Last news in Fakti

25 Ноември, 2014 19:43 1 617 0

255 000 са вложителите с гарантирани депозити от КТБ

  • ктб-
  • фалит-
  • депозити

Ако вложителят иска да вземе парите си в брой, трябва да има предвид, че това не е безплатно и трябва да се обади в банката няколко дни предварително

255 000 са вложителите с гарантирани депозити в Корпоративна търговска банка (КТБ). Общата сума, която имат да взимат, е 3,6 милиарда лева. Това обяви новият председател на Фонда за гарантиране на влоговете Радослав Миленков пред БНР.

Парите ще бъдат осигурени в клоновете на деветте обслужващи банки. Те няма да работят извънредно в събота и неделя, както се очакваше първоначално, поради технически причини.

Миленков апелира към вложителите да не се струпват пред банките още на 4-ти декември, когато започва изплащането, за да се избегне напрежение.

„Изплащането на гарантираните влогове в КТБ ще продължи 5 години”, обясни той.

Ако вложителят иска да вземе парите си в брой, трябва да има предвид, че това не е безплатно и трябва да се обади в банката няколко дни предварително.

За изтегляне на суми до 3 000 лева таксата е 3 лева, след което с нарастване на сумата, расте и таксата, а за най-големите суми се изисква и предварителна заявка.

„Не съветваме хората да теглят големи суми в брой, чисто от гледна точка на сигурността им. По-добре да оперират през банките”, обясни Миленков.

Първата транзакция, до 100 000 лева, е безплатна, независимо дали вложителят реши да си открие сметка в обслужващата банка или да направи превод в сметка на друга финансова институция. Над тази сума обаче преводът ще струва 12 лева.

Радослав Миленков обяви и какво може да направи вложителят, ако се окаже, че сумата е по-малка от очакванията му:

„Той може да оспори сумата, която има да получава пред квесторите и впоследствие синдиците на КТБ в едногодишен срок, като представи доказателства за своите твърдения. Съответно квесторите или впоследствие синдиците са длъжни да се произнесат по така направеното възражение в 7-дневен срок”, обясни Миленков.

Ако някой не може да отиде лично в банката, трябва да даде нотариално заверено пълномощно на свой представител. Влоговете в чуждестранна валута се изплащат в български лева по курса на БНБ от началния ден на изплащането, независимо кога собствениците им ще решат да се разпоредят с тях.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА