Last news in Fakti

3 Март, 2016 07:30 2 292 8

Американците, които внезапно започнаха да се наричат социалисти

  • сащ-
  • американци-
  • политика-
  • социалисти-
  • икономика-
  • бърни сандърс-
  • капитализъм

Главната причина е пълната нефункционалност на съвременния американски капитализъм

Американците, които внезапно започнаха да се наричат социалисти - 1
Снимка: БТА/ AP

„Кои са те – американците, които внезапно започнаха да се наричат социалисти? И какво те разбират под социализъм? Тези въпроси си поставя в. „Гардиън” в статията на Харолд Майерсън (американски журналист, работещ за списание „Америкън проспект”. Негови текстове публикуват „Ню Йорк таймс”, „Вашингтон пост”, „Лос Анжелис таймс”, „Нюйоркър”, „Атлантик”, „Ню рипъблик”, „Нейшън” и „Ню Стейтсман”). 

„Много демократи в САЩ са готови да гласуват за Берни Сандърс като наричат себе си „демократични социалисти“, пише авторът. Но по-важен е фактът, че много американски демократи сами се наричат социалисти. Съдейки по социологическите проучвания в Айова такива са 40 процента, в Ню Хемпшир 31 процента, а в Южна Каролина 39 процента.

Работата тук не е в кандидатурата на Сандърс. Още през 2011 г., според проучването на Pew (център за изследвания) 49 процента от американците, по-млади от 30 години, се отнасят към социализма положително, а 47 процента отрицателно. Популярността на социализма бе предвещано от такива явления като положителното отношение на мнозинството американци към движението „Окупирай Уолстрийт“, книгата на Томас Пикети „Капитализмът на 21 век“ стана бестселър, а движението „Да се борим за 15 долара“ успешно се домогна до повишаване на минималната работна заплата.

Според автора американците не противпопоставят социализма на войнстващия либерализъм. В Южна Каролина 39 процента от демократите се определиха като социалисти, 74 процента като прогресивни, а 68 процента като либерали.

Но защо милиони американци започнаха да се наричат социалисти? Според него главната причина е „пълната нефункционалност на съвременния американски капитализъм“. Той констатира, че регулираният с мощното профсъюзно движение „полусоциалистически капитализъм“ от средата на 20 век роди енергична средна класа, към която принадлежат повечето американци. А капитализмът през последните 35 години - дерегулиран, без профсъюзи, с преобладаване на финансовата сфера - „породи рекордно ниво на неравенството, намаляване на средната класа и икономическите възможности на младите хора.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сульо

    2 0 Отговор
    Дойде естественият край на една лоша система, както чичо Маркс първи съобщи още преди 150 години. Какво ни чака след това обаче, не се знае!
  • 2 Румен Янев

    1 0 Отговор
    Разревахте оня с магарето с тази статия !!!
  • 3 некойси

    0 0 Отговор
    Е чакай де, още е рано. да не мислиш че тези, които печтат доларите са готови така лесно да сдадат всичко?
    Ако това стане ще предпочетат да удавят всичко в кръв и разруха.
  • 4 стратокастър

    1 2 Отговор
    Това е Америка!Нищо ново под слънцето! Освен социалисти в Америка и то по времето на" студената "война имаше и най -вероятно още има и КОМУНИСТИ!!!Главен секретар на американската ком партия беше Гюс Хол и то дълги години !Без да претендирам за точност но от 1959 та до смъртта му около 2000 година ?Знаете какво стана в България с политическите лидери на опозиционните партии след 9.9- 44 година ?Никола Петков и последователите му ?Просто бяха избити ! А в. "работническо дело" постоянно отразяваха дейността на другаря Гюс Хол !
  • 5 onq s konq

    1 2 Отговор
    Сега е момента да отида в Щатите и да подам молба да ме назначат за ПАРТИЕН СЕКРЕТАР!И бих го направил без да се замисля...ако не ми беше толкова хубаво тука:)

    Коментиран от #6

  • 6 ЧЕСТНО

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    ДНЕСКА е НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК И ПРОДАЖНИ ЧИФТОКОПИТНИ БЕЗ ИСТОРИЯ ТРЯБВА ДА СА НА ГЕРЕНА и ДА ПАСАТ ЛЮЦЕРНА ?????!!!!:::
  • 7 Змей Горянин

    1 0 Отговор
    Времето на социализма, да на говорим за комунизма, още не е дошло, но всичко върви натам.
    След 100-200 години хората ще се чудят как не сме прозрели толкова сравнително елементарни неща като правото да живееш свободно в собствената си държава и правото да избираме правилните хора да ръководят тази държава.
  • 8 демократ

    1 0 Отговор
    Атака каква стана тя ние се отказахме от тази система а те хамериканците ще тръгнат по нашите стъпки.Луда работа вече 26 год. у нас демокрация капитализъм ама то ще се окаже ,че сме пак в неправелна посока.