Last news in Fakti

10 Април, 2012 12:36 775 1

Семерджиев намекна за по-евтино парно от 1 юли

  • дкевр-
  • парно-
  • газ-
  • ангел семерджиев
Семерджиев намекна за по-евтино парно от 1 юли - 1
Снимка: БГНЕС

Топлоенергията може да поевтинее между 5 и 7 % от 1 юли, но тогава това ще се отрази само на битовото горещо топлоснабдяване, заяви председателят на държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев.

"Увеличението на цената на природния газ, което беше позволено на "Булгаргаз" е по - малко, отколкото би трябвало да бъде. И в момента "Булгаргаз" продължава да трупа недовзет приход. И в момента цената, на която "Булгаргаз" купува газ е по - висока от цената, на която дружеството продава по повечето от договорите", припомни той.

Всички с нетърпение очакваме на входа на газопреносната система да идва по-евтин газ и това да се отрази на всички по веригата, включително и на общото състояние на "Булгаргаз", каза още Семерджиев, но обясни, че засега комисията няма как да направи корекция на цените на природния газ, тъй като не е получила заявление от обществения доставчик по кой от договорите как е намалена цената и как се формира микса", обясни той.

Председателят на държавния регулатор коментира възможните последствия за потребителите и за топлофикационните дружества, ако действително цената, на която "Булгаргаз" купува природен газ от Русия намалее с около 10%. "До есента ще се отрегулират цените на газа, така че отоплителният сезон да започне със сравнително по-добри цени и за топлинната услуга и за всички потребители", коментира Семерджиев. Според него ако няма резки промени в цените на горивата на световните пазари, намалението на цените на топлофикационната услуга би могло и да е валидно и към началото на отоплителния сезон. В момента цените на природния газ са възможно най-благоприятни за потребителите, изтъкна Семерджиев, като отбеляза, че цената на газа е много по-ниска, отколкото трябва да бъде.

Председателят на ДКЕВР оцени като положителна идеята отчитането на топломерите да става всеки месец, тъй като това ще доведе до създаване на доверието към топлоснабдителната услуга. Според него потребителите би трябвало да могат да избират начина на отчитане и тези, които предпочитат потреблението им да се отчита всеки месец, да могат да получат тази възможност.

В ДКЕВР вече са получени конкретните данни на всички дружества по веригата за електроснабдяване и аргументираните им искания за увеличение на цената на тока от 1 юли. Исканията на дружествата с аргументи са същите, каквито бяха обявени от тях в пресата преди месец и няма начин да се удовлетворят точно такива каквито са, обясни Семерджиев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.