Last news in Fakti

4 Юли, 2016 07:45 2 765 7

За британците без грим

  • брекзит-
  • великобритания-
  • лондон-
  • село-
  • опит

Опитът ми от живота в Лондон е съвсем различен, макар и там да ги има тия същите

За британците без грим - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Британците били шокирани от проявите на расизъм и ксенофобия след референдума...

Ма, вярно ли!? Това коментира в профила си във Фейсбук Весислава Танчева.

Аз пък съм шокирана, че те дори не осъзнават колко дълбоко пропити в обществото им са и расизма, и ксенофобията, и грандоманските предразсъдъци.

Впрочем, последното май го подозират от двадесетина години насам, понеже са го превърнали в обект на остра самоирония. :)

Пиша това с огромно уважение и към държавата, и към историята й, и към тази велика по всички възможни начини нация.

Аз наистина обичам Острова, обичам британците и много чисто британски неща, като Шекспир, Битълс и Ролс Ройс, например. ;)

Но откак преди 24 години стъпих за първи път там, за едно нещо никога не съм си променяла мнението: на пословичните британски любопитство, упоритост и изобретателност дължим индустриалната революция, откриването и изучаването на половината свят и уважението към учението и успеха.

На също толкова пословичните британски инат, бруталност и дълбоко вкоренени расизъм и предразсъдъци ние, хората с по - светъл цвят на кожата, дължим омразата на целия останал свят!

И за съжаление, колкото и да се променя обществото им, неосъзнаван страх от всички, които не са "от острова" твърде често се крие на една кожа дълбочина..

:(

PS Това не е обобщение. Това е личен опит след 4 месеца живот из селските райони на Англия.

Опитът ми от живота в Лондон е съвсем различен, макар и там да ги има тия същите "селяни"...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 храни куче да те лае

    1 0 Отговор
    Абсолютни ГЛУПОСТИ!
    УК е страната с най добра социална система, приеха милиони имигранти от цял свят, хрантутиха ги десетилетия, но вече стана непоносимо, събраха отрепките от цял свят.
    За срванение в България влязоха няколкостотин имигранта и веднага започнаха вълни от протести да си ходят, т.е. НИЕ БЪЛГАРИТЕ сме много по големи расисти и дискриминационно настроени по отношение на чужденците!!!!!!
    Така, че преди Танчева да плюе и да хапе ръката, която я е хранила 24 години да вземе да се обърне и да види, как е положението в нейната жалка държавица.
    Английското общество е едно от най толерантното в Света по отношение на чужденците!
    Не съм забелязал дискриминация особено по отношение на България, къде дискриминирани са коренните жители, тези, които работят и плащат данъци.
    Българина е неблагодарник и Весито е типичен пример.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "храни куче да те лае":

    "Така, че преди Танчева да плюе и да хапе ръката, която я е хранила 24 години да вземе да се обърне и да види, как е положението в нейната жалка държавица." - Не останах с впечатлението, че дамата е била на социални помощи в ЮК. А теб кой те храни?

    "Българина е неблагодарник и Весито е типичен пример." - С каква националност си и в коя държава живееш?

    Коментиран от #5

  • 3 да уточним

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "храни куче да те лае":

    Сам си писал, че ние сме по нетолерантни от британците. Ха сега си задай въпроса "защо?". Знам, че отговора го знаеш, но няма да бъдеш искрен да го изкажеш гласно. Аз ще го направя. Разликата между тяхното и нашето поведение не е заради това, че те са по добри или по умни, а ние по лоши или по глупави. Причината е, че британеца винаги е бил облагодетелстван, от страна на държавата, за сметка на труда на чужденци - колонии, роби, емигранти, имигранти и т.н. Той, дори инстиктивно усеща, че получава повече отколкото е заработил и знаейки, че това се дължи на чуждия труд, не храни омраза към чужденците и останалия свят. Дори често злоупотребява с допълнителни изисквания за облаги от правителствата. При българина е точно обратното. Той винаги е бил ощетяван и винаги е получавал по малко отколкото е заработил, за сметка на облагоделстване на чуждеци вътре и извън страната. По голямата част от тях даже не знаят къде е България. Нашите управляващи векове са провеждали такава политика, а народа винаги е бил безучастен. Имаше времена когато нямахме възможност да поставяме условия на управниците, но това вече четвът век не е така, а ние продължаваме да стоим отстрани и да чакаме някой да се сети, че съществуваме. Как искаш българите да са толерантни към чужденците? Докато не започнем, като британците, да притискаме управниците да работят в наша полза, чужденците ще са ни най големия виновник!
  • 4 Каква толерантност

    0 0 Отговор
    Толерантност-нетолерантност, дрън-дрън! Толерантност ли е да те крадат, знаейки, че си имигрант и си възпрепятстван да си потърсиш правата? Толерантност ли е персоналът на фирмата, съставен от местни селяндури и некадърници, да ти квичи, че българите нямат право на еди-какво-си? Толерантност ли е да те експлоатират като куче и да ти се смеят в очите, защото си дръзнал да си търсиш правата?

    Всеки от вас, четящите, ще каже - но, нали сме европейски граждани, нали плащаме данъци, нали не получаваме заплати безплатно? Да и какво?! Не сте ли разбрали, че е най-лесно да скубеш от беззащитните, неориентираните, тези, които представа си нямат как да се защитят? От тези, които да се защитават могат, няма как да вземеш и откраднеш.

    Бях свидетел как групата българи носи подаръци на чуждите си шефове, за да им се мазни. Никакъв срам, че някой ги вижда! Едните доволни, че получават нещо "под масата", другите доволни, че и те ще започнат да получават "под масата". Ще стигнат до кокала. Честно казано, заслужаваме си се едни други. Пропити сме с корупция и все такива "качества" - крадливост, подмазвачество, близане на задни части. А после си говорим за толерантност, честност, демокрация, морал в политиката и дискриминация...
  • 5 храни куче да те лае

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Българин съм и то истински Българин, може и да съм по българин от теб!
    Защо според теб Весито е ИЗБЯГАЛА от собствената си държава и е отишла в УК??????
    Ами, защото френд, УК е социална държава, самият факт, че работиш и получаваш достойно възнаграждение, което ти е достатъчно да не се чувстваш, като ходещ сопол е СОЦИАЛНО! В дълбоко заблуждение си, че при тях социалните помощи са единственият пример за позлването на социални услуги!!!!!!
    Наистина си нямате на идея за каква социална държава става на въпрос, за какви привилегии и помощ от дъжавата иде реч, даже бих казал, че комунизъм е меко казано, това е държавата утопия! Мога да ти изброявам цял ден от какви привилегии се възползат живущуте там, но няма да ми стигне, нито времето, нито мястото пък и не виждам смисъл.
    Пък ако направиш сравнение с Бълхария, ще видиш в, каква държава живееш много по ясно. :)

    За Англия винаги е имало само едно ИНТЕРЕСИ, гледат си интереса, вярно е, че искат да прецакат чужденците, НО щом това е в интерес на РОДИНАТА го правят и окото им не мига, за това са проспериращи и богати и там всички институции РАБОТЯТ за благото на гражданите си!
    Весито си знае, че е чужденка, че ще бъде трудно, но въпреки това си "наляга парцалите" щото тука в БГ я чакат гладните "политици" за да и изпият кръвчицата, там държавата е Родина, а тук Мащеха!
    Прочети долният коментар на "да уточним".:)
  • 6 храни куче да те лае

    0 0 Отговор
    Така, че вместо да търсим кусури на другите, да си видим нашите собствени и вместо да БЯГАМЕ от тях, да се помъчим да ги оправим. Това е типично за българина, все гледа в чуждото канче, все е критичен към работата на другите, а неговата не си я гледа въобще.
    Каква е разликата между британците, германците и българите?
    Първите две, когато имат проблеми ги РЕШАВАТ, докато българина ЖИВЕЕ с проблемите си, той не ги решава!
    Колко проблеми се въртят още от 90 -те?
    25 години кучета разкъсват хора в страна от ЕС, която претендира, че е готова за Шенген???????
    Отново продължават невидими за човешкото око хора да обират банки пирамиди!!!! Това цели 20 години след обира на банките през далечната 1996 г.
    Отново се възраждат организации, като ВИС-2!?
    Издигат се на пиедестал престъпници, мутри, мафиоти, които 25 години вършеят наляво надясно без да ги закачат дори?
    Така, че вместо да бистрим Брексита и как "льошите" британци ни били "дискриминирали" да вземем да си изринем кочината, че вони та се не трае.
  • 7 и аз бях там и видях

    0 0 Отговор
    Гузна колониална съвест и толкова! Това толкова се е разраснало, че вече се е обърнало в расизъм, но срещу белите. А цветните в това време точат социалната система, за което пък виновни излизат поляци, българи и останалите източноевропейци.