Last news in Fakti

27 Май, 2015 11:46 1 496 15

Образованият ром ще спазва закона и ще плаща данъци

  • лютви местан-
  • гърмен-
  • ром-
  • образован-
  • закона-
  • данъци

Единствено ДПС е предлагала решение на този проблем, заяви Лютви Местан

Първопричината за напрежението в ромските квартали е в социалното изключване на ромската общност. Престъпността не е етнически, а социален феномен, решаването на който минава през включване, интеграция и образование. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан в декларация, която прочете от парламентарната трибуна, от името на ДПС по повод събитията в Гърмен.

„Напрежението в Гърмен изглежда на преден план един системен, хроничен проблем на българското общество. Политическа отговорност предполага не да се ангажираме с коментари на последствията, на хроничния проблем, а да се ангажираме с първопричината за появата на подобни конфликти“, заяви Лютви Местан.

По думите му казусът "Гърмен", а преди това и "Катуница" показва, че това е много важен проблем на обща политическа отговорност, както и на партийна отговорност, а той сам по себе си не е оцветен партийно.

Местан характеризира изказванията на Патриотичен фронт и Реформаторски блок, че проблемите в Гърмен са генерирани от ДПС, като полулистки.

„Ако е така, как ще обясните огромния конфликт, на който станахме свидетели в "Катуница". Там кметът не е от ДПС“, каза той.

От ДПС смятат, че е необходима целенасочена политика за интеграция, а нищо друго няма по интегративен ресурс от образованието.

Трябва да имаме съзнание, че равенството пред закона не може да се прилага избирателно, заяви Местан и обясни, че това означава държавата освен да изисква еднакво спазване на закона, да гарантира наред с това и еднаквите права.

„В закона за народната просвета има една много важна разпоредба, която задължава българските граждани да осигурят присъствието на децата си в детски градини. Питам, на колко семейства в кв. "Надежда" в Сливен е осигурен достъп до детска градина? На николко. Гарантира ли българската държава еднаквото прилагане на закона навсякъде?“, попита лидерът на ДПС.

„Отговорното гражданско поведение също е функция на образователността. Над 80% от отпадналите от училище деца са от ромската общност", посочи той като допълни, че от училище отпадат само роми, които не са имали възможност за достъп до детска градина.

"Ще решим ли този проблем или ще повтаряме едни и същи клишета?“, попита Местан. По думите му единствено ДПС е предлагала решение на този проблем.

„Образованият ром ще бъде интегриран ром, български граждани, който ще спазва законите, който ще е възпитал култура, за да плаща своите данъци“, заяви още той.

„Изходът от ситуацията не е в изрази като "паразит", "тази популация" или в определяне на ромите като изгубеното звено между неандерталеца и хомоспаиенс“, подчерта Местан.

Според ДПС кабинетът дължи отговор на въпроса: Ще се приеме ли предложението на ДПС за национална програма за осигуряване на достъп до детска градина на всяко българско дете, в това число и на ромското?

По думите му, каквито и усилия да се полагат, за да се представи престъпността като етнически проблем, тя не е етнически проблем.

"Може би в някои общности се проявява в по-концентриран вид, но това не означава, че е етнически. Това показва, че сме задължени да видим първопричината. Тя е в социалното изключване. Феноменът е социален, а не етнически. Ако трябва да партизираме проблема и ние имаме какво да кажем. Първият организиран опит за партийно овладяване на ромите е в един проект - Роми за силна България", каза още Местан.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Данъкоплатец

    0 0 Отговор
    Спазването на закона и плащането на данъци е въпрос преди всичко на морал. Всички сме свидетели на масово незачитане на законите и укриване на данъци от образовани граждани, отлично консултирани от мн.добре образовани адвокати, съдии, счетоводители и т.н.
  • 2 Пеевски

    2 0 Отговор
    Айде пак почна тоя козел да говори за интеграция.
    Това е все едно да интегрираш вирус в здрав организъм.
    Не ходели на детска градина и за това ставали престъпници......
    Такава нагла лъжа подхожда само на такъв мазник като Местан.
    Знаем че разчита на циганите за изборите и еготов всякави глупости да избълва за да се направи на добрия защитник на правата и свободите.Интересно защо никога не говори за задължения.
  • 3 ПЛАМЕН

    0 0 Отговор
    ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ СЪС ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ ПОНЕ И РАБОТЕЩА СЪДЕБНА СИСТЕМА И БЪЛГАРИЯ ЩЕ ЦЪФНЕ.РАБОТЕЩА СЪДЕБНА СИСТЕМА !!!!!!!!
  • 4 гост

    2 0 Отговор
    В местната детска градина, където са 90% циганчета, имаше нощуваща група. Родителите, макар и това да не е точното название на тези индивиди, не искаха да си взимат децата дори и само за почивните дни. Приемат го като пансион, където да им бъдат гледани децата, без те да се занимават с каквото и да е. Разликата е, че тази функция има социалният дом, там постъпват деца, на чийто родители са били отнети родителските права. Следователно не са родители обективно погледнато.
    За какви детски градини говорят като те нямат адрес, лични карти, а камо ли да заплащат месечна такса от 60лв за храна и възпитание? След като не е легаен жител на града, няма как да получи място в детска градина. Местан явно не е внимавал много в четенето на разпоредбите и законите. Деца, които не са имунизирани нямат право да посещават тези възпитателни заведения, какво остава за циганчета, които ги водят до спешното само ако са пред колапс и после бягат, за да не плащат и лев. А иначе маанета, коли и пиене може, но дете на ясла не може.
    Изказването на Местан е расистко спрямо законодателството, което е добро, но циганите не отговарят на минималните условия.
  • 5 Иван

    2 0 Отговор
    От целият водопад от думи най-ясно се открои съпросън на Агент Павел "Ще се приеме ли предложението на ДПС за национална програма за осигуряване на достъп до детска градина на всяко българско дете, в това число и на ромското?"
    Значи сега издържаме цялото ромско семейство с НАШИТЕ пари а сега ,понеже майката и бащата са много заети да произведат следващото ромче,трябва да осигуриме и място в градината.
    Наглостта на ДПС няма граница!!!!!
  • 6 гост

    1 0 Отговор
    ,,Образованият ром ще спазва закона и ще плаща данъци ,, -ЩЕ е в бьдеще време ,ама хич не е сигурно ???
  • 7 Гост

    2 0 Отговор
    Този наглец ще доведе България до гражданска война!!!
    С неговите жалки опити с купища от безсмислени думи да прикрие ентропичната си същност, поражда само ненавист към него!!!
    Циганите трябва да се настъпят здраво по врата и да се ограничи животинско и безконтролно раждане, за сметка на образованието им и принудително вкарване в правия път с каторги!!!
  • 8 the Saint

    0 0 Отговор
    ДПС и в частност Местан е готов на всичко за да получи така желаните гласове за да може да навлезе, колкото може по-дълбоко в управлението на държавата и да я потурчи. Той и ДПС нямат никакво място да ми стават кметове на общини или още по-малко да са в управлението на държавата. Проблема не бил етнически, а!? А когато стане въпрос за задължения и факти касаещи истроията на България в периода на поробването, като например Баташкйото клане!? Тогава проблема става силно етнически и Местан с цялата си група бойкотират пармалентарната зала с напускането си от нея? Тези неща трябва да се помнят и знаят от младото поколение, защото колкото повече време минава и не се говори за тях се забравя и се допускат такива като тоя козел в управлението на стараната!
  • 9 любител

    1 0 Отговор
    Айде пак глупости!!!
    Циганите имат точно толкова права(че даже и повече от нас), предоставени са им достатъчно опции за интеграция.
    И какво остава, че те сами не искат да се интегрират, защото им е по-лесно. Не е ли така?
    В САЩ като не ходят на детска градина да не би всички да не са интегрирани?
    И защо никой не му каза, че има хиляди българчета на който също не им е осигурено правото да посещават детска градина, но!!!
  • 10 българина

    2 0 Отговор
    Ами нали образованието в България е БЕЗПЛАТНО БЕ Местане?! Малките циганчета масово отсъстват от училище!!!!!! Как да не ги интегрираме? Училища сме им построили, канят ги да ходят на училище, молят ги, а те не искат?! Насила ли да ги водим на училище?
    Пари им дават всеки месец, ток не плащат, нищо не плащат! Крадат, а не ги вкарват в затвора, какво още искаш, бе?
    После да дрънкаш, че сме им нарушавали свободата на избор!

    Точно ДПС е "партията", която се противопоставя на интеграцията за да може да се възползва от тяхното невежество.
    Местан ГОВОРИ на турски, агитира на турски и се гордее, че НЕ Е БЪЛГАРИН, т.е. ТУРЧИН, защитава турските интереси и очевидно работи за ТУРЦИЯ, въпреки, че има български паспорт!
    Щом толкова иска да бъде турчин, да си ходи в Турция, но там за тази му дейност ще търка наровете в пандиза до живот.
  • 11 ввв

    1 0 Отговор
    много ми е интересно как турците гледат на това дпс вече да се счита за циганска партия
  • 12 Буден

    1 0 Отговор
    Като сте толкова широко скроени ,а и ти специално си бил даскал. Защо чакахте 26 години да минат и чак сега се сетихте ,че трябва да се образоват?Вие политиците сте виновни и трябва да си понесете отговорността.26 години ги ползвахте от избори на избори и си осигурявахте политически комфорт за 20 лева на калпак!Сега вече като сте политически олигарси започнахте да се замисляте дали ще може да изкарате някой лев и от тази работа защото явно паричките "спестени от закуски през тези 26 години не ви стигат!Знаете ли какво заслужавате ?Когато има парламентарен контрол в петък и всички дупетати сте в залата,всичкото що е ром,Българин,помак,китаец и т.н да се съберем и един по един без ВАЗЕЛИН!
  • 13 Пушката Пукна

    1 0 Отговор
    Е,тая Догано-Тайпска подлога Лютвито,не се спря.Чети внимателно, не знаеш своята идентичност индивиде.Всички ние българите,знаем че наближават избори.Спри се вече.....Циганин и училище.Все едно негър-скиор.Ти не се чуваш,какви ги говориш,за да ги привлечеш като потенциални избиратели.Всички вие 240 празни глави,време е да си ходите.Скоро е времето,когато ще пламне гората.
  • 14 1234

    0 0 Отговор
    Вие не можахте ли да разберете,че на тях не им се учи.Два дена да му обясняваш то даже не те слуша,а чака само да бие звънеца,и да излезе навън,и после не му се влиза в час.Те ходят само да се наядат,и в края на месеца да си вземат бележка ,че са ходили на училище и да вземат детските надбавки.НЕ СТЕ ЛИ ГО РАЗБРАЛИ ОЩЕ 90% са такива.Вярно е има и такива дето учат,но са малко,а другите просто им пречат в часа.
  • 15 1234

    0 0 Отговор
    Някои го разбират това ,че без образование не става ,ама много късно,защото като,иска да кара кола трябва му книжка,и като не може да си я купи,започват да обикалят училищата,и да учат до осми клас,ама пак насила работата,КОЙТО НЕ ГО МОЖЕ НЕ МОЖЕ,все гледат по най лесния начин.....,ако мине,ако има как...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове