Last news in Fakti

4 Септември, 2012 13:59 1 754 1

Арменци протестираха пред унгарското посолство

  • арменци-
  • протестираха-
  • унгарско-
  • посолство-
  • война-
  • армения-
  • азербайджан
Арменци протестираха пред унгарското посолство - 1
Снимка: БГНЕС

При засилени мерки за сигурност пред посолството на Унгария протестираха около 50 души от арменската общност  у нас. Те бяха взривени от решението на Будапеща да върне на Баку азербайджанския военен, който уби свой арменски колега. Унгарските власти екстрадираха в Азербайджан военнослужещия Рамил Сафаров, който през 2004 година уби арменския лейтенант Гурген Маргарян. Убийството бе извършено с брадва по време на учение на програмата "Партньорство за мир".

С плакати на английски език "Унгария, срамувай се!", снимки на освободения от Будапеща азербайджански военен и развети арменски знамена, протестиращите се изразиха негодуванието си. Те скандираха "Позор" и "Продажници". Протестиращите замеряха с жълти стотинки сградата на посолството на Унгария у нас в знак на протест, че Будапеща е получила сериозна финансова подкрепа за решението си да предаде на Баку излежаващия доживотната си присъда азербайджански офицер.Арменците у нас връчиха на представител на унгарското посолство своето протестно писмо, в което се казва: „Изразяваме своя категоричен протест срещу решението, взето от Унгария в лицето на Министерство на правосъдието в страната, във връзка с екстрадирането на осъдения за убийство на доживотен затвор Рамил Сафаров в родината му Азербайджан. Възмутени сме от факта, че в XXI век, когато демократичните ценности и човешките права са водещото начало в политиката на държавите-членки на ЕС, както и на всички демократично управлявани страни в света, една страна - член на ЕС, като Унгария, си позволи да сключи сделка с Азербайджан.

Планират се и нови протести пред Унгарското посолство, като най-вероятната дата е 11 септември, когато се очаква да бъде игран футболният мач между България и Армения.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Замислен

    1 0 Отговор
    Въпреки че съм българин, признавам, че съм арменофил. Тези хора нямат възможността на империите да налагат мнение със сила, но като представители на изстрадал народ са много чувствителни към неправдата. Винаги, когато предупреждават, че нещо не е наред, са прави. Ех, защо ли ние не сме така, дали малко патихме?