Last news in Fakti

31 Юли, 2015 21:28 1 550 2

ТПТИ може да доведе до внос на нездравословни храни

  • тпти-
  • внос-
  • нездравословни-
  • храни

Българските институции не са направили анализ за отражението и последствията на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции /ТПТИ/ върху българската икономика, коментираха еколози, цитирани от БНР.

Основните притеснения на екологичните организации са, че Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции между САЩ и ЕС ще доведе до внос на нездравословни храни. Ивайло Попов от екологичното сдружение "За земята":

"С признаването на стандартите не просто рискуваме да приемем едни по-опасни или неприемливи за европейските общества стоки, но също така имаме вече категорични данни, че това би навредило на европейския бизнес".

Опасна последица при завеждането на арбитражно дело от страна на чужда компания е, че държавата ще плаща доста средства, когато чуждестранна компания спечели дело. Арбитражните дела също са заложени в Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции между САЩ и ЕС.

Борислав Сандов от партията "Зелените":

"Оказва се, че ако компанията спечели делото, държавата, разбира се, плаща и разноските по делото и компенсацията, която арбитражът е определил. Ако държавата спечели, тя не плаща на компанията, но и не взима нищо от компанията. Още повече - компанията не плаща съдебните разноски за въпросните хонорари на тези адвокати. Държавата ги покрива".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ссс

    0 0 Отговор
    е аси брадвата дето са наточили американците за европа ..тва ако се приеме от наведените ес политици ще има бунтове и голям взрив на националистически партиии
  • 2 хаха

    0 0 Отговор
    Защо всички искат да живеят в Америка - при "нездравословните" храни??

    Ако не са те - как мислите щеше да стане възходът на Кита, или как ще се реши проблема с глада в Африка?