Last news in Fakti

21 Април, 2015 22:09 886 0

Онкоболницата в Благоевград свърши парите за лечение

  • онкоболница-
  • благоевград-
  • лечение-
  • пари

Свършиха парите по клинични пътеки в онкологичната болница в Благоевград. Ръководството на лечебното заведение е уведомило Здравната каса за ситуацията.

Всеки ден ръководството на онкоболницата прави разчети и финансов анализ на изразходваните средства по клинични пътеки. Днешният констатира, че лимитите за април са свършили. Директорът на лечебното заведение доктор Георгиев потърси съдействието на "Хоризонт" за озвучаване на проблема.

Ние сме принудени спрямо изискванията на министерско постановление 57 да обявим липсата на чакащи и да не можем да приемаме пациенти, тъй като нямаме средства, с които да ги лекуваме, посочи директорът на болницата.

Парите по клинични пътеки са намалени с осем процента, а тези за лекарства с 18, припомни директорът на онкоболницата. Това води до абсурдната ситуация да има възможност за прием на болни, но да няма лекарства, с които да се извършва терапията. Директорът обясни дали това може да има фатални последици за пациентите.

Не е далеч от ума човек да го помисли. Това е нещото, което е най-голямото притеснение, защото бягаме от стандарти за лечение в онкологията, съвременни. Това дори не е свързано с правилата за добра медицинска практика, каза доктор Георгиев.

Малко след разговора ни доктор Георгиев ни потърси отново, за да сподели бързата реакция от страна на Здравната каса. С днешна дата е получено писмо, в което се уточнява, че за онкологичните болници няма да важи изискването при изразходване на лимитираните бюджети да се правят листи на чакащи.

В момента не е известно как ще се заплащат парите над лимита.  Касата вече обяви, че е изплатила всички отчетени дейности за миналата година и за първото тримесечие на тази. Изключение има за надлимитната дейност за февруари 2015-а.

След като бъде направена проверка въпросните средства ще бъдат платени този месец, заедно с плащането за март, става ясно съобщение на НЗОК. През следващата седмица на Надзорния съвет на Касата ще бъде предложено лекарствата за онкологични заболявания, които отговарят на извършената дейност, да бъдат платени изцяло, като този механизъм действа през цялата година.

В момента не е ясна как е позицията на Министерството на здравеопазването, което настоява за свиване на болничните бюджети.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА