Last news in Fakti

28 Февруари, 2013 19:13 2 380 3

Тотю Младенов: От 1 януари 2014 г. отпадат всички ограничения за работа в ЕС

  • тотю младенов
Тотю Младенов: От 1 януари 2014 г. отпадат всички ограничения за работа в ЕС - 1
Снимка: МТСП

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов участва в 3226-то заседание на Съвета на Европейския съюз по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси, което се проведе днес в Брюксел. Срещата започна с работна закуска- първа по рода си - на министрите на труда и социалните въпроси с председателя на ЕС. Всички министри, включително министър Младенов за пореден път се обединиха около необходимостта техният глас да се чува по-ясно - в баланс с гласа на финансовите министри - по отношение отчитане социалните последствия от кризата.

Министър Младенов акцентира и на необходимостта да има по-добра чуваемост и на гласа на социалните партньори. На базата на подобни дискусии и в други формати на Съвета на министрите, Ирландското председателство ще подготви резюме, което ще бъде предоставено на Европейския съвет във връзка със започналия дебат по доизграждането на Икономическия и паричен съюз, с акцент и на неговото социално измерение.

По време на заседанието първо бе разгледана Препоръката за младежки гаранции, която бе приета. Тя визира необходимостта от това, че всеки млад човек на възраст до 25г. трябва да получи качествено предложение за работа или обучение, или продължаване на образованието, чиракуване или стаж в рамките на четири месеца от напускане на образователната система или оставане без работа.

В своето изказване министърът настоя за адекватно финансиране за България по линия на европейската Инициативата за младежка заетост, за да може да се справим с предизвикателствата по отношение на младите хора, които не са нито в заетост, нито в образование или обучение, делът на които в нашата страна за съжаление е най-висок в ЕС. Информира за резултатите от приложението на националната инициатива за младите хора в България, както и за мерките за подобряване на координацията между компетентните институции за идентифициране и подкрепа на тези млади хора съвместно от МТСП, АЗ и МОМН, които ще си сътрудничат при подготовката за изпълнение на гаранциите от 1 януари 2014г.

В рамките на заседанието бе подписан Меморандум за сътрудничество между Министерството на труда и социалната политика на Република България и Министерство на труда и пенсионната система на Република Хърватия. Пред своя хърватски колега по негова молба министър Младенов уточни, че България няма да прилага рестрикции пред хърватските работници след предстоящото присъединяване на Хърватска към ЕС.

Министър Младенов припомни, че от 1 януари 2014 г. отпадат всички ограничения за работа на български граждани в държавите от Европейския съюз. Двамата министри се уточниха, че меморандумът, съществен елемент на който е споделяне опита на България по отношение на Европейския социален фонд, ще се изпълнява на базата двугодишни програми за действие, като първата предстои да бъде изготвена в кратки срокове.

Министърът отговори на въпроси на акредитираните в Брюксел български журналисти, които проявиха интерес освен към Препоръката за младежки гаранции и нейното финансово обезпечаване, така и към предвиденото предоставяне на информация от ЕК по отношение достъпа до пазара на труда за български и румънски работници, и най-вече по отношение опасенията на някои държави-членки, че българските работници ще бъдат в голяма тежест на техните социални системи.

В тази връзка министър Младенов даде информация по приложението на съответните двустранни и тристранни споразумения за сътрудничество с някои държави-членки, които имат за цел именно борба с трансграничните социални измами и недекларирания труд. За пример бе дадено споразумението с Кипър, в следствие на действията, по което чрез съвместни проверки на компетентните институции на двете страни, броят на  граждани в Кипър, които са социално осигурени, съществено се е увеличил.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 nobreak

    1 0 Отговор
    Хора стягайте багажа! Тя тази държава управия няма!
  • 2 Кентавър

    0 0 Отговор
    Тотю на съд!
  • 3 кик

    0 0 Отговор
    абе аз багажът сум го стегнал само виза да взема по някакъв на4ин и сбогом бг сбогом европа