Last news in Fakti

28 Май, 2016 09:36 1 900 6

Русия иска гаранции за газови проекти в Южна Европа

  • владимир путин-
  • русия-
  • гърция-
  • газопровод-
  • икономическо партньорство-
  • визи

По време на посещението си в Гърция, Путин заяви, че Москва се чувства заплашена от изграждането на противоракетния щит на НАТО в Румъния

Русия иска гаранции за газови проекти в Южна Европа - 1
Снимка АП/БТА

Русия работи по разширяването на газопровода ”Северен поток” към Балтика, заяви руският президент Владимир Путин в Гърция, където е на двудневно посещение.

Той изрази надежда, че никой няма да направи опит да осуети този проект, съобщи Ройтерс

Путин беше категоричен, че Русия е готова да разгледа всички възможности за реализация на газови проекти в Южна Европа, но очаква гаранции, защото Русия вече не вярва на разговори за големия взаимен интерес от изграждането на газопроводи и няма да харчи пари напразно.

Руският президент не пропусна да спомене, че натискът на Съединените щати и Европейския съюз не е позволил на България да построи своя участък от "Южен поток". Това е била и причината, принудила Русия да се откаже от този проект.

Путин допълни още, че в момента "Газпром" работи за реализацията на разширението на "Северен поток", но това не пречи да бъдат разглеждани и проекти за Южна Европа

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас и Владимир Путин проведоха разговори в продължение на три часа, след което подписаха споразумения за двустранно икономическо сътрудничество.

Руският държавен глава не подмина и въпроса с визите, заявявайки, че броят на руските туристи в Гърция би бил поне три пъти по-голям ако бъде премахнат визовият проблем. Тази година се очаква над 1 млн. руски туристи да посетят страната. Техният брой обаче би бил поне три пъти по-голям, , смята още руският президент.

По време на пресконференция след срещата Путин отправи предупреждение към Румъния и Полша, че може да се окажат в обсега на руските ракети, тъй като на тяхна територия са разположени  американски противоракетен остановки, които Москва смята за заплаха за сигурността си. Това бе най-острото предупреждение свързано с американския ракетен щит.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 tost

    3 2 Отговор
    И ся кат почнат Стенчо,Кирю,Конника без глава и сие,да налагат ембарго,слагат бариери и да искат 15 милиарда $ на година ,транзитни такси .Ми те рашъните много нагли бе,не стига че ни освободиха турците,построиха една камара фабрики(хубави - лоши,още работят),всяко лято оставят по една камара „гущери“,а ми тръгнали да ни пъхат тръбата с газ,че на всичкото отгоре искат и да ни плащат.Виж САЩ са друга работа ,за 30 г. без руски окови,световна икономока номер 1 ,инсталира един филтър(Марица Изток) и дотук с ивестицийте,а сеге искат да ни „натъпчат“ с оръжие,което да ни пази от сенките на комунизма.

    Коментиран от #3, #6, #7

  • 3 а не така

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "tost":

    Не си прав--имаме американска помощ-един ЦЯЛ кораб с мухлясала ГМО царевица.....

    Коментиран от #5

  • 4 Бахмаамууу

    3 2 Отговор
    Каква гаранция от Б.Б. може да получи освен голия му задник обърнат към Обама и Меркел?!
  • 5 Биологично Оръжие

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "а не така":

    И заразена с Царевична главня.
  • 6 мил;ко

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "tost":

    коментараннаТОСТ ми харесва
  • 7 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "tost":

    Обективно погледнато си прав. Русия имаше изгода от развитието на соц. блока, от което икономически спечелиха и малките държави като нашата. Интересите на запада са точно обратните: съсипването, ограбването и поставянето в зависимост на тези държави. Напоследък обаче започва да се надига една съпротива именно в западните държави, срещу тоталното господство и вмешателството в политиките на уж равноправните страни членки от САЩ. ЕС и НАТО са се превърнали (и винаги са били) в маша за прокарване интересите на САЩ и това все повече се вижда. Все повече лъсва подмяната на националните интереси на държавите с плановете на САЩ.
    Все си мисля, че ако Русия предложи различен план пред Европа. Различен от това, което беше по време на студената война, ако даде малко по-голяма свобода на държавите и остави отворени пазарите им, много бързо Европа ще се отърве от зависимостта на САЩ и ще предпочете да се върне към корените си.

    Гърция, може би ще е първата. Финансовият водовъртеж докара Гърция именно до необходимостта да избира между Запада и оцеляването. Гърците нямат реално избор. Първото е сигурно самоубийство и тоталното разграбване. В крайна сметка територията на Гърция ще се окаже, че не принадлежи на гърците. Народ без територия, народ ли е?! Вторият избор, оцеляването, обаче,в случая се използва умело от Русия. И ако Гърция се спре на него и в рамките на десетилетие, покаже, че нещата чувствително са се подобрили, то тя ще се яви Троянският кон в стратегическите планове на САЩ? Тя ще е заразата, която ще доведе до края на световното господство на САЩ.
    България върви по пътя на Гърция. Заемите, които теглим са целенасочени и в комбинация със съсипаната ни икономика бързо ще ни потопят. Крадците и предателите, довели ни дотук бързо ще напуснат кораба, останалите да му мислим. И ако искаме да запазим страната си, ще се наложи с кръв и оръжие, да си връщаме заграбеното и лесно предадените/продадени национални интереси...надали ще стане, защото планът за съсипването на България е много добър и се изпълнява стриктно досега. Отдавна нямаме армия и население, способно на отпор. Превърнаха България в територия без население. България може би вече е история.

    Интересни десетилетия предстоят. В края на краищата нищо не е вечно, а нови възможности дебнат отвсякъде.
Новини по държави: