Last news in Fakti

23 Юли, 2016 14:12, обновена 23 Юли, 2016 14:18 3 605 3

Разбийте топ 5 на митовете за спокоен сън

  • спокоен сън-
  • митове-
  • топ 5

Повечето от нас не успяват да се наспят достатъчно.

Това обаче в никакъв случай не означава, че трябва да се примиряваме със ситуацията. Важно е да помислим за себе си и да използваме методи, които работят за нас.

Предлагаме Ви малка част от най-големите митове за съня.

Мит 1: Човек трябва да спи по 8 часа.

Факт: Не гледайте часовника. На някои от нас им е нужен 7-часов сън, на други – 9, а на трети – само 4. Разликата е повлияна от различни фактори: генетика, възраст, ниво на активност.

Мит 2: Употребата на алкохол ни помага да спим

Факт: алкохолът може да ни накара да се чувстваме сънливи, но могат и да нарушат съня ни. Австралийско проучване установява, че хората, които пият алкохол преди лягане, имат проблеми със съня.

Мит 3: Пиенето на топло мляко ще ви помогне да заспите

Факт: Млякото съдържа съединението триптофан, което влияе върху увеличаването на серотонина в мозъка, но не в достатъчно количество, за да ни помогне да заспим.

Мит 4: Дремките не са полезни

Факт: Сложно е. Твърде честите дремки ще ви предразположат към трудно заспиване през нощта. Но в кратко време, 10-20минути, те могат да бъдат ефективни. Ползите от кратковременния сън са: по-добра памет, умствена дейност и дори увеличават имунната система.

Мит 5: Броенето на овце ще ви помогне да заспите

РФакт: Ако редовно имате проблеми със съня, този метод може да ви навреди повече, отколкото да ви помогне. Изследване сочи, че хората, които са били инструктирани да броят овце, заспиват по-трудно, отколкото онези, които са заспивали без тези указания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    3 1 Отговор
    Ако си си легнал с жена като от снимката няма как да имаш спокоен сън.
  • 2 иии

    2 0 Отговор
    тежък физически труд и после спиш като умрял, е и секс помага ...
  • 3 Morgoth

    0 0 Отговор
    Ако само си легнал да, но ако сте свършили съответното упражнение ще имаш, защото тогава в организма се отделя някакъв хормон, дето не си спомням как се казваше, но действа успокоително и спиш по-добре.