Last news in Fakti

25 Май, 2015 12:10 1 674 4

Ще има и други случаи като в Гърмен

  • гърмен-
  • конфликт-
  • ще има-
  • други-
  • случаи

Борба между две крила на ДПС преди местните избори вдигат напрежението в община Гърмен, заяви Атанас Атанасов

"Моето притеснение е, че до идването на изборите ще има и други такива случаи." Това заяви пред БНР Деян Колев – председател на Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" по повод кофликта в Гърмен. По думите му същността на конфликта не е междуетническа.

В събота трима души бяха тежко ранени и приети в болница, осем са с по-леки наранявания, деветима бяха арестувани при масов бой между жители на Гърмен и съседната ромска махала "Кремиковци". Конфликтът започва като междусъседска свада.

"Всяко напрежение по какъвто и да било повод трябва да ни тревожи, особено тогава, когато то може да бъде използвано", коментира случаят Деян Колев. Той уточни: „Същността на конфликта не е междуетническа. Много е лесно в такъв социален конфликт, когато участват представители на различни етноси, много бързо неговата социална същност се измества и добива етнически окраски, което е тревожното.”

Според него не е трябвало да се допуска свръхконцентрация на новозаселили се роми:

„Протестиращите много ясно казват, че с ромите, с които живеят открай време в тези села, проблеми няма. Проблемите са се появили, когато за една година махалата се е увеличила три пъти. Очевидно е, че е стимулирано заселването на идващи от други места роми. Очевидно е, че не са спазени голяма част от предписанията за разрешаване на жилищните проблеми там. Това неминуемо води до появяването на такъв конфликт."

Той предположи, че конфликтите най-вероятно са два – между ромите и българското население, и между местните и новонастанилите се роми.

Деян Колев каза още, че общото между конфликта в Гърмен и случилото се в Катуница преди години е, че и двете ситуации се случват в навечерието на избори.

Борба между две крила на ДПС преди местните избори вдигат напрежението в община Гърмен, заяви по bTV шефът на вътрешната комисия в парламента и депутат от Реформаторския блок Атанас Атанасов. Според него битката за кметското място е между настоящия градоначалник Минка Капитанова и бившия Ахмед Башев.

„Да не би циганите от вчера да крадат или къщите да са незаконно построени вчера? Там тлее напрежение в ДПС. Има двама кандидати – настоящият кмет Минка Капитанова и бившият Ахмед Башев. Поводът е ясен – музиката е била висока, причините са дълбоки. Тази госпожа (Капитанова – бел. ред.) да я попитам - накрая на мандата ли се сети, че са незаконни? Проверил съм на терен – всички са наясно, че битката кой да вземе гласовете води до ескалиране на напрежението. Кражбите, ненаказуемостта, бездействието на полицията са с години. Действията на полицията последните дни са енергични, а преди това ясно ги е нямало. Нека да се провери защо”, заяви Атанасов.

По думите му такъв тип конфликти не са само в Гърмен: „Локалността на конфликта се определя от този политически предизборен привкус. Нека да бъдат изобличени тези, които зад кулисите ескалират тези конфликти, за да ги използват политически. Законът не се прилага еднакво спрямо всички, прилага се конюнктурно в зависимост от интересите. Да се намери кой стои зад това и да се понесе политическата отговорност”.

Атанасов призова проблемите да не се делят по етнически признак и ДПС да бъдат политически наказани на изборите: „Това пак е предизборен привкус. Интересите пречат законът да не се прилага. Откакто ДПС започна агресивно да купува гласове в ромските общности, започнаха там да избуяват проблемите(...) Само от избори на избори там се инвестират пари, които преди това се крадат от обръчите от фирми. Основно ДПС са виновни за положението на ромската общност – вкараха ги в собствената си мрежа от зависими хора”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 bmw

    0 0 Отговор
    Не обичате цигани ?! Вие просто не умеете да ги готвите .....
  • 2 Бай Коста

    0 0 Отговор
    Ние непрекъснато сме пред избори - парламентарни, местни, частични, европейски, предсрочни и мечтани. Да търпим заради изборите ли?
    Но дори от този политически коментар става ясно, че причината и да не е в изборите, виновни са пак политиците. С техния чадър са се събрали 1000 хунстващи мародери.
  • 3 the Saint

    0 0 Отговор
    Нека за пореден път не се отклонява погледа в политически цели! От край време е ясно, че ДПС гъделичка циганина всячески за да печели така нужните й гласове. А сега кагато спомената партия е по-близко от всякога до управлвнието на страната на циганина му е дадено да си прави каквото си иска. Защото него закона все го пази. Вниманието тук трябва да остане и се концентрира върху безчинствата на циганите. Колкото по-бързо се прогонят те, а заедно с тях и партията която ги кътка толкова по-добре за всеки един от нас, които работим и им плащат тока, майченските и т.н. България за българите!
  • 4 Кольо

    0 0 Отговор
    За шофьорска книжка - образование. А за правото да избираш? На кой свят е не спиращо да краде с каруците , а и чрез кметовете да влачи ? Безработни по кръчмите от сутрин ,с БМВ и Мерцедеси,къщи на три етажа и няколко "самотни" майки с по три деца. Професия -родител вземащ помощи и облаги. Незаконни магазини с всичко каквото се сетите от лекарства на горе. Автобуси им возят децата на 1км само и само да отидат на училище. Да не се озорят. С чие гориво ? И той пълен с всякакви м...сти. Докато тези имат право на избор ще са " по-най ,най " от всички останали. Средно образование равно на правото да гласуваш.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове