Last news in Fakti

27 Май, 2016 09:05 1 207 6

Г7: Евентуален Brexit е заплаха за световния растеж

  • г7-
  • brexit-
  • световния растеж-
  • икономика-
  • световна икономика

Групата обеща да се справя с общи усилия с големи рискове за растежа на световната икономика

Г7: Евентуален Brexit е заплаха за световния растеж - 1
Снимка АП/БТА

Евентуалното излизане на Великобритания от Европейския съюз представлява „сериозна заплаха за растежа на световната икономика“. Това се казва в заключителната декларация от срещата на Г7 в Япония, съобщи Би Би Си.

В документа лидерите на седемте най-развити индустриални държави предупреждават, че излизането на Великобритания от ЕС ще обърне тенденцията на увеличаване на световните търговия, инвестиции и работни места.

В заключителния документ лидерите от Г7 определиха глобалния растеж като приоритет за справяне със заплахите за световната икономика и сигурност.

Макар темата за "Brexit" да не бе включена в официалните разговори на срещата, тя бе включена във финалния документ. Предупреждението за икономическите последици от евентуалното излизане на Великобритания от ЕС идва в момент в който Великобритания се подготвя за провеждането на референдум на 23 юни, на който британците ще гласуват „за” или „против” страната да остане в ЕС.

След два дни на преговори, лидерите на САЩ, Канада, Великобритания, Италия, Германия, Франция и Япония, определиха растежа на световната икономика като "неотложен приоритет."

Групата обеща да се справя с общи усилия с големи рискове за растежа на световната икономика, включително и заплахи за международния ред като терористични атаки, насилие и екстремизъм.

В изявлението си те обещаха да се ангажира "с отварянето на нови работни места в полза на всички сегменти на нашите общества."

Лидерите призоваха международните пазари да останат отворени, за да се борят с всички форми на протекционизъм. Те обещаха да не допускат "конкурентна девалвация" на своите валути и се отправя предупреждение срещу въвеждането на резки промени в обменните курсове.

В допълнение към акцента върху икономическите предизвикателства в света, Г7 наблегна и на редица по-широки политически въпроси.

Заключителния документ описва бежанската криза в Европа като "глобално предизвикателство, което изисква глобален отговор."

Лидерите изразяват "загриженост за ситуацията в източно и южно Китайско море", където териториалните спорове са довели до увеличаване на напрежението в региона през последните години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хараламби

    1 0 Отговор
    А аз си мисля, че излизането на Великобритания от Европейския съюз е заплаха за Слънчевата система и може би за цялата галактика...

    Коментиран от #3

  • 2 българин

    1 0 Отговор
    Седемте най-развити индустриални държави... Не беше ли Китай втората икономика в света или нещо бъркам !?

    Коментиран от #6

  • 3 Точно така

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хараламби":

    Щом заплахата е да се намали влиянието на САЩ в ЕС, значи е заплашена не само галактиката ами и паралелните светове...:)
  • 4 Точно така

    1 0 Отговор
    "Лидерите призоваха международните пазари да останат отворени, за да се борят с всички форми на протекционизъм"... Ами нали трябва такива като нас окончателно да спрат всякакви производства и да се отвори път на Търговското споразумение. Иначе как щатите ще си пласират ГМО-тата и военната продукция? Нагли, нагли, нагли, алчни и коварни са нашите "нови приятели". А нашите д.педавци само се чудят накъде да се завъртят за да им угодят, вместо да покажат поне малко кураж и родолюбие.
  • 5 shakespeare

    0 0 Отговор
    brexit е въпрос на време , за много страни от ЕС
  • 6 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "българин":

    бъркаш да, Китай е първата икономика
Новини по държави: