fakti

23 Май, 2015 17:05 723 0

Сената в САЩ постави под въпрос програмата за следене на телефонните разговори

  • сащ-
  • сенат-
  • подслушване

От там отхвърлиха законопроект за нейното удължаване

Сената в САЩ постави под въпрос програмата за следене на телефонните разговори - 1
Снимка: БТА/AP

В среднощно заседание Сенатът на САЩ отхвърли законопроекта, който трябваше да удължи правомощията на американската Агенция за национална сигурност  за събиране на едро на данни за телефонни разговори на американците, съобщи „Гардиън“.

Законопроектът беше одобрен с 57 срещу 42 от гласовете на сенаторите, но не успя да достигне нужните за неговото приемане 60 вота. Това стана след часове на процесуално маневриране, продължило до ранните часове на деня.

Програмата за събиране на данни изтича на 1-ви юни, като Сенатът ще бъде свикан отново на 31-ви май, за да се потърси начин за удължаването на нейния срок.

Т.нар. „Закон за свободата на Съединените щати“ бе приет от долната камара на Конгреса през миналата седмица. Белият дом поддържаше решението, виждайки в него разумен компромис между човешките права и „ключови правомощия на разузнавателните и правоприлагащи  органи.“

Американски активисти оспорват това, твърдейки че планът е в полза на силовите организации. 

„Програмата за събиране на данни“ бе разкрита преди две години от сътрудника на американското разузнаване Едуард Сноудън.  В нея се предвижда натрупването на огромно количество данни от телефонните разговори на американците. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА