Last news in Fakti

3 Септември, 2012 20:45 5 625 9

Армения и Азербайджан пред война?

  • война-
  • армения-
  • азербайджан

Армения предупреди Азербайджан, че е „готова на война” в отговор на решението на Баку да помилва азербайджански военен, осъден на доживотен затвор за обезглавяването на арменски войник, предаде bTV.

„Ние не искаме война, но ако сме принудени да стигнем дотам, ще се борим и ще спечелим”, се казва  официално изявление на арменския президент Серж Саркисян.

Рамил Сафаров пристигна в Азербайджан в петък, след екстрадирането му от Унгария, където излежаваше доживотна присъда за убийството на арменския войник през 2004 г.

С пристигането си в Баку, военният беше помилван от президента Илхам Алиев, повишен в чин майор и му бяха изплатени заплатите за осемте години, през които е бил в затвор в Унгария, въпреки уверенията дадени от Азербайджан, че ще излежи присъдата си до край.

Арменският президент Саркисян определи Азербайджан като страната, „в която незаконно се освобождава от затвора и се възхвалява, който и да е кучи син, убивал хора само защото са арменци”.

По време на езикови курсове, организирани от НАТО, за страните от бившия СССР в Унгария през 2004 г., азербайджанския военен убива арменският войник Гуржен Маргариян докато същия спи, без да дава конкретни мотиви за постъпката си.

След обявяването на решението за екстрадирането на азербайджанския военен от Унгария, Ереван скъса дипломатическите си отношения с Будапеща.

Вчера унгарското правителство привика посланика на Азербайджан, за да протестира официално срещу „неприемливата милост”, дадена на затворника.

Двете съседски страни са в ожесточен спор за територията Нагорни Карабах – арменски анклав на територията на Азербайджан, който се отцепи през 1991 г. с референдум. При последвалия въоръжен конфликт 1992-1994 г. загинаха над 30 000 души.

Въпреки дългогодишните преговори след прекратяването на огъня през 1994, двете страни все още не са подписали окончателен мирен договор и продължава размяната на престрелки между враждуващите армии.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВИП АМГ

    1 0 Отговор
    samo tova ostava
  • 2 ..........

    2 0 Отговор
    Супер ,скоро война нямаше.
  • 3 Христо Маринов

    1 0 Отговор
    Лакомията на големите,изяжда щастието на малките!
    Не е зле да се последва примера на Мадагаскарските селяни,но в световен мащаб!
  • 4 Николай Христов

    0 0 Отговор
    Е супер кфо, некой хора ше направат пари :D
  • 5 Johny

    1 0 Отговор
    Все пак в САЩ наближават избори . Всички знаем от какво Америка "храни" икономиката си . 90% от конфликтите в световен мащаб стават заради тях или с тяхна помощ . Говоря за последните 10тина години .
  • 6 бат' Ицо

    0 0 Отговор
    Поредното доказателство за агресивността на Исляма и че съвсем не е "мирна" религия, а напротив - войнстваща! Да отрежеш главата на неверник е типична и традиционна за басмачите процедура. Така на времето турците са ни клали, а сега продължават в същия дух в Афганистан и Чечения... Ужас.. А като се има предвид, че азерите са полутурци, нищо не ме учудва. По скоро съм изненадан от неправомерния акт на Унгария да освободи явен главорез?!
  • 7 История

    0 0 Отговор
    Нищо подобно. Арменците са си зверове иси получиха съвсем малка част от стореното в Нагорни Карабах, където вадеха очите на деца дори и изкормваха бременни. С помощта на 366-ти мотострелкови полк на съветската армия. В годините около 1915 пак с помощта на руска армия избиваха мюсюлмани - турци и кюрди, за да си прочистят територия за държава. Но както знаем турците си върнаха донякъде. Е, и кърдите са ясни, щом сега им лижат задниците, за да получават помощ. Та сега този офицер отмъстил донякъде - нормално и правилно.
  • 8 иван иванов

    0 0 Отговор
    още малко и ще се почне а сбият ли се големите на никой няма да му пука за малките
  • 9 onemadman

    0 0 Отговор
    смърт за азербейджан
    варварска държава
    светът трябва да подкрепи Армения срещу тези зверове.