Last news in Fakti

14 Октомври, 2015 02:00 1 370 1

Учените ще могат да трансплантират органи от свиня на човек

  • прасе-
  • трансплантация-
  • човек

Техника за промяна на гените, известна като CRISPR, би позволила на учените да трансплантират органи от прасе на човек, съобщават специализираните издания. Те посочват, че през последните 15 години е имало застой в опитите на науката да намери пробив, който би позволил човешкото тяло да не отхвърля трансплантираните органи.

От десетилетия е известно, че органите на свинята са най-подходящи и близки до човешките.

Трансплантациите на органи от животни на хора са огромна надежда за пациентите при задълбочаващата се липса на органи в целия свят.

Към момента съотношението на донорите към нуждаещите се в листите на чакащите е едно към сто и се очаква проблемът да се задълбочава в бъдеще.

От началото на годината са извършени 51 трансплантации в България. Близо 1000 души чакат за орган като за сърце – 25, за черен дроб -43, за бял дроб – 12, тънко черво – 1.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 vsyahoo

    0 0 Отговор
    Меркел да помисли и за мюсюлманите. Германия веднага да отпусне няколко милиарда за изследвания в посока трансплантиране на органи от камили.