Last news in Fakti

17 Април, 2012 11:40 963 1

Семерджиев: 10% ръст на тока

  • ток-
  • дкевр
Семерджиев: 10% ръст на тока - 1
Снимка: БГНЕС

Запазва се прогнозата за 10% увеличение на тока от 1 юли. Това съобщи председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

Според него скокът е обоснован, защото предстои включване към електроенергийната система на един от най-големите до момента фотоволтаични паркове с мощност 50 мегавата до Първомай, разположен на около 1000 дка.

Сега се събират данни и за други проекти за производство на енергия от ВЕИ, които трябва да влязат в експлоатация до 1 юли 2012 г. и ще повлияят върху крайната цена на тока. Въпреки това прогнозата за 10% увеличение се запазва, добави Ангел Семерджиев по време на открито заседание на комисията.

На него бе разгледан доклад във връзка със заявление от "ЗБЕ Партнерс" ЕООД за издаване на лицензия за "производство на електрическа енергия" преди изграждане на енергийния обект.

За всички страни от ЕС са определени квоти за зелена енергия, така че те не могат да тежат на цялостното развитие на енергетиката, посочи Семерджиев. При нас знаете, че е 16% до 2020 г., а до момента вървим добре с графика и в никакъв случай няма да се преминат тези 16%, допълни Семерджиев.

На въпрос на БГНЕС реално ли е според него изграждането на газова централа на мястото на АЕЦ "Белене" и с какъв газ ще работи тя, Семерджиев отговори: "Технически е абсолютно реално. Въпросът е, че този, който вземе решение да я изгражда, трябва да обоснове проекта от икономическа гледна точка".

Председателят на ДКЕВР подчерта, че природният газ и топлата вода ще поевтинеят от 1 юли т.г., но засега няма да съобщава конкретни цифри, тъй като разчетите на "Булгаргаз" още не са готови.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аз

    0 0 Отговор
    до кога??????????????????????????????????????