Last news in Fakti

10 Март, 2012 09:33 16 148 17

"Кони 2012" или как един филм шокира света

  • джоузеф кони-
  • уганда-
  • кони 2012

Уганда … мнозина не знаят нищо за нея. Затворена в централната част на Африка, 25-милионната държава крие своята кървава тайна и от години преживява ужаса, наречен Джоузеф Кони. Той е военен лидер на бунтовническата групировка L.R.A. – армия от деца- убийци.

За 20 години Кони отвлича над 30 000 деца, за да ги превърне в безмилостни палачи на една единствена цел – собствената му власт. L.R.A. прави неуспешен опит за държавен преврат.

Един филм, (по-долу) превърнал се в интернет – сензация, извади на светло жестокостите и безчинствата, вършени от Кони. Историята разказва американският режисьор Джейсън Ръсел, чиято цел е проста – светът да научи за Кони и убиецът да бъде заловен през тази година.

„Оръжието” на тази мисия е едно - интернет и социалните мрежи. Защото те промениха не само общуването между хората, но и политиката.

Моментът явно е дошъл, защото филмът се превърна в гореща тема в световните медии, а Вашингтон заяви, че тръгва по следите на Кони. Той е в списъка на топ-издирваните престъпници от Международния трибунал в Хага.

Преди десет години Ръсел посещава Уганда и заснема деца, изтръгнали се от армията му. Един от тях е Джейкъб – обикновено момче с мечта да стане адвокат. Той е отвлечен от хората на Кони и вижда с очите си как убиват брат му. Днес той не иска, както тогава, да престане да живее, а се бори, разказвайки преживяното, Кони да бъде заловен.

30-минутното аматьорско видео, озаглавено „Кони 2012” има над 56 милиона преглеждания в YouTube. Според филма армията на Уганда не е достатъчно оборудвана, за да спипа Кони, който типично по злодейски се крие в горите.

„Това е правилно, но е закъсняло с 15 години”, коментира пред Си Ен Ен генерал от армията на Уганда. Във филма тя е представена като слабо звено, което има нужда от експертна подкрепа. В края на миналата година САЩ действително изпраща 1000 съветника за военните на Уганда.

Ръсел започва инициативата „Невидимите деца”, с която да привлече вниманието на света върху загърбената Уганда. На 20 април се планира световна акция, която да разлепи плакатите на кампанията, на които Кони стои редом до Хитлер и Осама Бин Ладен.

Критиците

Във филма, освен това, са дадени съвети как да се подкрепи инициативата, открито се призовават хората да даряват средства, да носят специални гривни и да популяризират филма. Това повдига редица въпроси, свързани с прозрачността на кампанията. Твърди се, че едва 30% от събраните пари отиват в помощ на Уганда.

Има съмнения в достоверността на фактите, посочени във филма или в преувеличаването им. Най-вече критиците твърдят, че призоваването към военен удар може да ескалира насилието още повече. Появи се и снимка на Ръсел и двама му помощници до членове на суданска крайна бунтовническа група, воювала с Кони.

Списание „Foreign Affairs” излезе с обширна статия миналата година за опитите на „Невидимите деца” да накара Вашингтон да се намеси в конфликта. Според текста организацията манипулира факти и преувеличава влиянието на L.R.A.

Всичко това създаде контрагрупата „Видимите деца”.


Кой е Джоузеф Кони?

Понастоящем L.R.A (Lord’s Resistance Army) оперира повече в Конго и Централната африканска република. По данни на ООН в последно време 3000 души са напуснали домовете си заради бунтовниците. От началото на година има 20 атаки и 17 отвлечени деца. За 26 години 1.7 милиона души са се преместили.

Инициативата „Кони 2012” е най-бързо растящата общност в социалните мрежи. Самият той е бил дете - войник и се счита за християнин. Целта му е да превземе властта и да наложи ред в държавата, отговарящ на 10-те Божии заповеди.

През 2008 година той бе близо до споразумение с правителството на Уганда, но се оттегли заради опасението, че ще бъде съден. Счита се за духовен лидер. Наказва отказът от подкрепа със смърт. Забулен е от мистерии и жестоки ритуали. Вярва в етническото прочистване.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Maurice

    4 1 Отговор
    Как не ви е срам да сравнявате Хитлер с терористи като Кони и Бин Ладен??
  • 3 иванчо

    1 1 Отговор
    Хитлер е чарли чаплин номер 2
  • 4 Методи Методиев

    5 1 Отговор
    странен филм! Направен е професионално,достига до сърцето на всеки човек, който е родител, но има нещо подозрително.На първо място това дете има страхотен английски. почти не прави граматически грешки, а в същото време и расъл в страна, където неграмотността е чудовищна. На второ място това не е документален филм, кайто изобличава с автентични кадри и коментар този .... како искате го наречете, липсва цялостна картина на живота в държавата. На трето място странно как от този филм се е стигнало до решението на Вашнгтон за военна интервенция . Въобще не искам да омаловажавам престъпленията извършвани от Кони и подобните на него бандити, но страшно подозрително се наслагват едни основателни съмнения въввсеки зрител. Дали не е поредната употреба на интернет пространството за осъществяването на поредния план на Америка занова вайна. Спомням си по времето на студената война имаше една статискита, която показваше, че всяка година поземното кълбо, тогава е имало най-малко 10 ваенни конфликта. След падането на берлинска стена и разпада на Социалистическата система местата, кадето се водеха войни се превърнаха в локации на американски интереси. Сега САЩ си позволяват да определят, къде и и кои региони са техни стратегически интереси и най- нагло разполягат там свои воиски, натрапват на народите, своя модел на обществено устройство и задушават всяка общност, която не приема техния диктат. Гледайки този филм не можах да се оттърся от тези мисли. Стана ми страшно -
  • 5 до методи

    1 1 Отговор
    С теб сьм напьлно сьгласен--американците са вече супер нагли и е време някои от дьржавите в света да се обединят против тяхното всемирно господство
  • 6 Хмм

    0 1 Отговор
    Методи .. нямаше да го забележа ако не беше отбелязал ... дори аз бъркам английския а пък го знам добре ... Всичко е много объркано .
  • 7 ХИЛМЕР

    0 1 Отговор
    Родооопа,Рила и Пирииина,и Гоооорда Стара Планинаааа,че наши чужди хитлерииисти,те газят ботевска земяяяяя:-)))!Ей г..на,какви сме ги пеели до неотдавна!Та цъфнала трънка и вързала че ще гледаме световните проблеми,като от 9 милиона мишоци останахме за 20 години 5,и след още 20 няма въобще да ни има,а м....лите се въдят като хлебарки по всички точки на света и тях че ги мислиме!
  • 8 до

    1 3 Отговор
    последните трима комунистчета -живял съм в америка -спрямо тяхвие още не сте и помислили да слизате от дърветата-а англииския ви е лош защото просто сте под негрите като развитие-вие кога помогнахте на някой та си правите гавра с добрините на хора които не познавате
  • 9 иванчо

    1 4 Отговор
    Да ви е.. умрелия хитлер
  • 10 georgi

    3 1 Отговор
    Deception! Видеото е много добре направено и трогва всички, НО нека всеки, който е доверчив и вярва в това 30 минутно видео да спре да чете коментара ми!

    В САЩ съществуват много организации събиращи дарения и борбата между тях е огромна. За да започне започне и продължи съществуването си всяка една кампания се нуждае от средства.
    Около 32% от събраните като дарения пари са отишли директно по предназначение - в помощ на децата и жителите на Уганда! Всичко останало е било изразходвано за закупуване на техника, видео монтажи, заплати, маркетинг ...
    Проблемът - КОНИ и всички негови сродни, независимо на кой континент, са известни от край време на правителства от ранга на американското.
    САЩ се застрахова, за да може да се намеси като "спасител" и да разпространи "демокрацията" в още една държава и така ще си спечели достъп до "девствените" и природни ресурси.

    Още много може да се напише, но по-добре сами направете проучване, ако ви интересува.
  • 11 шръшрх

    4 2 Отговор
    Тука само хейтари ли сте се събрали бе ,това че едни хора са се събрали и искат да помагат на други не означва ,че търсят известност за своя облага те търсят справедливост ,проблемът на българите е ,че сме много завистлива нация !
  • 12 Акага

    1 1 Отговор
    Точно така
  • 13 човек

    1 2 Отговор
    Абсолютна пропаганда! Истинските терористи са в американското правителство, не в африка и в близкия изток. Това не е никакъв документален филм, не виждам никъде реални кадри, също така не виждам никаква факти. Очевидно този човек иска справедливост в страната си и региона и го обявяват за терорист, лепват му етикет, изричат хиляди лъжи какъв бил и колко е опасен и как американската армия трябвало да помага за да го заловят. То и Левски едно време е бил обявен за лош, само дето тогава е нямало тая универсална и мега удобна дума за глобалистите "терорист" и тогава за му лепвали етикет на Левски а и на Ботев "бунтовник" "хаидутин" и т.н. и обществото с робско мислене ги е смятало за лоши хора които повдигат напрежението. И сега не са по различни - казват им по медиите кой е врага, повтарят им една лъжа много пъти и тя в главите им става истина. Просто се чудя как може да спят толко много хора вечен сън и да не се огледат какво се случва.
  • 14 gosho ot pochivka

    0 1 Отговор
    SONY 2012
  • 15 z_l_a_t_a_n

    0 1 Отговор
    Прочетох всички коментари,който някой въобще,си е направил трудът да напише... разочарован съм от мисленето на аудиторията,която посещава БГ страниците.... Толкова късогледи изказвания,толкова тесногръди помисли няма никъде по света... ! Това,което правите е безочливо... Как може да седите и да мислите,че това е измишльотина на "някой си",за да искара пари... Аз за разлика изглежда от Вас,знам,че в САЩ,хората са достатъчно осигурени от своята държава,за да правят подобни НЕ евтини реклами... ! Това ли виждате в клипа... ? Та Вие сте заслепени само от една едничка дума в този живот - ПАРИ... Знаете ли,има и други неща: цанности,справедливост,почтенност.... проверете какво означават те,помислете къде живеете Вие,а къде живеят хората,който са направили този кратък филм и подобни на него... Нима мислите,че всичко по света е толкова фалшиво,колкото вскичко около самите Вас... Ако всичко беше фалш и лъжа,нима целият свят не би разбрал,та ТИ ли,би разконспирирал световното единнство,за Свободата на невинните деца,родени по неволя в тази страна... Разочаеован съм,от всички прочетени коментари,найстина.... Толкова "слепи" души,недоверчивостта Ви,в истината Ви е направила глухи и различни от света...
  • 16 nikoi si

    1 0 Отговор
    tova e mnogo losho za tezi deca a niakoi she kaje li za decata na balgaria nee li sashoto ne se li slu4va sashoto roditelite rabotiat na 2 ili 3 mesta decata saim bez kontrol i kakvi stavat pitam az do koga she tarpim tova zashooooooooo go tarpim i she se li promeni li nesho mili xora az mislia 4e ne ako nesho ti koito 4etesh tova i az ne promenim nesho kajete samo koga .
  • 17 Geri

    0 0 Отговор
    Интересувам се от Уганда и съдбата на хората там от много години. Там всичко е различно, светът и животът нямат нищо общо с нашите. Децата в Уганда не мечтаят за скъпи телефони и Ipad-и, те мечтаят да учат и да оцелеят, ето това е техният живот. Invisible children е прекрасната организация, която се опитва да подобри живота на тези деца... и не не й правя реклама, макар че бих искала повече хора да я познават..., просто ще е прекрасно, ако погледнем какво се случва и в други страни, да спрем да се оплакваме и да се опитаме да помогнем на по-нуждаещите се от нас.