Last news in Fakti

27 Април, 2015 16:03, обновена 27 Април, 2015 22:21 2 701 1

Щетите са на стойност над 5 млрд. USD (СНИМКИ)

  • непал-
  • земетресение-
  • сгради-
  • алхитектура
Щетите са на стойност над 5 млрд. USD (СНИМКИ) - 1
Снимки: АР/БТА

Разрушителното земетресение в Непал, което стана на 25 април и последвалите по-малки трусове на 26 април, отнеха не само над 3700 човешки живота и рани над 7000 души, но и остави на улицата хиляди жители на страната, както и разруши редица исторически сгради.

Щетите могат да достигнат стойност 10 млрд. USD по предварителна оценка на Геоложката служба на САЩ. Според главният анализатор на IHS- Раджив Бисуас, стойността на възстановитените работи, а именно строителството на нови сгради, които да отговарят на съвременните противоземетръсни изисквания, ще надхвърли 5 млрд. USD.

В резултат на земния трус са пострадали древни архитектурни паметници, които влизат в списъка. Към момента е все още рано да се определи на каква стойност са нанесените щети.

Сред пострадалите места са централният площад на Катманду, където са съсредоточени множество архитектурни паметници, будисткият храмов център Сваямбунатх и разположените около него тибетски манастири. Разрушена е и кулата Дхарахара и разположената до нея кула-близнак Бхимсен, както и паметниците, намиращи се на площад Дурбар в Катманду.

Относно жилищните сгради, тяхната бройка вероятно ще стане известна след няколко седмици.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 в р

    0 0 Отговор
    трагедия.