Last news in Fakti

12 Март, 2012 07:36 2 904 1

"Кони 2012" - възход и падение

  • кони 2012-
  • уганда-
  • джоузеф кони-
  • kony 2012

Клипът е на път да измести същината си

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Филмът „Кони 2012” сензационно проби социалните мрежи като лъч надежда за Уганда. Няколко дни по-късно аматьорското видео на неизвестния Джейсън Ръсел придоби краските на зловещ и целенасочен опит за пропаганда. Разказвайки за безчинствата на военния лидер Джоузеф Кони, филмът си постави за цел да ангажира вниманието на света със случващото се в Уганда. Авторите му се обявиха за залавянето на Кони и разпускане на армията му от деца – убийци с американска помощ. Но това ли е единствената им задача?

Оцветяван от черно до бяло, филмът поражда много противоречия и подвига много въпроси. Защо 26 години след първите набези на Кони се прави това? Какво е направено до момента? И толкова ли е лесно да се манипулират масите чрез социалните мрежи?

Филмът, пуснат на 5 март, вече има над 70 милиона преглеждания в YouTube. Организацията „Невидимите деца”, която стои зад него, е събрала армия от хиляди хора по цял свят, оказвайки огромно влияние върху тях и събирайки скромните им дарения. А това далеч не е без значение.

Социалната промяна, идваща с интернет, явно е заредена с огромен потенциал. Но дали й трябват специални гривни, тениски, плакати и спяло приемане на твърдения? „Кони 2012” е прекрасен пример за шеметния възход и шеметния провал на една кауза, която отива далеч отвъд същината си – жертвите на престъпленията в Уганда. Филмът само по себе си измести проблема, на който е посветен.

„Видеото свежда този сложен въпрос до нещо много просто по непреодолим начин, който дърпа чувствителните струни у хората и предизвиква възмущение”, пише в анализ в. „Вашингтон Пост”.

Конспиративни теории

Най-тежкото обвинение към Ръсел е за това, че се опитва да „разчисти” пътя на САЩ към военна намеса в Африка. Военните акции на Вашингтон по света в последните десетилетия винаги са били свързани с „избавлението” на нечий несправедливо страдащ народ.

Предтекстът, че Вашингтон са намесва срещу чудовищна несправедливост в този случай би бил много удачен. Особено, когото толкова много непитащи хора с вдигнати ръце биха аплодирали това. Появата на нов враг и опасен терорист е удобен аргумент, който може да развърже ръцете на Белия дом.

Тази теория е допълнена със скромните залежи на петрол, които има Уганда, както и с природните й ресурси въобще. Пък и след смъртта на Саддам Хюсеин, Осама Бин Ладен и Муамар Кадафи мястото на световния „злодей” №1 остана овакантено.

Факт е, че филмът не призовава за мирни преговори, а за залавянето на Кони и изправянето му пред съда. Тоест – око за око, зъб за зъб, гласи друго тълкувание. Явно „Невидимите деца” вярват в ефективността на войната, а не в дългите и сложни мирни преговори. Но опасното е, ако хората започнат да вярват във войната.

Винаги става въпрос за пари

Според други критици на кампанията „Спри Кони” нейната цел е единствено да направи богати хората, които стоят зад нея. Оказа се, че благотворителната организация „Невидимите деца”, която стои зад нея, всъщност е с доста впечатляващо финансово състояние. 30% от парите отиват директно за Уганда.

Уганда

Филмът само усложни картината, коментира пред Си Ен Ен Мареике Шомерус от London School of Economics, която отдавна работи по темата. От 2006 до 2008 година картината значително се е подобрила, разказва тя. Насилието е заглушено. L.R.A напуска Уганда

През 2008 година Кони отказа да сключи мир с правителството. Конфликтът отново ескалира, а остатъците от L.R.A се разпръсват в съседните държави.

В YouTube може да намерите възражение на хора от Уганда, които твърдят, че отдавна в страната не се говори за Джоузеф Кони.
.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър Петров

    1 0 Отговор
    Няма начин и тоя да не се поддържа или финансира от някоя голяма държава. Ако са поискали да го очистят наистина, командосите ще го направят за 2-3 дни