Last news in Fakti

17 Октомври, 2022 21:17 1 377 38

Министър Димитър Стоянов: Има спешна нужда от финансиране и модернизация на армията

  • димитър стоянов-
  • нужда-
  • финансиране-
  • модернизация-
  • армията

Средствата, отделени от бюджета за батальонната бойна група, са само за българската част, а останалите държави си поемат разходите, уточни военният министър

Министър Димитър Стоянов: Има спешна нужда от финансиране и модернизация на армията - 1
Снимка: NovaNews

Има спешна нужда от финансиране на армията, от модернизация, за да можем да преодолеем тази технологична пропаст, която съществува между българската армия и съюзните армии от НАТО. Това каза пред журналисти днес служебният министър на отбраната Димитър Стоянов на военния полигон "Ново село", където участва в официалната церемония по поемане на ролята на Рамкова държава от Италия за бойната група на територията на нашата страна, съобщават от БТА.

Стоянов посочи, че към момента не е ясно какви средства ще бъдат заделени за отбрана в бюджета за следващата година.

Бюджетът зависи от това какво ще бъде гласувано в парламента, каза той и допълни, че са разработени два варианта - 1,85 или 2 процента от брутния вътрешен продукт. Нашите съюзници от НАТО вече говорят за 2,5 процента от брутния вътрешен продукт, като перспективата е 3 процента през 2030 година, добави Димитър Стоянов.

Министърът уточни, че средствата, отделени от бюджета за батальонната бойна група, са само за българската част, а останалите държави си поемат разходите.
"Направихме изключителни усилия да бъдем бързи към трансформацията на бойната група от национален мащаб в многонационален с рамкова държава", каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и допълни, че това е първата стъпка. Амбицията е тази бойна група в случай на нужда бързо да се трансформира в бригада. "В момента на Източния фланг на НАТО се извършва надпревара за осъществяване на военна структура, да се създадат условия за съюзниците при подходящи условия да усилят нашия отбранителен потенциал", каза още адмирал Ефтимов.

На церемонията днес присъстваха президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, върховният съюзен командващ за Европа генерал Кристофър Каволи, министърът на отбраната и началникът на отбраната на Италианската република Лоренцо Гуерини и адмирал Джузепе Каво Драгоне.

Министърът на отбраната награди военнослужещи от българска и италианска страна с принос към изграждането на бойната група. Представени бяха въоръжение и техника на бойната група.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кого

    28 1 Отговор
    ще назначите в тази армия,няма хора.Четиресет педесет годишни дядки ли?
  • 2 ЕдинОтМногото

    30 4 Отговор
    Българинът в собствената си държава се лишава от храна. дърва/топлото за зимата, той за армия ми плямпа...
    Ама така е, сития на гладния не вярва.
  • 3 Барем да са СВ

    17 2 Отговор
    Строителни Войски тоест,да изкопаят или закърпят нещо..От щатски наемници файда йок..
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Соломон

    20 5 Отговор
    Ами да !
    Финансовият министър на САЩ, Джанет Йелън, няколко пъти вече ПРИЗОВАВА марионетните европейски държави, ДА УВЕЛИЧАТ ФИНАНСОВАТА ПОМОЩ за Украйна !

    Трябва да храним украинския БЮДЖЕТ !

    От години се "въоръжаваме", а сме на светлинни години от ОРЪЖИЕТО, което имахме през 1989 г.

    "Българска армия преди 1989 година!" - в ютуб
  • 6 Я па ти

    11 2 Отговор
    Ай ССиикктир. Какво ще яде ААйшшето и децата, аз какво ще пииия....
  • 7 интересно

    19 1 Отговор
    толкова милиарди заеми теглят и потъват незнайно къде,а тези още реват за пари....
  • 8 ПараШут

    19 4 Отговор
    След като подарихте нашите танкове, бронетранспортьори и гаубици на нацистите от Украйна, които бяха утилизиране от руснаците сега нещо много спешно се разбързахте.
  • 9 Русофила - Тиквата от Банкя

    14 3 Отговор
    Дадох на Путин 3 милиарда за турската тръба! Дадох на Байдън 3 милиарда за фърчила! А няма нищо!
    За толкова пари, българската армия би могла да се въоръжи до зъби!

    Коментиран от #10

  • 10 И кат се въоръжи?

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Русофила - Тиквата от Банкя":

    По-нататък?...
  • 11 Койчу

    10 0 Отговор
    "Има спешна нужда от финансиране и модернизация на армията"- няма няма. Кой каквото краднал, краднал. Хайде да спрем тука
  • 12 Нострадамус от Злокучене

    7 11 Отговор
    Основният проблем в България е русофилията и корупцията.Заразените с първата,правят всичко възможно модернизация да няма,а другите ги интересуват само комисионните.И като следствие от това,нашата армия в момента е гола вода.Румъния също беше страна от соца,при това дори по-тоталитарна и от България.И там има корупция,но учудващо,румънците имат на въоръжение и Ф-16 и "Пейтриът" и "Хаймарс".Освен това на тяхна територия се базират противоракетите СМ-3.Сърбия,която дори не е член на НАТО,някак си успя да напредне в модернизацията на въоръжените си сили,като закупи китайски ЗРК с голям обсег,китайски дронове-при това доста сериозни машини,сама си произвежда всичко от пистолет до БТР и то нови модели.Не включвам руското оръжие,което закупи или и беше подарено.Нашият ВПК продължава да произвежда стари съветски оръжия и нито една тежка машина-БТР,Камион или дори джип с картечница.През годините купувахме на парче,каквото ни падне,без корумпетата да се интересуват дали имаме нужда точно от това.Така се оказахме с около 30 западни вертолета и транспортни самолета,които също са необходими,но нито един нов изтребител,модерен ЗРК,танк или САУ.Около нас само "армията на макетата" е по-зле,но това не е повод за гордост.

    Коментиран от #14, #15, #18

  • 13 оня

    10 0 Отговор
    за да имаме истинска армия в армията требва да останат само онея дето наистина стават за армейци,онея дето са в армията щото не могат да си намеря друга работа требва да бъдат уволнени имаме нужда от истинска армия а не от разновидност на бюрото по труда,важно е не броя на хората а качеството

    Коментиран от #38

  • 14 Ние с гайдите

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Нострадамус от Злокучене":

    Ние си имаме Черно море...
    Проекта Украйна е за Румънците... за нас същото, но от хартия...
  • 15 Дрън,дрън та пляс

    4 4 Отговор

    До коментар #12 от "Нострадамус от Злокучене":

    Просто сме бедна държава и пари няма.
    Всичко,което си написал са глупости.
  • 16 Служил на НРБ

    12 1 Отговор
    Има спешна нужда от разжалване на всички чинове(звания) придобити в периода след 1990 година,отнемане на пенсии и привилегии,съд и конфискация на всичко придобито с незаслужени заплати и пенсии.Казах!(о.з.от НШЗО випуск 1976-та танкист)
  • 17 Сандо

    10 1 Отговор
    Държавата загива,тоя иска да си играе на войници!Днес ще теглят поредния заем,пари няма никакви,няма и откъде да се спечелят,а тия война ще водят!Идиоти!!!
  • 18 Сандо

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "Нострадамус от Злокучене":

    Айде прекрати да плямпаш простотии,става ли?

    Коментиран от #19, #21

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Колев

    6 1 Отговор
    Гледайте предаването на Васил Василев от днес 17. Там става ясно не само как се ограбва България , става ясно до къде е доведена държавата, за колосалното задлъжняване с милиарди, и това на последното правителство.Гледайте и продължението предаването БАЛОТАЖ. Така ще разберете в каква степен ви манипулират. Щото на целия хал след Ковито, на фона на честите милиардни заеми да се говори за инвестиции във армия, която беше умишлено съсипана е позор.
  • 23 Стоян Александров

    5 2 Отговор
    Ехооооо менистъреееее армия имахме до 1989 година. От тогава насам, особенно оъ както сме в НАТО сме повече от жалки. Бедна и скапана държава НЕ МОЖЕ ДА ИМА АРМИЯ. ВСЯКА СТОТИНКА ДАДЕНА НА АРМИЯТА Е ПОГРОМ НАД СОБСТВЕНИЯ НИ НАРОД, ЗАПОМНИГО ДОБРЕ ТОВА. ЗА ТОВА НА ТОДОР ЖИВКОВ НЕ ПАМЕТНИК АМИ НЕЗНАМ КАКВО ТРЯБВА ДА ИЗДИГНЕТЕ, В ЦЕНТЪРА НА БРЮКСЕЛ, ЕЙЙЙЙ. СИЛНА ДЪРЖАВА БЯХМЕ СЪС СИЛНА АРМИЯ, СЕГА СМЕ ПОВЕЧЕ ОТ СМЕШНИ. ГОЛИ И БОСИ АМА С 5 САМОЛЕТА ДЕТО И ТУРЦИЯ И ГЪРЦИЯ И РУССИЯ ЩЕ СВАЛЯТ ЗА МИНУТИ. ПАЛЯЧОВЦИ РАЗПУСКАЙТЕ ТЕЗИ НЕХРАНИМАЙКОВЦИ НАРИЧАЩИ СЕ БГ АРМИЯ. СМЕШНИ СМЕ....
  • 24 Охо-бохо

    3 0 Отговор
    По-изгодно е да даваме 1% чисто на Американците без да получаваме "железа" с които и без които все сме в .ъза. Тоест на последно място в Европа, Азия, Австралия и Южна Америка. Подозирам, че сме и след много държави в Африка.
  • 25 Котка ученият

    1 0 Отговор
    Модернизацията винаги е придружена от непредвидени обстоятелства. Начинаещите и трениращите правят грешки и не успяват да се справят.
  • 26 шмоко

    4 0 Отговор
    скоро хората няма да имат какво да ядат ти искаш пари да харчиш да купите пак няколко чертжа на несъществуващо оръжие за сумати кинти
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Ние българите

    1 1 Отговор
    Стоянов,ти не можеш с твоята армия да се справиш с престъпниците преминаващи от Турция в България,а ти непрекъснато ми говориш за пари.Тези престъпници напълниха цяла България!
    До кога ще търпим твоето бездействие?!
    Искаме положителни резултати!
    От сухопътната ни армия трябва да се заделят 2 000-3 000 военнослужещи и да се образува ново поделение "Гранични войски" специално за целогодишна охрана на турската ни и гръцка граници от престъпниците които продължават незаконно преминаване на зелената ни граница!
    Друго спасение няма!
    Войската ни е за това да охранява не само въздушното ни пространство ,но и сухопътните ни граници!
    Запомнете го най-после!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Интересно

    0 0 Отговор
    18 години не стигнаха на проруските ни управници да разберат, че не сме във Варшавския пакт, който не съществува отдавна и съветско въоръжение не ни е нужно за охраната на България. Обаче втълпяваха, че НАТО е разгромило българската армия. Сега признаха проруския президент и военен министър, че трагедията на армията в България се дължи на това, че няма модерно въоръжение и мотивация на военните съгласно стандартите на НАТО, поради дългогодишно умишлено недофинансиране и неправилна политика. Единствената държава в НАТО без стратегия за национална сигурност.Истина за размисъл на българските патриоти,верни на Кремъл.
  • 33 Васил

    0 1 Отговор
    България моментално да обявява в задочно издирване на руските държавни служители застанали с лицата си там пред Путин и замесили пряко името на България с користни и хибридни цели за взрива на моста !!!
    -това е елементарен РЕЗОН и проста АДЕКВАТНОСТ !!!!!!!!
    -за съжаление наблюдаваме съвсем други странни тези от Служебното мекотело!!
    Който се крие в храстите ЧиЧкото го намира и му го бодва задължително точно и само на него ФАКТ
    - защото другите не седят обърнати нагъзени и клекнали тъй удобно а те седят с лецата си фронтално гордо и смело...
    - Радев де не си прави илюзиики !!!
    това доказва че пагона в политика не е добра комбинация а огромно противоречие ФАКТ.
    Играта е САМО за играчи ТЯ не е за НЕВЕЖА
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Иванов

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "оня":

    Напалнихме армията с жени и половината в маичинство навсеки офицер и сержант жените са кадровачки отшивачка стана горда кадровачка трябва истински подбор
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол