Last news in Fakti

14 Март, 2016 23:19 5 301 33

Сирия и Афганистанският синдром на Путин

  • сирия-
  • путин-
  • армия-
  • афганистан

Какво постигнахме? Скарахме се с Турция ... Ислямска държава е много по-силна от преди..., а Башар Асад разполага само с кранти..

Сирия и Афганистанският синдром на Путин - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Призракът на Афганистан е оказал отрезняващ ефект върху руския президент Владимир Путин и това е довело до неговото решение за частично изтегляне от Сирия.

Путин осъзна опасността от бъдещето присъствие на руските войски в Сирия. Това заяви пред Дойче веле руският военен експерт  и журналист Александър Голц.

Той смята, че частичното изтегляне на руските войски ще помогне на Русия да излезе от международната изолация, в която изпадна заради анексията на Крим и намесата в Източна Украйна.

Александър Голц смята, че заповедта на Путин може да послужи за начало на политическото регулиране на кризата в Сирия.

„Считам, че поставените пред Министерството на отбраната задачи, като цяло сa изпълнени. За това и наредих от утре да започне изтегляне на наши основни военни групи от Сирия. Нашите войници и офицери показаха професионализъм, работа в екип и способност за организиране на бойна работа далеч от родна територия. Ефектът от действията на нашите военни създаде условия за започването на мирен процес“. Това  заяви Путин по време на среща с външния министър Сергей Лавров и министъра на отбраната Сергей Шойгу.

Решението за изтеглянето на руските войски от Сирия е паническо бягство.

Подобно решение не се взема за ден. Това коментира пред "Росбалт" ветеранът от военни конфликти, журналист, бивш заместник - председател на общинския съвет на Санкт Петербург, Сергей Гуляев.

Според него след като бунтовниците показаха, че притежават преносими противовъздушни системи, изпълнението от авиацията на поставените задачи не е безопасно.

Както Факти.бг писа, през уикенда МиГ-21 на сирийските ВВС беше свален с подобен комплекс в района на Хама. Загина пилотът на изтребителя, а вторият пилот катапултира и оживя при приземяването, въпреки че беше подложен на обстрел от ислямистки милиции.

Сергей Гуляев смята, че

Русия няма сили за сухопътна операция в Сирия.

Освен това пред опасността да се изгубят и немногото останали на въоръжение машини в руската армия, решихме да бягаме, коментира Гуляев. Според него в Сирия се води чужда война, в която Русия няма място.

Да се говори, че сме имали армейска групировка в Сирия е некомпетентно, коментира Гуляев.

Според военни експерти руските ПВО комплекси С-300 и С-400 са ефективни срещу самолети. Преносимите ПВО комплекси, познати като „Стингър” от съветската окупация на Афганистан, продължават да са кошмарът за всяка бойна авиация.

В Афганистан точността на попаденията беше близо 80% - 269 свалени хеликоптери и самолети от 340 атакувани. Загубите в жива сила от свалените хеликоптери и самолети под 500 души.

Военни експерти припомнят, че половин година след като нахлу в Афганистан СССР обяви, че се изтегля, но за това му бяха нужни цели осем години. Авантюрата на Кремъл в Средна Азия доведе до рухването на социалистическия блок и разпада на Варшавския договор.

Според военния експерт Владислав Шуригин, Путин изтегля основно авиация от Сирия. В страната остава да действат както базата на флота в Тартус, така и руските военни съветници към армията на Башар Асад и други неформални структури.  

Сори, Башар! Парите свършиха

Липсата на средства за издържането на експедиционен корпус в Близкия изток е основната причина за решението на Путин да напусне Сирия, смятат руските блогъри.

Опозиционерът Алексей Навални дори отбелязва, че руската армия е имала основната задача да заснеме „рекламни клипчета”. След изчерпването на бюджета „снимачният екип” си тръгва,писа в профила си в Туитър  Навални.

Публицистът Константин Егерт смята, че Сирия е най-тежкото поражение за Кремъл. Много по-тежко от Майдана през 2004 г. и Майдана през 2014 г.

Какво постигнахме? Скарахме се с Турция ... Ислямска държава е много по-силна от преди..., а Башар Асад разполага само с кранти..., смята Константин Егерт.

Все пак Владислав Шуригин отбелязва, че ако преди шест месеца Башар Асад беше изключен от мирния преговорен процес, то днес той е част от него.

Дали изтеглените от Сирия войски няма да бъдат прехвърлени на друг фронт, риторично се пита Шуригин.   

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боже Господи

    1 2 Отговор
    Боже Господи, каквото и да направи Путин омразата на тези хора е толкова голяма, че всичко ще нарекат провал. А какво те могат, освен да хулят за западни пари, нека поне нещо да покажат от своя жалък живот. Прибери ги Господи ! Прибери !

    Коментиран от #2, #20

  • 2 123

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Боже Господи":

    Браво на Факти! Първи се сетихте да видите какво мислят самите руснаци за Сирия. Попадение... Руснаците имат военни експерти, които не си мълчат. Дерзайте, Факти!
  • 3 стоян георгиев

    2 1 Отговор
    да бягане през глава е доста успешно сравнение!

    Коментиран от #4

  • 4 БМВ хюмне IQ отрицателно

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "стоян георгиев":

    чия глава?
  • 5 бокл

    3 0 Отговор
    -:))
    Чашата е полупразна,но портфейлът е полупълен.
  • 6 Hater

    1 2 Отговор
    Винаги съм се чудил защо голямата част от останалите в България хора, нямат никакво достойнство? След множество размисли, базирани на разговори и изследване на поведението им, стигнах до извода, че те не осъзнават значението на тази дума, не са били възпитани с нужните морални качества. Просто нямат достойнство, защото и родителите им и приятелите им са нямали, нямало е кой да ги научи. Оказа се толкова лесно да си купиш нужният за целите ти списвач, в 99% от медиите , от които имаш нужда. Дори не за много пари, за малко , всички запитани се скъсаха да си предлагат услугите да очернят когото е нужно, е само малко ги е страх от силния на деня. Но ако утре той падне , тежко му. И без пари ще го направят, нищо че до вчера им е подмятал трохи. Та същите тези драскачи, без морал, но със сериозни военно-тактически и политико-икономически познания, днес съвсем сериозно ни обясняват за афганистанският синдром на Путин, за края на системата, за края на парите, с които се финансирала операцията и био масата трябва да им вярва, длъжна е. Неуважаеми лумпени, дебили, в ход е тактическа операция, която локално ще сложи край на терористите в определените от политиците райони, а по-умните терористи вече са в Банско или в Германия, там остана само пушечно месо. Опитът на сатанистите да сложат ръка на природните богатства на Сирия се провали, както и се провали износът на катарски газ за сметка на руския. Остава само да видим какво ще се случва тепърва в Либия, явно и там поумняха, Кадафи започна да им липсва. Няма ги вече големите помощи и привилегии, има само американска "демокрация" и мизерия. Отново природните им ресурси са в чужди ръце, без да получат и един цент от тях, прилича като историята с българските скъпоценни метали. Умните ще се замислят, а глупците ще продължат да крякат.

    Коментиран от #14

  • 7 Бай хой

    0 2 Отговор
    Пази Боже сляпо да прогледне. Неистовата злоба и безсилието на сащ и нато звучат от устата на марионетките им.

    Пет години идил се разрастваше и сащ и нато не можаха да сторят нищо. Само за пет месеца Русия обърна хода на войната и след постигнатото споразумение е реално да се опитат да дадат шанс на мирните преговори.

    Лично аз не вярвям че това ще се случи но и временното изтегляне е правилният ход. Така ще си проличи кои са агресорите. Съвсем скоро идил(даеш) ще започне да мачка сащ и коалиция също като преди пет месеца. Факт е успешното контранастъпление от оня ден на територията на Ирак.

    Те тогава ще се молят на Путин да разпореди възобновяване на ударите на ВКС. В днешно време завръщането е въпрос на седмица.
  • 8 чики рики

    2 0 Отговор
    Необяснимо за мен.
    1.Разбра се само , че ИД не може да се смачка със самолети. Прокрадна се и бройката им - над 100 000 чалми.
    Обединение на всички воюващи групи срещу тях. Това е може би решението. Но сега ако 20% от Сирия е в руини , то при тотална наземна операция камък върху камък няма да остане.
    2. Поставената цел не може да се разреши с тия средства. Това на е Чечня където имаше наземна операция с 10 - тки хиляди руснаци.
    3. Коалиция на арабите срещу ИД? Ще остане само крайбрежието - другото пустиня.
    Може би Русия си осигури крайбрежието , и ги оставя да се оправят сами ? Не ми се вярва.
    Или се предаваме на ИД ?
  • 9 666

    3 2 Отговор
    Само стойте и гледайте,защото в опита си да се направите на много знаещи се излагате господа експерти.
  • 10 144

    3 2 Отговор
    Статията е сто процента американска пропаганда.Русия изтегля войските си от Сирия защото се подготвя за ядрена атака.
  • 11 mediator37

    3 2 Отговор
    Руската армия се натренира, разкърши снага. Влезе в списъка на имперски сили изпълняващи мисии далеч от границите си. Подсигури за десетилетия двете военни бази. Отърва се от стари ръждясали бомби и икономиса пари от утилизацията им. Изпробва нови оръжия. Подпали задника на Турция. Показа на САЩ и НАТО, че не пита дали може да дойде и дали може да си отиде.
    И каза:
    -Довиждане, пак ще се видим!
  • 12 onq s konq

    2 3 Отговор
    Са разбрахте ли че от руснаците ништо не става?РЕВЕТЕ РУСОФИЛИ!!!!Истината е в АМЕРИКА
  • 13 Руснака

    1 2 Отговор
    Ей! Ти с катъра...я целуни американците .......! Лично вожда им - оня...как му беше името...Барака Обрана... нещо такова..!
  • 14 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Hater":

    Много добре си го написал и за съжаление е абсолютно вярно, колкото до статията и в Русия явно има измекяри, е не колкото у нас, но ги има и този журналист-експерт го доказва напълно, обръщайки гръб на блатото в което затънаха американците в Ирак и Афганистан преди да се самообявят за победители и да се изтеглят победоносно от малкото контролирани от тях райони обеснява неща, които в никакъв случай не е научил от официален правителствен източник, а просто е решил че са така, все пак е "експерт"
  • 15 стоян георгиев

    3 1 Отговор
    я пламенните тролове да кажат ,кво им казаха от руското послолство за изтеглянето?ква е тази победа на руското оръжие и логистика :)))))))))))!!
    има и нещо много интересно ,путин като цар взема решение без парламент,без обсъждане .реши и влязоха сега реши и си тръгнаха!!!!еи такъв ви трябва на вас путинофилчета ,реши и ви влиза ,реши и ви излиза :)))!!!та беж към масква докато е още на власт ,да подпирате стените на кремъл като дойдат гладните и недоволните!

    Коментиран от #16, #28

  • 16 Ясно

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "стоян георгиев":

    Докато четях коментарите по реда на постъпването им се чудех що за идиот може да е човек, който упорито слага минуси под всеки нормален коментар. Е, сега се изясни - имам обосновано предположение (как интелигентно звучи, а?), че това е този силно ограничен и продажен човечец. Халал да са ти коментарите, то има и господ, нали знаеш? Той забавя, но не забравя кой какво си е заслужил... Честито. Ти продължавай да критикуваш, оплюваш и праскаш минуси - то се пише на твоята сметка. Е, ако не на твоята, то на наследниците ти, ако същият този господ въобще ти е разрешил да имаш такива...
  • 17 Корекция

    2 2 Отговор
    Искам да изясня някои сериозни неточности в подзаглавието. Първо - Русия не с е скарала с Турция, а я сложи на мястото и и не и позволи да си разиграва коня както си иска. Второ: Няма начин ИД да е станала по-силна, камо ли от преди. Трето - за какви кранти изобщо става въпрос? А в заключение ще кажа на родоотстъпниците - Русия е нашият истински защитник и приятел , да не говорим , че е наша кръв, а както знаем - кръвта вода не става! До момента нито сме видели нещо добро от САЩ (говоря за важните в живота неща, а който разбрал - разбрал), нито виждам някакъв шанс такова нещо да се случи в бъдеще.
  • 18 плешо

    2 2 Отговор
    Подкрепям напълно постовете на Бай Хой и Хейтър, мисля че всичко което са написали си е точно така. Изобщо ми се струва, че гласуването с плюс и минус тука трябва да се забрани, разни кратуни пишат минуси на смислените постове и плюсове на простотиите, само дето това нищо не променя......

    Коментиран от #19, #24

  • 19 стратокастър

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "плешо":

    Че то "плешо",Бай-хой",Хейтър ...... това си е един и същ човек пишещ с десетина ник неима !И ако зависеше от вас не само тук гласуването с плюс и минус а въобще гласуването трябва да се забрани! Но никой не ви пита а и демокрацията ви предоставя възможност да се изнесете в Сибир и там да заживеете в мир със себе си!!!
  • 20 Carfen

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Боже Господи":

    1. Преди да се включат руснаците, Асад си беше пътник, а сега е част от мирните преговори.
    2. Преди да се включат руснаците, имаше опасност да загубят единстваната си военна база в Средиземно море, а сега имат 2, модернизирани и с най-съвременно въоръжение.
    3. Преди да се включат руснаците, американците си мислеха, че Русия е регионална сила.
    4. Преди да се включат руснаците, никой не говореше за Свободна кюрдска държава. И за всички е ясно, че не руснаците се скараха с Турция, а Ердоган нападна и свали руски самолет.
    5. Не съм фен на Путин, но за мен той с два хода направи следното:
    - обърка плановете на САЩ, Саудитска арбия с Катар, както и на Турция.
    - ИДИЛ вече не се разширява, а напротив.
    - Проведе успешна военна мисия, изпитаха и показаха на света новите си възможности(ракетите "Калибър", плазменото оръжие и т.н.).
    - Укрепи властта си в Русия и рейтинга му е на макс, като по този начин самата Русия ще премине по-гладко през икономическите трусове.
    - С изтеглянето си от Сирия показва, че руснаците не са толкова войнствени, колкото ги изкарват и в същото време оставя "миролюбивите" американци да покажат за какво са във Сирия от две години преди руснаците.

    Коментиран от #23, #25, #29, #32

  • 21 ттгхк

    2 1 Отговор
    само дето и преди, и след офанзивата на путин, сащ бяха и остават глобална сила; путин не участва активно в друг конфликт, нито балансира военното преимущество в други райони на света (тук сравнението е със сащ) ерго пак се връща на изходната позиция за регионално влияние. същевременно прозира болезненото влияние на санкциите върху всички агресивни действия на путин, неотдавна изтегли и летовниците от украйна. втора година подред продажбите на газпром падат (12% и 32%), печалбата тази година се е свила със 70%. и дори да са само 8% от БВП.то на Русия, газпром е основният инструмент за влияние върху Европа. същевременно южен, турски, северен 2 потоци не минават по "каналния" ред на натиск.
    та нищо против Русия и руснаците, много весел и приветлив народ. както и нашия. проблемът е в корумпираната прогнила от кръгове на влияние власт, чиято по-малка грижа е благото на суверена

    Коментиран от #26, #27

  • 22 Хомот

    0 0 Отговор
    Дали не е дошло времето за заслужена пенсия? Инересно ми е мнението на руските военни стратези, аналитици, руската интелигенция и бизнес.
  • 23 Едикой си

    1 2 Отговор

    До коментар #20 от "Carfen":

    Добър анализ!
  • 24 Какво ти пука

    1 2 Отговор

    До коментар #18 от "плешо":

    К'ви плюсове, к'ви минуси ви мъчат толкова? Не знаетели, че глупаците не хвърчат? И те по земята ходят, даже слагат тук-там по някй плюс или минус. Остави ги да се радват диванетата!
  • 25 чичо Пенчо

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "Carfen":

    Много добри изводи и поглед върху фактите !! Останалото са пълнеж и прилагателни !!
  • 26 999

    2 2 Отговор

    До коментар #21 от "ттгхк":

    Деске не разбрали че неграмотника името си мени но пак си остава прост а аз те познавам и по памперса пак пълен.
  • 27 999

    2 2 Отговор

    До коментар #21 от "ттгхк":

    Извинявай става въпрос за № 15 Десостоян.
  • 28 Той

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "стоян георгиев":

    От същество, което се лута между половете, първо Десислава Димитрова, сега Стоян Георгиев, акъл и съвети не искам. Ако ще да се кръстиш и Паскал Авакумов Мулдавански, пак ще си останеш същото тролче. Моме, помисли малко, ти нямаш един ден смислен живот, от късен пубертет си скочила направо в ранна критическа, е как изобщо те търпи някой.

    Коментиран от #33

  • 29 Монго

    0 3 Отговор

    До коментар #20 от "Carfen":

  • 30 Бай хой

    1 2 Отговор
    Джон Маккейн
    Путин ни направи на идиоти по всички направления... Русия прави това, което смята за необходимо; отива там, където иска и произвежда това, което й е необходимо, а пътьом ни прави на идиоти...

    Деска, ти май стана по-католик и от папата.

    Кога стана калайджия, кога ти почерня задника?
  • 31 Монго

    1 2 Отговор
    Модераторите и админите на форума да се засрамят малко. За един емотикон-палец,безброй минуси. Манипулацията ви е смешна. То бива краварофили, ама вашето или е безумие или е платено. На двуполовата Деса онзи ден и сложихте 119 +, вие в час ли сте. Двуполовото, когато се появи носеше по над 70-.сега като ви плащат други са по.рахте.
  • 32 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "Carfen":

    особено ме разчустват словата ти.не съм фен на путин ,нооооо съм готов да се радвам на неговия успех макар ,че е против моя национален :))!!!!чудя се ако му бе фен кво щеше да направиш ????
    сега по анализа ти.асад и сега е пътник само му се удължи агонията с половин година,както и страданието на сиирииските цивилни дето пострадаха от руските бомбандировки.руските бази ще бъдат под въпрос като народа на сирия смени асад особено след като ги посетят част от сираците дето тези бази направиха.русия е регионална сила с ограничен ресурс дето се изчерпа в локален конфликт за 6 месеца .и сега никой не говори за свободна кюрдска държава ,а кюрдите нямат никакви близки контакти с руснаците ,за разлика от американците с които от години са партньори.турците свалиха руски самолет и въпреки големите руски напъни не се случи абсолютно нищо ,турците си продължават и сега политиката в сирия ,а руснаците събраха багажа и вече ги няма.обаче след като се скара с ес путин имаше нужда от ердоган с който така или иначе си приличат като близнаци,само че брилянтната руска политика си прецака и последния съюзник в региона!
    ислямска държава си е там и въпреки декларациите и лъжите за неиното разбиване тя си съществува и ще се наложи пак слабите хамериканци да вържат работа в заличаването и .е няма да има по 1000 полета на ден с 100000000 унищожени цели,но кво да се прави американците са пе...ли!
    другите ти твърдения са жалки за човек дето не е фен на путин.русия била укрепила позици
  • 33 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #28 от "Той":

    другите ти твърдения са жалки за човек дето не е фен на путин.русия била укрепила позициите си ,тя така ги укрепи, че изпадна в пълна изолация :)))),а руснаците са миролюбиви щото им свършиха парите и тва не е таина дори и за феновете на путин!