Last news in Fakti

Смъртта на Синуар: шанс за край на войната?

Кой беше той и ще увеличи ли убийството му шанса за прекратяване на войната?

Oct 18, 2024 14:25 20

Смъртта на Синуар: шанс за край на войната? - 1

През годините убитият лидер на Хамас Яхия Синуар е бил наричан по много начини. Един от най-големите врагове на Израел беше известен като "касапинът от Хан Юнис". Други го наричаха "психопат с гранично разстройство на личността". Едно е сигурно - Синуар винаги е поддържал насилието срещу Израел и израелците.

Синуар е роден в бежански лагер в Хан Юнис, учи арабски в град Газа, където се твърди и че е срещнал един от основателите на Хамас - Ахмед Ясин. За пръв път попада в израелски затвор през 1980-те години. Твърди се, че Синуар е бил с Ясин, когато той основава Хамас през 1987 г. Само година по-късно израелски съд му дава четири доживотни присъди за убийството на четирима палестински "колаборационисти" и двама израелски войници.

Убивал е хора с двете си ръце

Синуар прекарва близо 22 години в израелски затвори, част от тях в изолирани килии. През това време той най-вероятно се е радикализирал още повече, пише АРД. Израелският журналист Ехуд Яари, който е интервюирал Синуар неколкократно, го описва като "безскрупулен, интелигентен лъжец". По думите му той е "психопат с гранично разстройство на личността, който е убивал хора с двете си ръце - основно палестинци". Яари разказва, че Синуар лично му е разказал за това, като е описал и някои убийства, които сам е поръчал. И други разказват за режима на терора, който той е изградил зад решетките. Там той се превръща и в своеобразен лидер на палестинските затворници.

Говори иврит, за да разбира врага

Докато е в затвора Синуар отделя време, за да научи иврит - за да може по-добре да разбира врага. Навярно идеята му е била да е по-наясно с израелското стратегическо мислене и слабостите му. Друг израелски журналист, който е разговарял със Синуар, казва, че лидерът на Хамас настоявал да говори на иврит, когато го посещавал в затвора. "Знаеше част от Тората наизуст - на иврит. Не защото е голям теолог. Синуар искаше да разбере на нашия език кога Израел ще бъде унищожен", казва журналистът пред АРД.

Докато е в затвора, израелски лекари успешно третират онкологичното заболяване, от което страда Синуар. През 2011 г. той става част от размяна на пленници заедно с над 1000 други палестинци - в замяна само на един израелски войник. Синуари се връща в ивицата Газа и бързо се издига в редиците на Хамас. През 2017 г. става и лидер на групировката, която САЩ, ЕС и други определят за терористична. При неговото управление Хамас става дори по-радикална, а контактите на групировката с Иран се увеличават, пише кореспондентът на АРД Мартин Дурм.

Кукловодът на атаките от 7 октомври

Твърди се, че именно Синуар стои зад терористичното нападение на 7 октомври, а само няколко души са знаели какви точно са плановете. Кореспондентката на АРД Бетина Майер припомня и няколко публични появявания на Синуар в ивицата Газа, на които той призовава към насилие срещу Израел. "Всеки, който разполага с оръжие, трябва да го приготви. А онези, които нямат оръжия, да вземат ножовете и брадвите си”, призовава той тогава. След терористичната атака и вземането на стотици заложници, Синуар се среща с някои от тях в тунелите под Газа и разговаря на иврит. "Нищо няма да ви се случи. Тук сте в безопасност", казал лидерът на Хамас на заложниците, споделя една от освободените. Циничен коментар на фона на мащабните сблъсъци, които се провеждат в анклава от 7 октомври 2023 година насам, отбелязва АРД.

На върха за няколко седмици

Изглежда за Синуар цената на нападението срещу Израел трябваше да бъде платена, а тя е огромна - цяла Газа е на практика разрушена, десетки хиляди палестинци загинаха, а хуманитарната катастрофа е с невиждани размери. Когато лидерът на Хамас Исмаил Хания беше убит в Техеран този август, Синуар много бързо се изкачи до върха на групировката и стана политическият ѝ лидер. Това се възприе и като сигнал към Израел, които към този момент вече бяха посочили Синуар като виновника за нападенията на 7 октомври.

Ще свърши ли сега войната?

Ивицата Газа вече има шанс да гледа към "деня след това" без Хамас на власт, каза американският президент Джо Байдън по повод елиминирането на Синуар. Съществува и шанс за политическо решение, което да предложи по-добро бъдеще както за израелците, така и за палестинците. Синуар беше пречка за постигането на такова, която вече не съществува, пише АРД.

Байдън е разговарял с израелския премиер Нетаняху по телефона, за да го поздрави за военната операция срещу Синуар, съобщиха от Белия дом. Двамата също така са обсъдили "как може да се използва този момент, за да се върнат заложниците у дома и да се сложи край на войната, така че сигурността на Израел да бъде гарантирана и Хамас никога повече да не може да контролира Газа". Американският президент подчерта, че терористичната организация вече не е в състояние да осъществи атака като тази на 7 октомври 2023 година.

В същото време Иран заяви, че "духът на съпротивата ще бъде подсилен", а Синуар ще послужи за "пример за подражание за младежите и децата, които ще продължат неговия път за освобождението на Палестина". Хизбула пък обяви нова ескалация на военните действия.

Мина Киркова редактор