Last news in Fakti

18 Април, 2024 12:58 1 088 0

Топ 5 на плодовете и зеленчуците най-богати на витамин C

  • плодове-
  • зеленчуци-
  • витамини-
  • витамин c-
  • хранителни вещества-
  • минерали-
  • здравословно хранене

Ето как лесно и вкусно да си набавим необходимото количество от важния витамин C

Топ 5 на плодовете и зеленчуците най-богати на витамин C - 1
Снимки: Shutterstock

Витамин С, известен още като аскорбинова киселина, е един от най-важните нутриенти за поддържане на здрава имунна система, както и за регенерация на тъканите и пълноценната абсорбция на желязо. Недостигът на витамин C му може да доведе до умора, скорбут и увеличена податливост към инфекции и заболявания.

За щастие, природата ни предлага изобилие от плодове и зеленчуци, богати на този жизненоважен витамин. Нека разгледаме някои от най-добрите източници на витамин С и как да ги интегрираме в ежедневното ни меню.

1. Червени и жълти чушки

Червените чушки съдържат почти три пъти повече витамин С от портокала, което ги прави един от най-богатите източници на този витамин. Половин чаша нарязана червена чушка може да предостави до 190 мг витамин С, което е над двойно от препоръчителната дневна доза за възрастен. Жълтите чушки също не отстъпват по съдържание на аскорбинова киселина и добавят ярък цвят и сладост към салати и ястия.

2. Киви

Този зелен, влакнест плод е изключително богат на витамин С. Само едно средно киви съдържа около 71 мг витамин С. Кивито е също отличен източник на витамин К и витамин Е. Добавете нарязано киви към вашата сутрешна овесена каша или го използвайте като здравословна закуска в средата на деня.

3. Ягоди

Ягодите не само че са вкусни, но и са пълни с витамини. Чаша ягоди може да осигури около 89 мг витамин С, което е близо 100% от дневната нужда на организма. Те също така предлагат допълнителни антиоксиданти, които подпомагат общото здраве.

4. Броколи

Този зеленчук е истинска суперхрана. Половин чаша броколи съдържа около 51 мг витамин С. Броколите също съдържат достатъчно количества калий и фибри. За максимално запазване на нутриентите се препоръчва леко готвене на пара.

5. Папая

Папаята е тропически плод с високо съдържание на витамин С. Една средна папая може да предостави драматично количество от около 188 мг витамин С. Плодът е също богат на витамин А и фибри.

Как да приемаме повече витамин C през деня?

  • - Започнете деня със смути, включващо плодове и зеленчуци богати на витамин С.
  • - Добавете сурови плодове и зеленчуци към вашите салати, тъй като готвенето може да намали съдържанието на витамин С.
  • - Съхранявайте плодове и зеленчуци в хладилник за запазване на свежестта и хранителните вещества.

Включването на тези храни в диетата ви не само ще ви помогне да си осигурите необходимата доза витамин С, но и ще подобри общото ви здравословно състояние. Насладете се на тези вкусни и цветни добавки към вашето меню и усетете ползите от тях във всяка хапка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА