Last news in Fakti

22 Февруари, 2014 04:34 1 322 0

Депутат иска импийчмънт за Виктор Янукович

  • украйна-
  • киев

След като миналия декември беше премахнат паметника на Ленин в Киев в петък вечерта подобни действия имаше и в Днепропетровск, Бровари, Полтава, Прилуки и Житомир

В украинския парламент – Върховната рада е внесен от депутата Николай Рудковски законопроект за импийчмънт на Виктор Янукович, съобщава РБК.

Агенцията отбелязва, че все още няма данни за законодателната инициатива. Импийчмънтът е доста тромава процедура според действащото в момента законодателство.

От своя страна лидерът на „Десен сектор“ Дмитрий Ярош заяви пред протестиращите на Майдана, че революцията продължава.

След близо 20 часа преговори в Киев между Янукович и опозицията беше договорено връщането на конституцията от 2004 г., създаване на коалиционно правителство и провеждането на парламентарни и президентски избори до края на 2014 г.

Украинските медии съобщават, че в столицата се създават „отряди за народна самоотбрана“ за охрана на сградите на парламента и правителството. Тяхната цел е да не се допуснат мародерство и провокации.

Събота е ден за траур за жертвите от последните дни. По последни данни са убити 77 души а стотици са ранени при ескалацията на напрежението през последната седмица.

Междувременно се засилват спекулациите къде се намира президентът Виктор Янукович. Късно в петък вечерта беше съобщено, че държавният глава е излетял от семейството си от Киев за проруския град Харков. В събота сутринта летищните власти в Харков заявиха, че той не е кацнал в града. В редица издания се появиха непотвърдени информации, че той избягал в страна от региона на Персийския залив.

УНИАН съобщава, че според Държавният департамент Янукович е пристигнал в Харков. Политически анализатори отбелязват, че традиционно президентът търси подкрепа в рускоезичните области на Украйна при кризисни ситуации. 

Преди обяд стана известно, че поддръжници на „Десния сектор“ са превзели президентския дворец.

Съботното заседание на парламента започна с любопитния факт, че почти всички представители на управляващата Партия на регионите са подали оставки от ръководните постове на комисии и Върховната рада.

Заместник-председателят на парламента Руслан Кошулинский съобщи, че предписателят Владимир Рибак е подал оставка заради здравословни момента. Депутатът от Партията на регионите Игор Калетник също се е оттеглил като заместник-председател на Върховната рада. Заседанието на парламента започна с 23 депутати от Партията на регионите, 66 – от Отечество, 37 – УДАР, 35 – Свобода, 32 – комунисти и 55 – независими.

След като миналия декември беше премахнат паметника на Ленин в Киев в петък вечерта подобни действия имаше и в Днепропетровск, Бровари, Полтава, Прилуки и Житомир.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: