Last news in Fakti

19 Октомври, 2014 09:28, обновена 20 Октомври, 2014 10:37 6 023 4

Мъж загина при нов фатален инцидент с асансьор (Обновена)

  • асансьор-
  • мъж-
  • загина

53-годишен мъж загина при инцидент с асансьор в столицата.
Минути след 22.00 часа снощи, 53-годишният Евгени Добренов и 71-годишната Венета Симова се качили в асансьор. Те са били на гости на свои близки в жилищната кооперация, намираща се на улица "Едисон" 27 в столицата, предаде БНР.

След като натиснали копчето, за да слязат, асансьорът заседнал между третия и четвъртия етаж на блока.

Двамата се обадили на техниците, чиито номера пише на бележката, залепена в кабината. Получили уверение от фирмата по подръжка, че аварийният екип ще дойде след минути.

Докато чакали обаче, на възрастната жена й станало лошо. 53-годишният Евгени решил да излезе от асансьора сам и да измъкне спътницата си.

Подхлъзнал се, паднал в шахтата и загинал на място.

Минути след това на място пристигат екипите на фирмата по подръжка, полиция и линейки.

Венета Симова е откарана в болница с хипертонична криза. И първият, и вторият оглед на полицията показват, че става дума за нещастен инцидент. Същото потвърди и собственикът на фирмата, подържаща асансьора:

"Няма никакъв проблем. На 17-и, в петък, има извършена проверка на асансьора - книги, всичко го доказват. Никаква техническа неизправност не става. Просто те са заседнали в асансьора и са тръгнали да си излизат. Просто не се касае за техническа неизправност, а не са изчакали аварийните екипи; тръгнали са да се вадят сами".

 

Асансьорът  в кв.“Гео Милев“  е бил в изправност. Човешка грешка и неразумно поведение доведоха до фатален инцидент, се казва в официално съобщение на  Държавната агенция по метрологичен и технически надзор (ДАМТН).
Кооперацията е нова, асансьорът също, преминал е всички технически прегледи. По предварителна информация, причина за засядане на кабината е пад в захранването на асансьора.

Причина за фаталния край е нарушаване правилата за безопасност в подобни ситуации и предприемане на рисковано излизане от заседналата кабина.

Предварителната проверка показва, че поддържащата фирма е спазила нормативното изискване за реакция до един час. Първият екип на фирмата е дошъл на 10-тата минута, а вторият - на 20-тата минута.

От страна на пострадалите и живущите в блока няма претенции към работата на фирмите по надзор и поддръжка.

При първоначалната проверка от служители на ДАМТН на поддържащата фирма и на състоянието в асансьора се установи, че тя не е проблемна, няма актове, а съоръжението е в техническа и юридическа изправност.

ДАМТН отбелязва, че този случай е доста по-различен от предишния инцидент с асансьор, тъй като в момента става дума за неспазване условията за безопасност и рисково поведение.

Инж. Стефан Цанков – председател на ДАМТН апелира към всички граждани да съблюдават указанията за безопасност и действие при аварийно спиране, поставени в асансьорите, както и да не предприемат самоволни инициативи за спасителни акции.

Ръководството на ДАМТН поднася своите съболезнования на семейството и близките на загиналия.

За момента не става ясно обаче защо асансьорът е заседнал, след като е бил в добро техническо състояние.

От СДВР уточниха, че нямат данни за други тежко пострадали при този инцидент.

И кооперацията, и асансьорът са нови.

При последните промени в Наредба за безопасна експлоатация на асансьори задължихме всички съоръжения да имат защитни щитове под кабините. Това заяви приде агенция „Фокус” председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор - Стефан Цанков по повод инцидента. Цанков уточни, че проверките на асансьори в страната не са спирали.

„Още преди доста време сме идентифицирали риска, който съществува при отваряне на вратите на кабината, че може да се падне под нея. Предприели сме действия, дори и човек да отвори вратата на закъсал асансьор, да не може това да се случи. Вече е задължително. Дали сме определен период, в който всички асансьори да бъдат приведени в този вид със защитен щит под кабината”, каза Цанков.
По думите му, асансьорът в кв. "Гео Милев" все още не е разполагал с такъв: „При първоначалните ни проверки на поддържащата фирма и на състоянието в асансьора се установи, че тя не е проблемна, няма просрочие. Самите ползватели нямат никакви претенции към фирмата. Продължаваме да работим”, добави още Цанков.


„Тук говорим за закъсали хора, които са предприели действия по отваряне на вратите при условие, че навсякъде в асансьорните кабини е написано, че в случай на закъсване не трябва да се предприемат такива действия, а да се изчака поддържащата фирма. Това е довело до този трагичен инцидент. Предстои да бъде уточнено защо асансьорът е закъсал, но при всеки един може да се случи. Това са защитни системи, които сработват в определени условия”, посочи Стефан Цанков.

Факти.бг припомня, че през август отново в столицата жена загина, след като асансьорът в който е пътува падна. Инцидентът стана в 12-етажен блок на бул. "Цариградско шосе".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vasik Atanasova

    0 1 Отговор
    ИЗЛАГАМЕ СЕ ПРЕД ЦЯЛА ЕВРОПА
    ПЪЛНА БЕЗОТГОВОРНОСТ
  • 2 running wild

    0 2 Отговор
    ''Мъж загина при опит да се направи на асансьорен техник''! Мисля, че това е точното заглавие на статия за този инцидент.
  • 3 башмайстора

    0 2 Отговор
    не!това е по-добро --всеки от всичко разбира..!
    лека му пръст..
  • 4 Симеон Тасев

    2 1 Отговор
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове