Last news in Fakti

25 Март, 2014 15:28 2 858 3

Шеф от КГБ стана първи вицепрезидент в „Газпромбанк“

  • газпромбанк-
  • владимир винокуров-
  • крим-
  • русия

Руската финансова институция участва като акционер в Белгазпромбанк (Беларус), Арексимбанк (Армения), Gazprombank Ltd (Швейцария), GPB International SA, Люксембург

За първи вицепрезидент, така и за член на управителния съвет на „Газпромбанк“ е назначен генерал-майор Владимир Винокуров. До началото на своята финансова кариера той е ръководил Управление А на Центъра за специални операции на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия, известна като група „Алфа“, съобщава РБК.

ФСБ е правоприемник на добре известното КГБ.

На новия пост генерал-майор Владимир Винокуров ще отговаря за осигуряване на икономическата сигурност, организация на охраната на сътрутдниците и материалната база на Газпромбанк, така и за развитието на инкасаторските услуги. За 2013 г. банката е третата по големина в Русия.

Газпромбанк участва като акционер в Белгазпромбанк (Беларус), Арексимбанк (Армения), Gazprombank Ltd (Швейцария), GPB International SA, Люксембург, припомня ИТАР-ТАСС.

Владимир Винокуров ръководи Управление "А" на ФСБ от 2003г. до 2014г. Преди това е на служба във военното контраразузнаване на Русия, припомня в. "Ведомости".

На 9 юли 1974 г. е издаден указ с гриф „Строго секретно” за създаване на Управление “А” към Седмо Управление на КГБ (Комитета за държавна сигурност на СССР). Заповедта е издадена от председателя на КГБ Юрий Андропов, който започва създаването на подразделение, което да се противопостави на тероризма. Малко по-късно, журналистите дават на отдела ярко и лесно запомнящо се име — „Алфа“.

Първоначално в новото подразделение влизат само офицери от КГБ, общо 30 човека. За първи командир е назначен Виталий Бубенин. Главната задача на новосформираната група се явява локализация и пресичане на терористични актове.

Група „Алфа“ се прославя в щурма на Грозни по време на Първата Чеченска война през 1995 г., така и във Втората Чеченска война октомври 2002 г. Група „Алфа“ планира освобождаването на заложниците в театъра на ул. „Дубровка“ в Москва, така и в трагедията в гр. Беслан, Северна Осетия.

Около кризата в Крим се появиха неофициални спекулации, че Кремъл използва спецчасти за овладяването на стратегическия полуостров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тодор Колев

    6 0 Отговор
    Евала на руското КГБ! Работят за доброто на страната си, а не като нашето КДС, което разграби страната ни вместо да я пази от външни врагове.
  • 2 Монго

    1 0 Отговор
    КДС е съществувала до...1990 год. , лицата, които са имали някакво влияние и имат /евентуално/ сега са на около 70 и кусур години /казвам го , като човек работил в тези служби СЛЕД 1996 год./. За състоянието на страната ни не са виновни те, стига плашете хората с КДС и комунизма-имаше ги и в Чехия, Словакия, Хърватска, Полша и т.н. Но те са много по-добре от нас, явно причината не е в тях, обърнете се към историята ни, и вижте, кои са виновни за състоянието ни...

    Коментиран от #3

  • 3 Тодор Колев

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Монго":

    Хората от висшите ешалони на БКП и КДС , знаеха какво прави Горбачов и приватизираха парите и промишлеността на БГ. Те бяха и основателите на демократичните сили. Взеха парите под предлог, че ще се борят срещу капитализма, а те самите станаха най-големите капиталисти. След това техните синове и дъщери поеха щафетата. Щом си работел в системата знаеш колко полицаи работеха и работят за частни интереси. Но така е и с прокурори, съдии, всякакви институции и ...... Знаеш, че за да те назначат в службите е трябвало да имаш твой човек. Е и народа, като видя, че няма управия го удариха и те през просото. Не съм против честните комунисти, които останаха с идеите си.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания