Last news in Fakti

25 Февруари, 2016 16:55 3 165 15

Саудитска Арабия дислоцира изтребители в Турция

  • ф-15-
  • инджирлик-
  • турция-
  • саудитска арабия-
  • изтребители-
  • самолети-
  • нато

За първи път страна извън НАТО изпраща самолети в Турция

Саудитска Арабия дислоцира изтребители в Турция - 1
Снимка: Wikipedia

Четири саудитски изтребителя ще бъдат дислоцирани в турската база „Инджирлик“ в петък, съобщи местната агенция „Доган“.

Бойните самолети Ф-15 ще се включат в борбата срещу терористичната групировка „Ислямска държава“.

Това е първият път, в който страна извън НАТО разполага свои изтребители на авиобазата в „Инджирлик“ - от създаването й през 1955 година.

Тридесет военнослужещи и оборудване вече са били докарани в базата с военнотранспортен самолет С-130 „Херкулес“.

Турция призова в борбата срещу „Ислямска държава“ да се включи и пехотата. На 13 февруари външният министър на южната ни съседка Мевлют Чавушоглу заяви, че срещу джихадистите да се проведат и наземни операции.

Преди три дни обаче Чавушоглу заяви, че сухопътните операции не стоят на дневен ред и е необходимо те да бъдат съгласувани с всички коалиционни партньори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 адиде

    2 3 Отговор
    да отиват над сирия да видим как работи руското ПВО 400! С две думи да хвърчат чалми
  • 2 HK 417

    1 1 Отговор
    Цъ 300 и Цъ 400 нищо не са свалили досега !!! . Голяма е вероятността при ескалация, турската система за радиоелектронно разузнаване и заглушаване РЕБ "KORAL" да заглуши радара на Цъ 400 . А турски ф 16 или саудитски ф 15 да тренират реален въздушен удар !!!

    Коментиран от #3, #9

  • 3 некойси

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "HK 417":

    Не че симпатизирам на руснаците (а до някъде е редно, християни, славянски народ), но Турция не би имала възможност да тренира каквито и да е по-продължителни удари ако пясъкът и се превърне в стъкло и не остане тухла върху тухла.
  • 4 onq s konq

    3 0 Отговор
    Макар и крайно нежелателно,все пак е възможен инцидентен сблъсък между Руски и Турски бойни единици на СИРИЙСКА ТЕРИТОРИЯ,но за нападение над Турция е просто немислимо да се говори.ЗАЩОТО НЕ СЕ ЗНАЕ КАК ЩЕ РЕАГИРАТ САЩ И ЕВРОПА.,т.е. къде и с каква сила ще ударят,което неминуемо ще се случи тъй-като КАКВАТО И ДА Е ТУРЦИЯ,ТЯ Е ЕДИН ОТ НАЙ-ВАЖНИТЕ НАТОВСКИ ЧЛЕНОВЕ като стратегическа територия и степен на въоръжение,включително и брой войници.Пък вие пак си приказвайте тука кое щяло да стане на "стъкло", и кое-на "джам".

    Коментиран от #8

  • 5 Капота

    1 2 Отговор
    Саудитите ще ядат пръчката от Владо Путин и Иран, да видиш как ще им се махне чернилката от лицата
  • 6 kcaniba

    2 2 Отговор
    Нали уж нямало да разполагат самолетите арабеските в османско!!!!
    Ахахаха, ще хвърчат чалми!!!
    ЕйБогу ще хвърчат!!!!
  • 7 стратокастър

    2 1 Отговор
    Чалмите се разхвърчаха в най-голямата джамия в Европа !Путин ги сваля и след това им ги поставя внимателно на главичките след като построи най голямата джамия !
  • 8 а ся

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Че как трябва да реагира запада ? Според мен никой няма полза от край на света . Тъй че си мисля , че ще по мрънкат малко и до 2-3 години са забравили за случилото се . Все пак всеки , малко или много е зависим от другия . Това да не ти е преди 70 години ?
    В най - лошия случай , да се оформят 2 отбора с принадлежащи коалиции към тях . И да си спретнат "mega party " на Турска или Сирийска територия . Атомни и водородни бомби , военни действия в Европа ,Русия , САЩ и дума не може да става . Който победи със сигурност ще напомня дълго време на загубилите страни кой е победил .
  • 9 6699

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "HK 417":

    Не не не не . Голяма е вероятностна да не излети нито един самолет !!! Ама на тях за какво са им самолети . Нали разполагат с хилядолетната технология на летящия килим . Само не знам в 12 на обяд килима сам ли пада или си каца за молитва . Положителната страна е , че ще спрат да ни пълнят главите с арабска тъпотия . Ще разберат , че парче сланина с ракия си е приятно занимание . Ще осъзнаят , че килима не лети и ,че има и по - удобни дрехи от парче чаршаф . Ще научат повече за водата . Тя освен за пиене , става и а къпане . Ще преоткрият сапуна !!! Туковиж се научили и на работа .
    Ходил съм там и споделям лични впечатления .
  • 10 kcaniba

    0 2 Отговор
    Че тя Русия вече е победител!!!
    Никой не разбрал ли. какво)))
    Нали премирие, то нали не е безплатно за чевекоядните ислямисти)))

    Коментиран от #11

  • 11 FR V

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "kcaniba":

    Кога победи и какво спечели?!
  • 12 Бай Коста

    0 2 Отговор
    Още на 11.2 се появи съобщение, че ще има мир до седмица, значи до 19 февруари. Мир още няма, а и да има, ще е от онези, при които се прегрупират силите и всеки си мисли, че ще излъже другите. Турците вече обявиха, че не важи за тях, ако не им изнася. Сега прибират и саудитци. САЩ заговориха за план Б. Не мисля, че руснаците нямат друг план. Все някой ще спасява ИД, май се знае кой. Нещата няма да се наместят лесно.
  • 13 Гост

    1 2 Отговор
    Мисля, че феса ти пречи да виждаш нещата реално, защото в радио-електронната борба Русия е абсолютен лидер, доказа го случаят в Черно море, когато руски СУ прелетя няколко пъти над американския боен кораб "Доналд Кук" без те изобщо да го виждат на радара. Колкото до "Цъ 300 и Цъ 400" порови в нета и ще видиш, че наистина са уникално добри комплекси.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ASD

    0 2 Отговор
    Става интересно. Русия дислоцира МИГ-29 и ТУ в Армения. Това е североизточната страна на Турция. Ако стане нещо в Сирия /югозоподната част на Турция/, Турците ще бъдат ударени от две страни.
    Ердоган е арестувал 300 генерала, защото го е страх от преврат. Турската армия е обезглавена. Ако започнат военна операция то тя ще бъде некадърно направена. Обрътния удър ще е от две страни и ще е много бърз. Реално въоражените сили на Турция ще изчезнат за 48 часа.
Новини по държави: