Last news in Fakti

27 Април, 2015 09:04 2 044 10

Адвокатът на акушерката: Съсипана е, няма спомен да го е направила

  • акушерка-
  • бебе-
  • емилия ковачева

Владислав Анев пита защо не са проверени записите от всички камери

„Дълбоко травмирана е, след като е разбрала какво е станало. Тази жена изживява истинска криза, буквално е съсипана. Непрекъснато плаче, не може да формира изречение, разкъсва се говорът ѝ. Тя няма спомен да го е направила”. Това заяви в предаването „Здравей, България” Владислав Анев - адвокат на акушерката Емилия Ковачева.

40-годишната Ковачева беше заснета да удря бебе в родилното на болница „Софиямед”. Детето в момента е в болница „Токуда” с множество наранявания.

Според адвокат Анев акушерката не помни какво е станало, а това му пречи да изгради защитна теза. Той отхвърли информацията, Емилия Ковачева да е дала пълни самопризнания за случилото се.

„Каза ми, че няма пълен спомен за това как е протекла нейната нощна смяна. Мога да си го обясня с много тежка преумора. Явно системно е работила повече отколкото е възможно”, заяви адвокат Анев.

Оказва се, че Емилия Ковачева е работила едновременно по трудов и граждански договор.

Адвокат Владислав Анев заяви, че Ковачева е знаела, че има камера в отделението.

„Разследването работи само по една версия. Това е форма на манипулация. Има някаква алогичност в цялото нещо. Кадрите показват ударите от 1:30 часа до 3:30 часа през нощта. А хематомът се появява много, много часове по-късно”, коментира адвокат Анев. „Ако последният удар е нанесен в 3:30 часа и с него е причинено счупване на черепа, този хематом би следвало да излезе до половин час максимум и той да е видим. Логиката показва, че тази версия не издържа”.

Според него ако Ковачева е счупила главичката на детето в 3:30 часа, при прегледа в 7:00 часа това е щяло да се види.

„Това дете е било под особен надзор. Правени са му изследвания, кръвопреливане, минават часове. Чак до края на следобедните часове не е забелязан този хематом”, заяви адвокатът.

Той смята, че следствието трябва да вземе записи от всички камери в болницата, а не само от една.

„Липсва установяване какво е правено с това бебе от момента, в който постъпва на работа Емилия до пренасянето му в „Токуда””, заяви адвокатът.

„Катастрофално се стопява броят на акушерите”, коментира по Нова телевизия бившият министър на здравеопазването и акушер-гинеколог д-р Стефан Константинов.

„През 1980 година в страната са работили 7897 акушерки, през 2013 година акушерките вече са само 3276. През 1980 година лекарите в тази сфера са били 21 796, а към настоящия момент те са 28 937”, съобщи той.

Многото болници нямат и достатъчно персонал. В случая с акушерката тя е работила повече от регламентираното. 24 часа на работа за човек на 40 години е убийствено. Кодексът на труда го забранява, каза още той.

Заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков е бил в миналото директор на „Софиямед”, съобщи Стефан Константинов.

„Към момента, когато се даваше разрешение знам кой беше собственик на болница и кой стана първия директор. Тогава собственик на болницата беше д-р Михаил Тиков, който го познавам от лекарския съюз. Първият директор на болницата беше д-р Михаил Зортев, който беше мой заместник-министър”, заяви той.

„Според проучване 30% от медицинските сестри в България страдат от изключителна висока степен на burnout (синдрома на професионалното изпепеляване)”, подчерта д-р Константинов.

„ Този синдром е описан още през 40-те години. Оказва се, че продължителността на работа увеличава вероятността такъв синдром да се развие”, добави той.

„Голяма част от акушерките са превърнати в писари, които пишат документацията на НЗОК. Аз като лекар, колкото и да съм натоварен, когато се роди едно дете, това ми дава някакъв емоционален заряд, докато много от акушерките дори и това не могат да изпитат. Ниски са им заплатите, условията на работа не винаги са добри, взимат продължителни смени, това хронично ги изтощава”, заяви д-р Константинов.

„В определени моменти и аз съм се хващал, че не се държа достатъчно приятелски с пациентите поради някаква причина”, призна той.

„През 2011 година в една болница имаше протест, защото директорът беше сложил камери. Този директор беше Дечо Дечев. Тогава аз отидох и им казах, че това решение е правилно. В крайна сметка този директор сега си отива, при положение, че това е една от малкото държавни болници, която няма дългове, а се афишира, че ще наказваме директорите, които не спазват финансовата дисциплина”, каза още д-р Константинов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аз

    1 0 Отговор
    Не знам как може да има човек,който да защитава такъв ИЗРОД!Веднага и става съучастник!Този човек да замълчи!Срам и позор е да защитава тази долна твар!Ако това се случи на него и на децата му как ще постъпи!Или за пари всичко се прави!
  • 2 гацо

    2 0 Отговор
    И 3000 евро заплата да вземаше този изрод,пак щеше да се отнесе по същия начин.Парите не са оправдание,нито часовете труд,които тя сама си е избрала да работи.Има доктори,които правят по няколко операции на ден,други операции продължават часове,дайте да нарежат пациента щото са се уморили.ИЗРОДА СИ Е ИЗРОД!
  • 3 Бацо

    0 0 Отговор
    Горката жена!От болницата да и дадат обезщетение за робския труд,който извършва,а родителите на деТето да я обезщетят щото имат ревливо дете!Държавата да и плати за емоционалните щети!Нормални ли сте!НИМА ИМА НЯКОЙ КОЙТО ДА ЗАЩИТАВА ТАЗИ ДОЛНА ГНУСНА ТВАР!ТОВА Е ИСТИНСКИ ИЗРОД!
  • 4 док

    1 0 Отговор
    Смешно е един адвокат да се произнася по медицински обстоятелства!Това кога може да се появи хематом или не!Този ми прилича на пълен аматьор!
  • 5 Манол

    1 0 Отговор
    Адвокатства , като , че в полза на Токуда, то е и нормално де, като се има предвид, че има кредити там.
  • 6 бай Иван

    0 0 Отговор
    Чудя се този адвокат , ще спи ли с чиста съвест?Едва ли защото съвеста на адвокатите е сложна амалгама!
  • 7 хаху

    0 0 Отговор
    Адвоката каквото и да дрънка, видеото казва всичко. Гадината като и е било толкова трудно, защо не е напуснала или да имигрира?!
    Била изморена и за това решила да пребие бебето, пълна откачалка.
  • 8 brabus777

    0 0 Отговор
    Като и е шумно при бебетата да е работила в моргата, там е тихо. А адвокатчето е по гнусно и от нея, след като я защитава така.
  • 9 ГОСТ

    0 0 Отговор
    Надушило адвокатчето стотинките и се дадупило за да си ги "спечели". Заслужава да удрят неговото дете така и той да гледа.

    Коментиран от #10

  • 10 Яжхуй

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "ГОСТ":

    Ти от адвокат и от поп съвест ли очакваш?