Last news in Fakti

8 Май, 2014 15:41 1 907 0

Първата подземна джамия

  • истанбул-
  • турция-
  • джамия

В центъра на Истанбул се появи първата подземна джамия в Турция. Автор е арх. Емре Аролат. Единственото, което подсказва за наличието на джамия, е минарето, изглеждащо като проста квадратна кула направена от камък. Минарето е разположено на върха на хълм, а към джамията се отива по стълби, наподобяващи терасовидни склонове. Вътрешното пространство е семпло, но в същото време и елегантно. Няма мозайки или някакви други декоративни орнаменти. За жените, които се молят, има отделна галерия.

Вдъхновението на Аролат за джамия под земята идва от пещера, в която пророкът Мохамед за първи път получава Божествено откровение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА