Last news in Fakti

1 Септември, 2012 09:52 1 672 0

Армения скъса дипломатически отношения с Унгария

  • армения-
  • унгария

Армения съобщи, че прекъсва дипломатическите си отношения с Унгария заради екстрадирането от Будапеща на азербайджански войник, обезглавил арменски офицер по време на учение на НАТО през 2004 г. След това войникът бил помилван в Азербайджан, припомня АФП.

"Днес прекратяваме отношенията си с Унгария", заяви арменският президент Серж Саркисян в комюнике, публикувано от пресслужбата на президентството. "Чрез съвместните си действия Азербайджан и Унгария откриха пътя за повторението на тези престъпления. Не мога да толерирам това. Република Армения не може да толерира това", съобщи той.

35-годишният Рамил Сафаров, който беше осъден на доживотен затвор за убийството на арменски войник в Будапеща през 2004 г., беше екстрадиран днес в родината си от унгарските власти и помилван веднага от азербайджанския президент Илхам Алиев. През 2004 г. Сафаров обезглави арменския офицер Гурген Маргариан, докато спял. Това станало по време на обучение по английски език, организирано във военна академия в Будапеща от Атлантическия алианс за войници от страни от бившия СССР.

Арменският президент определи решението на Унгария за екстрадирането на Сафаров като "сериозна грешка" и подчерта, че убийството е извършено с етнически мотиви. Тази вечер множество разгневени арменци хвърляха домати по сградата на посолството на Унгария, за да протестират срещу екстрадирането.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА