Last news in Fakti

6 Септември, 2015 12:52 877 0

Показват за първи път оригиналните знамена на Съединението

  • соня пенкова-
  • показват-
  • оригинални-
  • знамена-
  • съединението

Това са знамена, които с изключение на знамето на Втора пловдивска дружина, показваме за първи път, заяви Соня Пенкова

Оригиналните знамена на Съединението са изложени за първи път в Националния военноисторически музей. Безплатно посетителите на музея могат да разгледат отблизо двете знамена, под които на 6 септември 1885 г. майор Данаил Николаев повежда войските си към центъра на Пловдив. Може да бъде видяно и личното знаме на Александър I, с което той пристига тържествено в Пловдив като княз на Северна и Южна България три дни по-късно.

Директорът на музея Соня Пенкова обясни по БНР:

"Знамената на двете пловдивски дружини от Източно-румелийската милиция и щандарта на княз Александър Първи, с който той влиза и приема да оглави Съединението. Това са знамена, които с изключение на знамето на Втора пловдивска дружина, показваме за първи път."

След това светините ще бъдат прибрани, защото съхранението им е при специални условия и не позволява да останат част от постоянната експозиция. Очаквано знамената предизивкаха сериозен интерес сред посетителите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА