Last news in Fakti

2 Май, 2015 21:11 17 240 7

Почина Мая Плисецкая

  • плисецкая-
  • балерина-
  • русия

Днес в Германия от сърдечен пристъп почина руската прима балерина Мая Плисецкая, съобщи генералния директор на Болшой театър, Владимир Урин, цитиран от ИТАР-ТАСС. „Обади ми се нейния съпруг Родион Шчедрин. Починала е от тежък сърдечен пристъп. Лекарите са се борили за живота й, но не са успели да я спасят”, казва Урин.

Мая Плисецкая е родена на 20 ноември 1925 г. в Москва. На 9-годишна възраст постъпва в Московското хореографско училище. Нейният артистичен темперамент и необикновения начин на възприемане на музиката няма как да не направят впечатление на педагозите. Веднага след като се дипломира с отличие тя е приета (1 април 1943 г.) в Болшой театър.

Сред най-известните роли на Плисецкая са Одет-Одил в „Лебедово езеро“ (1947 г.) и Аврора в „Спящата красавица“ (1961 г.). През 1958 г. е удостоена със званието „народен артист на СССР“. Същата година сключва брак с младия композитор Родион Шчедрин. От 1960 г. е прима балерина на Болшой театър, където работи до 1988 г. След 1990 г. се изявява в концертни програми в чужбина. Също така води майсторски класове.

През 1994 г. в Санкт Петербург се провежда Първия международен балетен конкурс на нейно име – „Мая”, посветен на творчеството на Плисецкая. Същата година излизат и нейните мемоари – „Аз, Мая Плисецкая”, предизвикали огромен обществен резонанс в целия свят. 13 години по-късно излиза продължение на книгата, която и се казва така – „13 години по-късно”. От 1995 г. Плисецкая е почетен президент на Императорския руски балет, създаден по нейна инициатива.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИЛИЕВА

    4 0 Отговор
    Бог да я прости Световно известна личност Заслужава почит и уважение
  • 2 ани

    5 0 Отговор
    Поклон до земи за великата Мая и безсмъртния лебед на Чайковски !!!
  • 3 ртр

    1 5 Отговор
    брей голяма работа станало

    Коментиран от #4

  • 4 Отговор

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "ртр":

    За културните хора е голяма, за простаците - не е!
  • 5 МАК

    3 0 Отговор
    Руската школа, великолепна, неповторима. Загуба за културата в световен мащаб. Няма който да не е чувал за Плисецкая. Поклон.
  • 6 ртр

    1 5 Отговор
    един рантутник на народа по малко
  • 7 lolplpl

    2 0 Отговор
    #3
    Ако пукне някой чалгар ще виете яко.
    Прост народ,слаба държава...