Last news in Fakti

5 Април, 2012 19:55 2 080 0

Филмът „Кони 2012“ вече има втора част (видео)

  • кони-
  • кони 2012-
  • джоузеф кони-
  • kony 2012-
  • уганда-
  • невидимите деца-
  • invisible children-
  • продължение
Филмът „Кони 2012“ вече има втора част (видео) - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Както всеки филм, превърнал се в световна сензация, спорното аматьорско видео „Кони 2012“ се сдоби с продължение. Дългоочакваният клип днес се завъртя в социалната мрежа YouTube от добилата популярност фондация „Невидимите деца“. Нейната каузата е арест за военния лидер на Уганда Джоузеф Кони, отвличал и мъчил деца за нуждите на въоръжената си групировка.

Продължението носи името „Кони 2012 – отвъд известните“ и започва с откъси от медийния отзвук, който получи първата част – от възхваляван филм – фурор в защита на човешките права до нелеп опит за пропаганда и наивна промоция на войната.

Втората част акцентира върху постигнатото до момента, а именно -  превръщането на злодея в световноизвестна личност. „Вие направихте това“, се казва в клипа, акцентиращ върху силата на обединението на младите хора по света. Цитират се активисти и политици от цял свят, които призовават към действие за залавянето на Кони и разтурване на армията му.

„Това е само началото. Има напредък, но LRA още съществува“, се казва във втората част. Подкрепилите кампанията, покорила социалните мрежи за броени дни, са описани като „новото поколение на справедливостта“.

Филмът „Кони 2012“, показващ 25-годишните изстъпления на Джоузеф Кони в Уганда и армията му от деца – убийци (LRA), се превърна в най-вирусното видео на всички времена, чийто успех бе силно засенчен от съмнения във финансови злоупотреби, злоупотреба с факти и опит за ангажиране на САЩ във военна намеса с Африка.

Продължението добавя ценната информация, че LRA напуска Уганда през 2006 година и прави спорадични набези там, пренасяйки дейността си в съседните Конго, Судан и Централната Африканска Република. От това следват изводът, че проблемът е международен и всяка страна може да вземе отношение.

Според авторите армията на Кони е малка, но добре оборудвана и много-мобилна. Това, заедно с провалените 5 опита за примирие, водят към извода, че традиционните методи за решаването на въпроса са изчерпани.

Режисьорът на втората част е различен – това Бен Кийси, който отново пречупва каузата през собствения си живот. Но без да показва разсъжденията на сина си, както направи първият автор Джейсъл Ръсел, който преди две седмици бе заснет гол да беснее на улицата.

В края на видеото отново се появява комплектът от стикери и тениска, който се продава от „Невидимите деца“. Първата част насърчаваше хората да си купят комплекта срещу 5 долара, които да отидат в името на каузата. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА