Last news in Fakti

27 Май, 2016 14:35 932 0

Падна блокадата от рафинерията в Донж

  • франция-
  • стачки-
  • блокади-
  • протести-
  • трудова реформа-
  • протестиращи-
  • франсоа оланд

Франсоа Оланд заяви, че няма да позволи на протестиращите да задушат икономиката на страната

Падна блокадата от рафинерията в Донж - 1
Снимка АП/БТА

Френската полиция успя да разпръсне стачкуващите и да вдигне барикадите, които спираха достъпа до големите депа за гориво в страната, съобщи Ройтерс.

"Победата" идва малко след днешното изказване на френския президент Франсоа Оланд, който предупреди демонстрантите, които от месеци протестират срещу новата трудова реформа в страната, че той няма да им позволи да задушат икономиката.

Полицейската операция в петък, която имаше за цел да отвори достъпа до депото за гориво и рафинерия в западния френски град Донж, следва няколко подобни акции в други депа тази седмица.

На място в Донж бяха изпратени десетки служители от силите на реда, за да разрушат барикадите от запалени гуми и дървета и да премахнат около 150 синдикалисти от зоната около складовете.

Говорейки в Япония след срещата на Г7, Оланд заяви, че икономиката на Франция започва да се вдига и тя небива ад бъде събаряна отново от противниците на реформата, предназначена да направи наемането и освобождаването на работници по-лесно.

„Няма да отстъпя, защото мисля, че реформата е добра и трябва да бъде приета“, заяви лидерът на социалистите. "Сега не му е времето да поставяме френската икономика в затруднено положение."

Апелът на Оланд беше насочен преди всичко към основния профсъюз в страната -  Обща конфедерация на труда (CGT), който е основна движеща сила на уличните протести, обществените транспортни стачки и блокадите за доставка на гориво.

Стотици хиляди французи излязоха на улиците през последните три месеца, за да протестират срещу трудовата реформа. С изчерпването на търпението сред демонстрантите, мирните протести през последните дни бяха помрачени от изблици на насилие, в които стотици полицаи бяха ранени, а повече от 1300 души, арестувани.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: