Last news in Fakti

26 Август, 2016 08:41 3 622 0

Нов трус в Италия, броят на загиналите расте

  • италия-
  • извънредно положение-
  • земетресение-
  • загинали-
  • матео ренци-
  • помощ-
  • финансиране

Властите в страната обявиха извънредно положение в засегнатите райони

Нов трус в Италия, броят на загиналите расте - 1
Снимка АП/БТА

Италия обяви извънредно положение в регионите, най-силно засегнати от земетресението в сряда, като броят на загиналите вече достигна 250 души, съобщава Би Би Си.

Премиерът Матео Ренци обеща помощ от 50 милиона евро за възстановяване и справяне с последствията от бедствието.

Екипи продължават да търсят оцелели в развалините на съборени сгради, но надеждите за намирането им започват да избледняват. Броят на загиналите вече достигна 267 души, а ранените са над 400.

Спасителни операции все още са в ход в Аматриче, Аркуата дел Тронто и Акумоли. В тях участват над хиляда полицаи, още толкова пожарникари, 400 войници и над 3 хиляди доброволци. Стотиците вторични трусове обаче, затрудняват усилията на близо 5000-те спасители.

Над 700 вторични труса последваха разрушителното земетресение от 6,2 по скалата на Рихтер. Това е и причина много сгради да продължават да се рушат. Само тази нощ са били регистрирани два труса от по 4 по Рихтер, а тази сутрин около 6:30 часа в град Аматрис е бил усетен още един афтършок с магнитуд от 4,7 по Рихтер, обяви Геологическа топографска служба на САЩ.

В допълнение към средствата, които правителството ще отдели за справяне с последиците от земетресението, Ренци заяви, че отменя данъците за жителите и обяви нова инициатива - "италиански домове", в опит да се справи с нарастващите критики за лошо строителство в страната.

В памет на жертвите и като знак на съпричастност към италианския народ, редица известни сгради по света светнаха в цветовете на националния флаг на страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: