Last news in Fakti

3 Октомври, 2023 16:28 2 169 5

Черти от характера разкриват дали страдаме от психични разстройства

  • характер-
  • черта-
  • черти-
  • психично заболяване-
  • психично разстройство-
  • мозъчно разстройство

Високите нива на тревожност предразполагат към развитие на мозъчни разстройства

Черти от характера разкриват дали страдаме от психични разстройства - 1
Снимка: Shutterstock

Изследване установи, че по-високите нива на нервност при хората и по-редките прояви на топлота, старание, общителност и любопитство са свързани с повишен риск от мозъчни разстройства, съобщи агенция Синхуа.

Изследването, публикувано в специализираното издание "Нейчър ментал хелт" е проведено съвместно от международен екип от множество научни институти, сред които болница "Хуашан" към университета Фудан в Шанхай, университета на Оксфорд и университета на Кембридж, пише БТА.

С данни от въпросник на над 298 000 участници от биомедицинската база данни Ю Кей Байобанк учените са конструирали пет личностни характеристики - топлота, старание, нервност, общителност и любопитство. След това те са изследвали връзките и механизмите за тях между тези качества и мозъчни разстройства като болест на Паркинсон, мозъчен удар и шизофрения.

"Резултатите разкриват трайна вредна роля за нервността, докато защитната роля на топлотата, старанието, общителността и любопитство е подчертана при мозъчните разстройства", се посочва в изследването. Последващ анализ показва, че личностните характеристики са свързани с ключови региони на мозъка като фронтален кортекс, темпорален кортекс и таламус. От друга страна, възпаленията и липидният метаболизъм частично обясняват връзките между характера и мозъчните разстройства, установява изследването.

Изследването дава основа за основани върху личността интервенции в мозъчното здраве и допринася за развитието на невропсихологията, каза Чън Вей от института за наука и технологии в университета Фудан, един от съавторите на изследването.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха

    10 1 Отговор
    Жалкото е , че на жените тези черти им се разкриват много късно ! Докато се усетим , и сме си взели цяла психиатрия !

    Коментиран от #4

  • 2 ДОУТОЧНЯВАНЕ

    5 0 Отговор
    Писано от нормални хора ! Всички разбраха дълбокия смисъл на всичко написано .
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ха,ха, ама

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хахаха":

    Всеки ден чета за пациенти и от пациенти в този сайт.

    Коментиран от #5

  • 5 Браво

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ха,ха, ама":

    Можете да четете !