Last news in Fakti

18 Декември, 2012 10:25 801 1

Американците искат затягане на режима за оръжията

  • оръжие-
  • сащ-
  • нютаун
Американците искат затягане на режима за оръжията - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Касапницата, организирана от Адам Ланза миналия петък в училище в Нютаун, променя общественото мнение в САЩ по отношение на либералния режим за притежаване на оръжие, коментират американски медии.

Допитване до общественото мнение от последните дни показва, че 54% от американците подкрепят затягането на закона.

От своя страна президентът на САЩ Барак Обама е възложил на администрацията си да подготви предложения за ограничаване търговията с оръжия. Това може да включва и забрана за продажбата на полуавтоматични оръжия, коментира Ей Би Си.

От своя страна двама сенатори, известни защитници на продажбата на оръжие, се обявиха в подкрепа за затягане на режима, отбелязва АП. Демократът Марк Уорнър и Джо Манчин заявиха, че след клането в Кънектикът е нужна промяна в законодателството.

Това е пробив в политическата система на САЩ след като и кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг призова властите сериозно да се заемат с решаването на проблема с насилието с употреба на огнестрелно оръжие. Той отбеляза, че в резултат на употреба на огнестрелно оръжие всеки ден биват убивани средно 34 американци.

Повечето известни екшън актьори обаче засега запазват мълчание по спорния въпрос за контрола върху оръжията след масовото убийство в Кънектикът. Намериха се все пак звезди на американското кино и шоубизнес, които призоваха правителството на САЩ да затегне контрола върху продажбата на огнестрелно оръжие. Сред тях бяха актьорите Алек Болдуин, Кърт Ръсел и Ева Лонгория.

Въпреки това собствениците на оръжейни магазини в САЩ отчитат „астрономическо” покачване на продажбите след стрелбата в Кънектикът. Според експерти за последните пет години продажбите на оръжия сред американците са се покачили със 70%.

Редица американски градове заявиха, че няма да извадят коледната украса в знак на съпричастност с траура в Нютаун. В понеделник градът се прости с две момчета – 6-годишните Ноа Познер и Джак Пинто. През цялата седмица в града са планирани траурни церемонии за жертвите.   


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 муспи

    0 0 Отговор
    Разоръжаването на традиционно въоръжените американци се налага във връзка с разклащането на еврейското господство. Както винаги евреите пробутват своите инциативи като желание на народа.