Last news in Fakti

6 Май, 2016 07:45 1 404 0

Как да планираме адекватно времето си

  • времето-
  • планиране-
  • график-
  • комбинативност-
  • работата-
  • задачи

Графикът и комбинативността са сред печелившите инструменти

В натовареното ни ежедневие, в което се налага да свършим куп задачки в работата и вкъщи, времето изглежда, че никога не стига. 24 часа изглеждат малко, за да може да се отметне всичко от списъка с ангажименти, а и да се намери време за пълноценна отмора и здрав сън.

Трудно би било да се дават „рецепти” на всекиго за по-добро организиране на времето – лично и обществено значимо, защото всеки има различна представа за ценното и важното в живота – не само в своя личен живот, но и в живота  на своята общност.

Проблемите с планирането на времето често са свързани с темперамента и настроенията на човека, неговите конкретни за момента и по-общи цели, зависимостта му от заобикалящите го предвидими и непредвидими обстоятелства и много други причини.

Все пак има няколко универсални истини, които винаги намират приложение, когато става дума за управление на времето. Ето и някои от тях:

1. Не бива в суматохата от различни задачи за вършене да стават големи пропуски на важните неща. Записвайте си и използвайте календар с органайзер. Това ще съдейства да сте по-организирани в подготовката на събитията и да не губите ценно време в последния момент.Графичното представяне на важна информация винаги предразполага за създаването на по-ясна представа за това, какво имате да правите в краткосрочен и по-дългосрочен план.

2. Приоритизирайте ангажиментите си

Определете кое е важно и кое може да почака. Но се уверете, че задачите, които ще свършите през деня съвпадат с целта, която сте си поставили за този ден.

3. Балансът е важен

Опитайте се да намерите равновесието между времето за работа и времето за отмора. Ако работният ден е по-дълъг от обикновено, помислете върху това, какво би ви съдействало да се почувствате отпочинали през конкретния ден: гледане на телевизия, слушане на музика, четене на книга, разходка до градския парк.

4. Комбинативността

Бихте могли да съчетаете извършването на две или повече задачи от плана си за деня. Например след работа да минете през фитнеса, а на връщане да напазарувате от магазина, който Ви е на път. Или докато следите скцентите от сутрешния блок да закусите и да напишете няколко важни бизнес имейла. 

Но това не означава да си поставяте невъзможни цели в ежедневието и да занемарявате изпълнението на задачите, свързани с осъществяването им, в стремежа си да успеете на всяка цена.

Претъпването и прибързването се отразяват върху качеството на резултатите ви, а от това зависи все пак и усещането ви за удовлетворение от постигнатото.

5. Понякога не бива да отказвате помощ

Работите в екип. Колегите със сигурност ще ви помогнат, особено ако успеете да ми покажете, че това ще е и в техен интерес.

Понякога сме толкова фокусирани в собствените си проекти, че не виждаме кой е на разположение, кой може и иска да ни удари рамо и да ни помогне да завършим проекта по-бързо и по-лесно. Всичко това би било по-лесно ако е споделено.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА