Last news in Fakti

16 Март, 2015 14:13 1 295 0

150 души ще загубят работата си във „Видахим”

  • видахим-
  • загубят-
  • работата

НЕК е превела днес на завода 2,4 млн. лева

150 души ще загубят работата си във „Видахим” - 1
Снимки: Министерство на енергетиката

150 души, а не 314, ще бъдат съкратени от видинското предприятие „Видахим”. Това стана ясно по време на срещата на министърът на енергетика Теменужка Петкова с работници и ръководители на видинското предприятие. Тя пристигна на място във фирмата, за да обясни на работещите там и мениджмънта й логиката на законовите промени и да потърси заедно с тях възможности предприятието да продължи работа.

„Не промените в Закона за енергетиката са причина „Видахим“ АД да спре работа и да се стигне до съкращаване на повече от 300 работници“, заяви Петкова.

„Ако дадено предприятие произвежда ток по високоефективен или комбиниран начин и това е спомагателно производство към основната му дейност, то държавата се ангажира да изкупува тази енергия по преференциални цени, именно за да насърчава производството“, обясни Петкова.

„Случаят с „Видахим“ АД обаче не  такъв, тъй като дружеството нито произвежда високоефективно, нито пък по комбиниран начин. От производител на каучукови изделия предприятието се е превърнало в производител на електричество“, каза тя пред работниците и приведе като доказателство следните числа: за времето от 2011 г. до 2013 г. „Видахим“ АД реализира общо приходи в размер 171 млн. лева, 141 млн. лв. от които от продажба на ел. енергия. Към 31 декември 2013 г. приходите на дружеството са 54 млн. лв., от които 52 млн. лв. са от продажба на електроенергия.

По думите на министър Петкова НЕК е била задължена да изкупува произведения от „Видахим“ ток на цена от 140 лв. на мегават/час, а да го продава на регулирания пазар по 125 лв. за мегават/час. В подобна ситуация са 22 заводски централи и 12 топлофикационни дружества. Това е една от основните причини за огромния дефицит в НЕК, който за миналата година достигна 644 млн. лева.

Независимо от тежката ситуация министър Петкова и мениджмънтът на дружеството обсъдиха различни варианти за продължаване работата на „Видахим“ АД и запазване на част от работните места. Един от тях е участие на дружеството в търга за студен резерв на ЕСО, който предстои в края на месец април. Ако „Видахим“ спечели, това ще даде възможност около 150 души, от планираните за съкращаване 314, да останат на работа.

„Държавата няма вина за създалата се ситуация, но ще помогне с каквото е необходимо, за да се запази предприятието „Видахим“, каза Теменужка Петкова. Тя се ангажира заедно с ръководството на НЕК да търси възможности за ускорено разплащане на задълженията на електрическата компанията към дружеството. Тази сутрин НЕК е превела на „Видахим“ АД  2,4 млн. лева и остават дължими още 8,7 млн. лева.

В срещата участваха и изпълнителният директор на „НЕК“ ЕАД Петър Илиев, областният управител на Община Видин Момчил Станков, зам.-областният Огнян Ценков и депутатът от ГЕРБ Владимир Тошев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА