Last news in Fakti

18 Февруари, 2023 16:34 1 928 30

Сарафов за случая "Локорско": Каналджиите са били 6 човека, сами са си правили тайниците

  • борислав сарафов-
  • мигранти-
  • локорско-
  • каналджии-
  • тайници

Престъпната група, извършваща каналджийство, приема мигрантите от границата в Турция и с помощта на камиони с различни тайници прекарва мигранти от турската до сръбската граница. Те пътуват основно за Великобритания, Германия и Франция,  плащат межди 5 и 7 хил. евро по метода Хавала, обясни зам.-главният прокурор

Сарафов за случая "Локорско": Каналджиите са били 6 човека, сами са си правили тайниците  - 1
Снимка: БГНЕС

Тези 18 загинали млади хора и мнозината пострадали са резултат от дезинтеграцията на институциите, от прочистване на МВР от предишен вътрешен министър. Закриха най-сериозния елемент от борба с организираната престъпност – Спецследствието. Резултатите са видими". Това заяви главният прокурор Иван Гешев на специален брифинг пред медиите след като вчера бяха открити 18 задушени мигранти.

Зам.-главният прокурор и директор на националното следствие Борислав Сарафов изтъкна дейността на своите служители. Той разказа какво са открили следствените органи и че мигрантите са умирали бавно и мъчително в продължение на 30 до 60 мин.

Престъпната група, извършваща каналджийство, приема мигрантите от границата в Турция и с помощта на камиони с различни тайници прекарва мигранти от турската до сръбската граница. Те пътуват основно за Великобритания, Германия и Франция, плащат межди 5 и 7 хил. евро по метода Хавала.

„Българските каналджии взимат част от сумата. Шофьорите получават по 100 евро на превозен мигрант. Ръководителят на групата - между 500 и 1000 евро на човек. Групата се състои от 6 души, тайниците ги изготвят сами”, обясни Сарафов, цитиран от Нова телевизия. По думите му тайниците са оборудвани с фолио, за да пречат на рентген да види телата вътре.

„Към 7-7:30 сутринта двамата шофьори са отишли с камиона-ковчег в Бургаско. Качили са 52 души от мъжки пол, на видима възраст между 14 и 35 години. В един момент, малко след Траянови врата се чуло от каросерията на камиона силен шум, шофьорите обаче продължили пътя си. Хората са умирали бавно и мъчително в продължение на 30 до 60 мин.”, обясни директорът на следствието.

Той изтъкна, че са извършени над 20 претърсвания, назначени са над 30 експертизи, някои от тях са готови. „Успяхме в рамките на тези 24 часа да установим цялата престъпна дейност на тази група. Работихме по разкриване и документиране на цялостната престъпна дейност на тази каналджийска група. МВР извърши оперативна и разузнавателна дейност”, каза Сарафов.

„Може би причината за смъртта на тези хора е чисто човешка алчност – твърде много мигранти са качени – 52-ма. В предишни случаи са качвани 25-30 до 35 мигранти”. В хода на разследването е установено, че тази група не работи от скоро – те са извършвали минимум два „превоза” месечно”, каза Сарафов.

По думите на Атанас Илков, директор на Националната полиция, един криминален случай се политизира, което не е добре. По-важното е да има законови промени, каза той.

Здравният министър Асен Меджидиев обясни, че на всички 34 души от злополучния камион им е предоставена медицинска услуга. „От тях 27 са настанени в пет софийски болници, които събраха допълнителни екипи, за да могат да реагират. 19 мигранти остават в болници, от тях 8 са освободени, защото показателите им са добри, повечето от тях бяха настанени в центъра за настаняване на бежанци на Военна рампа, 14 от тях са непълнолетни. Подсигурен им е психолог, храна, дрехи. Петима са изписани от „Пирогов”, остават трима интубирани там. Двама са екстубирани, очакваме и третия, контактни и говорят. Няма нищо застрашаващо за здравето им. Влючително и посланикът на Афганистан е дошъл и е разговарял с тях”, каза здравният министър.

„В болница „Св. Ана” имаше четирима, от които трима непълнолетни. По техни твърдения са на 13, 14 и 17 години. Остава един в реанимация, който е контактен и адекватен. В ИСУЛ са постъпили 4 – ма мигранти. Проведени са им изследвания, освободени веднага. В „Токуда” са настанени четирима. Двама с охлузвания, двама с проблеми в белия дроб. В понеделник ще бъдат освободени. Още четирима в МВР болница - основно дехидратирани. Помогнахме на останалите живи да живеят”, допълни Меджидиев.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нищо

    15 4 Отговор
    неизвестно ! И така години наред , но при Бою имаха зелени коридори от граница до граница ! За платежоспособните (до 15 000€ на човек - за нула време статут и дори със самолет към Западна Европа ! Стотици хиляди !
  • 2 Последния Софиянец

    8 6 Отговор
    Познавам един ром дето десет години кара мигранти с личната кола и даже няма книжка.Никога не са го спирали.

    Коментиран от #9

  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 1 Отговор
    КАНАЛДЖИИТЕ са престъпници убийци но имаг ЧАДЪР и си ПЛАЩАТ по ВЕРИГАТА
    КАНАЛДЖИЙСКА мафия
  • 4 З А Б Л У Д А Т А у нас с СТРАШНА !

    9 0 Отговор
    Насава се убеждение у хората , че тази или онази ПАРТИЯ ще промени живота в страната ! Тридесет години се въртим като КУЧЕ въртящо в КРЪГ в опит да захапе ОПАШКАТА си ! А ИЗХОДА е в промяната на Идеологията - държавата да обслужва нейните ГРАЖДАНИ ! От тук следва и въпроса крупните СРЕДСТВА за ПРОИЗВОДСТВА в чия СОБСТВЕНОСТ ще бъдат ? Защото ако те са Държавни - НАРОДА ЩЕ Е ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАНИЯТа не господина живеещ в чужбина ! А за такава Идеология у нас не се споменава и ДУМА ! Плесен , Плазмодии и Пиявици днес се гаврят с народ и държава и до кога ще търпим това ?
  • 5 И Д Е О Л О Г И Я Т А днес е

    7 1 Отговор
    Криминален Капитализъм !

    Коментиран от #19

  • 6 Перо

    13 0 Отговор
    А гранична полиция има ли началник, който може да си организира и управлява службата или отдавна е абдикирала от служебните задължения, защото нито военна прокуратура, нито ръководството на МВР се занимава с нея?
  • 7 Отново е нужна НРБ !

    8 8 Отговор
    Ако искаме да има НАРОД ! Народна власт , Народен съд , Социална Справедливост !
  • 8 000

    3 6 Отговор
    Само Възбуждане и копейки
  • 9 ДА НЕ Е

    1 5 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    ПОП ДИОНИСИЙ,🤔
  • 10 🇧🇬🇪🇺💯

    4 3 Отговор
    При Управлението на Банкянската Мутра, Бойко Методиев Борисов, ГЕРБ, НФСБ и ДПС❗️
    Партийни Хора на НФСБ превозваха емигранти от Турската Граница към Западната❗️Документирано❗️Със строежа на “оградата” която по същество една корупционна далавера да се оползотворят ени пари €€ от ЕС❗️
    Колко са милиона Евро €€ отишли в джобовете на властимащите е резонен въпрос❓
    Comprende Compradore ❓

    Коментиран от #23

  • 11 Живота у нас става

    6 1 Отговор
    П Р О Б Л Е М Е Н. ! Това ще предизвика съответни изменения в психологията и поведението на хората в обществото ! Вместо Човещина и Морал - Безразличие и Бруталност ! Колко още ще се водим по този ГРЕШЕН ПЪТ към демокрация . Кому е нужна тя ЩОМ НАРОДА не е предвиден да съществува в нея ?
  • 12 Кошера дава М Е Д , когато в него има

    4 0 Отговор
    ПЧЕЛИ ! СЕЛОТО ще произвежда ХРАНА , когато в него има ХОРА ! Простичко казано а не по марксистки , но ИЗВОДА е един и същ ! Никой не плаче на чужд ГРОБ ! Да се замислим за спасение , обединени за НАС трудовите ХОРА ! Нужна е Народна ИДЕОЛОГИЯ !
  • 13 🇧🇬🇪🇺💯

    5 1 Отговор
    :) По същото това Време другите Патриотари във Власта, ВМРО продаваха български паспорти срещу солидно заплащане, същите които “реват” днес че виж ПП, ДБ са продали българското и Македонската Кауза❗️
    :) За Историята, господинът от НФСБ който почина от Ковид-19 (зашото не вярваше че може нещо да му се случи) наричаше Протестиращите и Протестите 24/7 през Лятото на 2020, цитирам: ❗️Глутница❗️и че държавата на Банкянската Мутра трябвало да направи нещо❓
    :) Така тогава биеха Студенти по Право зад Колоните на Министерския Съвет, сега Хайките са същите и бият беднягите в Градският Транспорт по същият начин както по Времето Банкянската Мутра, Бойко Методиев Борисов❗️но от Правителството на Президента Радев❓
    Прогрес Йок❗️
    Демерджиев, Министъра на МВР да подаде Оставка Незабавно❗️
  • 14 Всички днешни Партии

    3 0 Отговор
    Се ръководят от една и съща ИДЕОЛОГИЯ ! Разликата е само в КРАСНОРЕЧИЕТО и способността им да ПРИМАМВАТ ! У нас днес има АВАНТЮРИСТИЧЕСКИ партийни ГРУПИРОВКИ които следват Лично Облагодетелстване . Грижата за Народа в техните планове НЕСЪЩЕСТВУВАТ ! Народа се топи и намалява !
  • 15 🇧🇬🇪🇺💯

    1 1 Отговор
    За кой ли път❗️
    Това са достатъчно причини да не гладуван на следващите Избори, и Да Кремвиршите и Билетите в Градският от (2) са Резонни Причини да ме накарат да не гласувам❗️
    Без Нови Такси❗️
    Какво не се разбира❓
    Comprende Compradore❓
  • 16 🇧🇬🇪🇺💯

    1 2 Отговор
    Фандъкова и Столичният Общински Съвет сътвориха невероятна Кочина с решенията за Градският Транспорт, направиха Билет за Транспорта Два Лева за бъде на шофьорите по лесно да връщат Ресто❗️
    Инвалидириха Месечните Карти За Градският Транспорт за Метро и Автобуси, за да закупят Софиянци Годишни Карти за Градският Транспорт на стойност 400 лв. на година❗️❓
    Същият Румен Радев който Софиянци защитаваха с Хиляди излезли на Улицата през лятото на 2020 година, сега е изпратил това недуразумение Министъра На МВР Демерджиев и неговите Копои да малтретират Софиянци и български данакоплатци в градският транспорт в Столицата❓
    Колко Президента Румен Радев се е оял с Власт която по Закон и Конституция не принадлежи на Президента❓
  • 17 🇧🇬🇪🇺💯

    4 0 Отговор
    Единствената Политическа Коалиция за която мога и ще гласувам на следващите Избори за Народно Събрание е:
    1.Да Замрази със Закон Увеличението на Парламентарни Месечни Заплати и Заплатите в Общинският Столичен Съвет за следващите (4) Четири години❗️
    2.Да Замрази със Закон Увеличението на Месечните Заплати/Възнаграждение в Президентската Институция, включително на Президента Румен Радев за следващите (4) Четири години❗️
    3.Да Замрази Заплатите на Министъра на МВР и неговата Администрация за следващите (4) Четири години❗️
    Като да има клауза че за инфлация за повече от 60% може да има увеличение на Заплатите на посочените по горе❗️
    ❗️🇧🇬Нищо друго не би ме накарало да гласувам на следващите Избори🇧🇬
    ❗️

    1.Българските граждани офце ли са, че харантутятат Политическа Корупционна Класа в Българията вече (30) Тридесет Години, офце ли сте ❓
    2.Докога тази Корупция във Власта ще продължи, трябва ли да изминат още (30) Тридесет години и две генерации за да се променят нещата в България към по добро❓
    Офце ли сте Ве Българи❓
  • 18 З А Б Л У Ж Д А В А Н Е Т О ни е

    2 1 Отговор
    Основна грижа на СМИ - телевизия, радио, интернет, преса . Знае се че Който владее СМИ - ТОЙ ВЛАДЕЕ СЪЗНАНИЕТО на масата ! У нас всички СМИ чии са ? А защо няма Народен ГЛАС ?
  • 19 А горките хора тропали да им отворят

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "И Д Е О Л О Г И Я Т А днес е":

    Лакомията засяга и двете страни.Едните искали час по-скоро в Западна Европа.Другите пък се грижили за по-пълна кесия.А къде са органите,да не ги свият навреме и кой за където е-авганите за лагера,а тарикатите за съда.
  • 20 ОТЧАЯНИЕТО у хората се дължи на

    3 0 Отговор
    Загубата на НАДЕЖДА и ВЯРА днес , към която и да е ЧАСТНА - Партийна Групировка ! Сред тяхните амбиции НЯМА НИЩО за народа ! Партиите имат свои ЧАСТНИ ИНТЕРЕСИ !
  • 21 НУЖДАЕМ се от НАРОДНА Партия

    2 0 Отговор
    С НАРОДНА и Национална ИДЕОЛОГИЯ ! Но за сега такава още не се е ЗАРОДИЛА ! От какво зависи появата и ? Зависи от РАЗВОЯ САЩ и РУСИЯ ! Тогава ще се зароди НОВИЯТ ПОЛЪХ !
  • 22 🇧🇬🇪🇺💯

    3 0 Отговор
    Който не е пазил Граница и не е бягъл през Граница, не знае за какво става дума❗️Коментарите са излишни❗️
    Демерджиев и Кифлата от Гранични вън❗️Радев вън❗️
  • 23 чичо стамат шумков

    1 3 Отговор

    До коментар #10 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    При Управлението на Банкянската Мутра, Бойко Методиев Борисов, ГЕРБ, НФСБ и ДПС❗️
    Партийни Хора на НФСБ превозваха емигранти от Турската Граница към Западната❗️Документирано❗️Със строежа на “оградата” която по същество една корупционна далавера да се оползотворят ени пари €€ от ЕС❗️
    Колко са милиона Евро €€ отишли в джобовете на властимащите е резонен въпрос❓
    Comprende Compradore ❓....................................................................................................................................................... ....................................................................................................................................................................................................Може би е така,но.по това време нямаше мигранти ,нямаше убити полицаи.От две години ББ не е във властта и БЪЛГАРИЯ ЗАПОЧНА ДА СЕ РАЗПАДА.ЗНАЧИ НАРОДА ТРЯБВА ДА ИЗБЕРЕ ПОМАЛКОТО ЗЛО ,КОЕТО Е ББ,А НЕ КИРЧО И КОКОРЧО.Показателно за това е и командирът им РАДЕВ,КОЙТО ГИ ДОКАРА И СКОРО ГИ НАРЕЧЕ ШАРЛАТАНИ.Най накрая намериха и място на ТОЗИ МАЗНИК БАБИКЯН от ,, отровното жило...

    Коментиран от #24

  • 24 🇧🇬🇪🇺💯

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "чичо стамат шумков":

    Реално се разпада заради:
    1. Гранично Съоръжение, :) “ограда” което е построено без да бъде фунциониращо и без планове за подръжка на едно “нефункциониращо” съоражение на първо място❗️
    Нищо не статично❗️животът тече, обективните обстоятелства се променят, натискът по Границите на ЕС е в пъти в повече Днес, след изтеглянето на Мириканците от Афганистан и след туко що станалото Катастрофично Земетресение в Турция, за близкото бъдеще Трафикът през Турско/Българската Граница ще нарасне в пъти от това което е Днес❗️
    Едно Гранично Съоръжение което на първо място е “Fall Start”, каво ще представлява след 5/7 години❓
    Развалина по Границата която дори дивите не може да спре❗️
    Логиката е чужда Управляващи Корупционери и на Патриотари❗️
    Парите са всичко❗️

    Коментиран от #27

  • 25 А всъщност за

    2 0 Отговор
    какво са ни тези млади хора? Идват тук и в Европа и искат да живеят така, както са живели там - да викат от минарето, че алах е велик, да си бият жените и съответно те да нямат никакви права, да правят така, че да не ядем свинско, което разбира се е здравословно, но не трябва ли да е личен избор на европейците? Я да си седят там, откъдето са дошли... не ги искаме тук.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 чичо стамат шумков

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Човешкият фактор е най важен и никой не може да го отмени.Последният случай го доказва.Заколко време 52 души ще се покатерят по стълба ,а те едва ли са олимпийски шампиони.
  • 28 СКАЛАТА

    2 0 Отговор
    без МВР чадър нищо НЕ СТАВА а КАНАЛДЖИИТЕ СА УБИЙЦИ
  • 29 СКАЛАТА

    1 0 Отговор
    КРАЛИЦАТА на КРИПТО валутата РУЖА ИГНАТОВА е БИЛА убита през2018 ГОДИНА по ЗАПОВЕД на ТАКИ
    КАЛДАТА БГ
  • 30 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    В никакъв случай не одобрявам деянията на хора , довели до смъртта на други хора - както в национален , така и в световен мащаб ! Какво е направила обоче тази наша държава , за да осигури ПРАВОТО НА ТРУД на отделния гражданин ?? ИЗКЛЮЧИТЕЛНО МНОГО - само една четвърт от населението вече НЕ Е ТУК. Сериозно са загрижени за тях държавниците ни, що се касае до ИБИРАТЕЛЕН ВОТ и пилеенето на пари – отново ЗА ТЯХ !!!
    На № 17 / Никой не Ни дава ПРАВО да "замразяваМЕ" доходите на управниците ни – нито на Вас , нито на мен. Канят ме на избори , но нямам право на глас чрез РЕФЕРЕНДУМ някакъв без разрешението на партийните избраници !? После прочетете чл.71 от Констентуцията и си "седнете на Д-то" !!
    Правилно каза Т.Живков - НЕМА ЛАБАВО !! Каточе ли малка е разликата– дали си на остров Персин или в Португалия да миеш чинии в диплом от СДУ ! Да ....има разно.....Във втория случай си МНОГО свободен