Last news in Fakti

21 Март, 2013 15:47 2 190 2

Откриха конско месо и в саздърма

  • месо-
  • проби

Една положителната проба е открита при вторите 25 проби, изпратени за ДНК анализ за установяване на нерегламентирано влагане на конско месо вместо телешко, съобщиха от Българска агенция по безопасност на храните. Станало е ясно, че в продукт саздърма е вложено 5 % конско месо, което не е обявено на етикета.

Инспектори към съответната Областна дирекция по безопасност на храните извършват проверка на предприятието, като цялата налична продукция от партидата се изтегля от пазара и при необходимост ще бъде изследвана всяка от съставките, вложени в продукта. Той не е опасен за здравето, но обявената информация за него е подвеждаща, затова се изтегля от пазара.

До края на март БАБХ трябва да изпрати общо 100 проби за ДНК анализ в германска лаборатория с цел установяване на нерегламентирано наличие на конско вместо телешко месо, като до момента са изпратени общо 75 проби.

При първата пратка от 25 проби беше открито нерегламентирано наличие на конско месо в 4 продукта.

Следващата седмица се очакват резултатите и от третите 25 проби.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джон Смит

    1 0 Отговор
    Голям Праз! То добре,че имало някакво месо въобще!
  • 2 гост

    0 0 Отговор
    Алоооо, журналистчето пиши къде има конско,че да не го купуваме.Не да продължаваме да се тровим с боклуци или ви е страх да напишете истината ,а ?