Last news in Fakti

Сянката на Зеленски: кой е Андрий Йермак и каква власт има

FDDFFDFDDFDF

Oct 4, 2024 23:01 44

Сянката на Зеленски: кой е Андрий Йермак и каква власт има - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Когато украинският президент Володимир Зеленски говори пред Общото събрание на ООН миналата седмица, зад него стоеше мъж в маслиненозелено облекло, пише АРД. Високият "зелен кардинал", както го наричат някои в Киев, винаги може да бъде видян в непосредствена близост до президента по време на разговори с държавни лидери или когато посещава войници близо до фронта. Става дума за Андрий Йермак - сянката на Зеленски, който вече е добре известен в Украйна и далеч отвъд границите ѝ.

По-влиятелен от премиера

Според журналиста и наблюдател на украинската политика Денис Трубецкой никой в Украйна не може да получи много повече власт от тази, която има Йермак, пише АРД. Няма никакво съмнение, че "Йермак е вторият най-могъщ човек в Украйна". Тази оценка се споделя не само от независимата украинска преса, но се чува и от средите на самата президентска канцелария.

От една страна, Конституцията не предвижда такива правомощия за ръководителя на президентската канцелария, а от друга - Йермак действа от името на президента. Политическите му опоненти виждат в него жаден за власт политик, който иска да наследи президента. И за политолога и блогър Николай Давидюк Йермак притежава огромна власт - той е по-силен от министър-председателя и от всички останали в структурата на властта, четем още в публикацията на АРД.

Ценен от президента, но не много популярен в страната

Въпреки това Давидюк посочва, че в държава, в която бушува война, в президентската администрация цари по-голям хаос, отколкото в мирно време. Това би могло да оправдае иначе необичайно високата степен на авторитет на нейното ръководство. Според журналиста Трубецкой Йермак и Зеленски често прекарват нощта в президентския кабинет. "Йермак няма съпруга, той винаги е на разположение и Зеленски оценява това”, обяснява Трубецкой пред АРД. Йермак обаче не е много популярен в самата страна - въпреки че разполага с толкова много власт.

Давидюк припомня носещите се в Киев слухове, че министър-председателят Денис Шмигал ще бъде сменен, за да може Йермак да заеме поста. Тогава той ще трябва да поеме политическа отговорност за своите решения. След края на войната въпросът със сигурност ще да бъде разгледан по-внимателно.

Подобно на президента, Йермак, който е с шест години по-възрастен, не е бил в политиката, преди Зеленски да бъде избран за президент през 2019 г. Те вече са работили заедно по това време - Йермак е бил медиен адвокат и продуцент. Сред хората, които Зеленски взима със себе си от предишната си кариера, беше и Йермак, вече на 52 години, който първоначално нямаше значима роля - най-вече организираше календара на президента.

Когато Зеленски е на поста вече от девет месеца, в началото на 2020 г. той назначава Йермак за ръководител на президентската канцелария, припомня АРД. Оттогава той участва във всички важни външнополитически процеси или дори ги ръководи - като преговорите с партньорите на Украйна, мирната среща на върха в Швейцария, връщането на отвлечените украински деца и размяната на затворници.

От външна към кадрова политика

Всъщност наблюдателите смятат, че Йермак изпълнява функциите на външен министър. "Той е главният дипломат на Зеленски и президентът се вслушва в него по всички кадрови въпроси”, казва пред АРД Трубецкой. Йермак отговаря за отношенията със САЩ и е тясно свързан с Белия дом. През юли тъкмо той, а не външният министър, пътува до САЩ, за да обсъди възможни военни цели в Русия и да координира съвместни действия.

Първоначалната задача на Йермак да координира календара на президента и да осигурява достъп до него остава непроменена, тъй като той и екипът му продължават да определят с кого се среща президентът. Следователно той също така контролира кой е близък на президента и кой не, обяснява германската обществено-правна медия. В резултат на това има все по-малко хора, които имат пряк достъп до Зеленски, заобикаляйки Йермак. В правителството почти няма политици - "те са по-скоро мениджъри", казва Трубецкой. Ако някой министър или служител премине червените линии на Йермак, с политическата му кариера е свършено, споделя източник, на когото това се е случило.

Например, ако някой действа твърде независимо или е твърде близък до президента и следователно е извън контрола на Йермак, той заменя тези позиции със свои хора. Последният ярък пример за това беше министърът на външните работи Дмитро Кулеба, който трябваше да подаде оставка в началото на септември. Неговият наследник, Андрий Сибига, преди това беше един от заместниците на Йермак в президентската канцелария. А министърът на възстановяването Олексий Кулеба, който отговаря за особено големите бюджети, преди това също е бил заместник-ръководител на президентската канцелария. Негов началник там е бил Андрий Йермак.